„Momentul Reykjavík”. Victoria cu Islanda ne dă răspunsurile pentru noul drum al Naționalei. Mirel Rădoi e mai aproape de echilibrul mult-căutat după succesele de la U21

Ciprian Rus 3 septembrie 2021
Fast
Împarte cu alții acest articol

Când vine după patru înfrângeri consecutive, o victorie e importantă în sine, indiferent cum și împotriva cui e obținută. Când victoria vine pe un teren complicat, de recentă și tristă amintire pentru noi – locul unde am pierdut fără drept de apel barajul pentru Euro 2020 – și e, deci, încărcată cu iz de revanșă, când e obținută împotriva unui adversar incomod și după un joc, în fine, convingător, atunci vorbim despre o victorie mare.

„E o victorie mare!”, a insistat, după meci, selecționerul Mirel Rădoi. E o victorie mare în primul rând pentru că era absolut obligatorie. Matematic, cele 3 puncte luate islandezilor îi scot definitiv pe insulari din ecuația calificării pe loc de baraj. Coroborat cu celălalt rezultat de ieri – Macedonia de Nord – Armenia 0-0 – succesul din Islanda ne readuce pe noi în lupta pentru locul 2 și, sub rezerva victoriei de duminică cu Liechtenstein, ne armează pentru deplasarea de miercurea viitoare de la Skopje, un meci crucial al campaniei pentru Qatar 2022.

Dar, dincolo de matematică, victoria de la Reykjavík e importantă în ideea în care poate deschide un drum. După o serie lungă de bâjbâieli și experimente – de care selecționerul nu s-a dezmințit nici contra Islandei – Mirel Rădoi pare să fi găsit, în sfârșit, mult-căutatul echilibru între viziunea și ambițiile sale și capacitatea de absorbție a echipei, respectiv nivelul de exprimare al jucătorilor săi. Inspirat el însuși și în alegerea primului 11 – cu surprizele Rațiu, Nedelcu și Sorescu – și în schimbările propuse pe parcurs – toate cu plus pentru echipa noastră – Mirel Rădoi i-a inspirat, automat, și pe jucătorii săi pentru o partitură de joc mult mai fluidă și mai dezinhibată decât de obicei.

Echilibrul găsit de Mirel Rădoi descrie cel mai bine dispunerea Naționalei contra Islandei. Selecționerul a mizat pe un închizător clasic – vechea sa cunoștință de la U21, Nedelcu, recuperat după plecarea în Germania de la FCSB – iar asta s-a văzut și în plan defensiv, dar și în față, prin libertatea mai mare lăsată interilor Cicâldău și Stanciu. Chiar dacă s-a descoperit de câteva ori în defensivă, România a contat din primul până în ultimul minut în atac, arătând ca o echipă care știe ce trebuie să joace, chiar dacă nu interpretează partitura tactică la modul ideal. Nu e deloc puțin lucru: Naționalei lui Rădoi tocmai lipsa de personalitate i se reproșase la ultimele întâlniri.

Cu un joc vertical, cu trasee clare și execuții inspirate în multe momente, Naționala lui Mirel Rădoi a arătat pentru prima oară în felul echipei U21 care ne-a sedus la Euro 2019.

Axa Nedelcearu – Nedelcu – Cicâldău – Man, plus Ianis Hagi, Manea și Rus veniți de pe bancă, a reușit să actualizeze la Naționala mare, mai târziu decât ne-am fi dorit, jocul modern și pragmatic de la fosta trupă U21. Mirel Rădoi pare să fi găsit și aici echilibrul, dublând axa de la fosta semifinalistă europeană de tineret cu jucători maturi – Chiricheș, Camora – sau în formă foarte bună – Niță, Rațiu, Sorescu sau Alibec.

Cu toate circumstanțele de rigoare (norocul avut de ai noștri în anumite faze, scandalul prin care trece echipa Islandei, posibilul ofsaid la golul lui Stanciu) meciul de la Reykjavík este – trebuie să fie! – un reper pentru Naționala lui Mirel Rădoi. Pe alegerile făcute în Islanda – de la tactică la stil de joc și la nume proprii – se poate construi. Vremea experimentelor oricum a cam trecut: avem nevoie ca de aer de un rezultat pozitiv în deplasarea din Macedonia de Nord, iar timpul e prea scurt, până miercuri, ca să nu profităm de lucrurile bune demonstrate cu Islanda.

Foto: frf.ro

Happening now