Multe ratări, un singur punct: Naționala de U21 a României domină în Irlanda de Nord, nu găsește golul, dar închide cu bine un an de neuitat
Lead.ro 19 noiembrie 2019După ce Naționala mare a pierdut și ultimul meci al grupei preliminare pentru EURO 2020, un 0-5 deprimant în Spania, joc după care selecționerul Cosmin Contra a anunțat că nu va continua pe banca României, echipa noastră de U21 s-a deplasat la Ballymena, în Irlanda de Nord, pentru al cincilea meci din propria campanie de calificare la EURO 2021. Și e o campanie bună: trei victorii consecutive (și golaveraj 10-1) și locul doi în grupă, în urma Danemarcei, singura adversară care a învins România până aici (2-1).
Rezultatele acestea – la fel și excelentul EURO 2019 pe care România l-a reușit în vară – nu trebuie privite cu scepticism doar pentru că integrarea primilor membri ai generației care a prins semifinalele Europeanului U21 n-a mers tocmai bine. Mai ales că trecerea asta are nevoie de mai mult timp și de un sistem de joc potrivit. Sau măcar de unul stabil, așa cum pare să fi înțeles Mirel Rădoi, care a început și meciul din Irlanda de Nord în deja familiarul 4-3-3, o idee tactică pe care o vedem de la începutul preliminariilor. De fapt, de la începuturile acestei noi echipe, căci sistemul precedent (4-2-3-1) fusese creat pentru calitățile lui Ianis Hagi, iar noul grup se bazează pe alți lideri.
Noua trupă U21 nu joacă ce juca echipa lui Hagi și Pușcaș. Nici în apărare, unde o linie solidă nu se poate construi de azi pe mâine, nici la mijloc, și el rearticulat (și parcă nu la fel de sigur ca cel de dinainte, cu Băluță și Cicâldău), nici în atac, unde Petre și Mihăilă trebuie să-i facă uitați pe Pușcaș și Coman.
Dar Mirel Rădoi continuă la U21 filosofia sănătoasă care i-a adus succesele cu vechea generație: echipa joacă „la calitățile ei”. Așa cum observam și după meciul precedent, România e acum mai expusă pe faza de apărare pozițională, dar e letală cu mingea la picior, mai imprevizibilă pe tranziția pozitivă și foarte bună pe contre.
Și exact asta a arătat echipa lui Rădoi și în prima repriză din Irlanda de Nord.
Cu câteva sute de suporteri români în tribune, tinerii jucători ai lui Rădoi au jucat ca acasă, într-un fundal sonor animat de versuri și îndemnuri în limba română. România a și dominat ca acasă, a avut câteva ocazii bune, cele mai mari ratate de Adrian Petre, prins din urmă de cei doi fundași pe care tot el îi depășise, și de Valentin Mihăilă, care a șutat peste poartă dintr-o poziție ideală.
În rest, chiar dacă n-au fost prea multe evenimente notabile, nimeni nu s-a plictisit privind primele 45 de minute – și ăsta a fost mai ales meritul românilor. Și a celor din teren, dar și a celor din tribune. Iar oamenii aceștia n-au așteptat prea mult următoarele mari ocazii ale României.
Mai întâi a fost șutul lui Petre, blocat în ultimul moment, după o fază la care România combinase superb în careul advers, mai apoi a fost centrarea aceluiași Petre, care n-a reușit să-l găsească pe Man, demarcat perfect la bara a doua.
Prima șansă a nord irlandezilor a venit în preajma minutului 60, când Vlad a ieșit târziu la o centrare aruncată spre singurul om din careul său, McCalmout, care a trimis pe lângă poarta rămasă goală.
Mihăilă a răspuns imediat, cu o pătrundere curajoasă după pasa luminoasă dată de Moruțan, dar șutul lui n-a găsit nici poarta, nici coechipierii din careu.
A fost ultima fază la care a contribuit Mihăilă, înlocuit de Rădoi cu Ciobanu, în minutul 70, când Olaru i-a luat și el locul lui Marin. Și ar fi urmat probabil 20 de minute de presiune a României, care a amenințat la șutul puternic al lui Man, înainte ca Andrei Chindriș să primească al doilea cartonaș galben, la o fază banală de la mijlocul terenului.
Rămasă cu un om mai puțin, România a continuat să domine și să caute un culoar de pătrundere pe acest teren scurt și îngust al Irlandei de Nord, o atitudine care vorbește de la sine despre ambiția acestei echipe care rămâne în calcule pentru calificarea la EURO 2021.
A mai fost timp pentru o altă mare ratare a lui Petre, al cărui șut a trecut foarte, foarte aproape de plasa nord irlandeză, și meciul s-a terminat 0-0, în aplauzele românilor din tribune. A fost ultimul joc al anului – și ce an frumos a fost! – pentru selecționata antrenată de Mirel Rădoi.
2020 va începe contra Danemarcei, într-un retur pe care România trebuie să-l câștige pentru a avea șanse la primul loc în Grupa 8. Până acolo, România rămâne pe locul doi, cu 10 puncte, cinci mai puține decât Danemarca. Finlanda e pe locul trei, cu 7 puncte din cinci jocuri, iar Ucraina, cu 3 puncte din patru meciuri, este deja eliminată. La fel și Irlanda de Nord, care are 3 puncte, și Malta, cu un singur punct.
La EURO se califică direct câștigătoarele grupelor și cel mai bun loc doi din cele nouă grupe. Alte opt echipe clasate pe locurile secunde vor juca un baraj de calificare.
*
Vlad – Grigore, Chindriș, Pașcanu, Vlădoiu – Moruțan, Marin, Oaidă – Mihăilă, Petre, Man, ăsta a fost „primul 11” al României U21 cu Irlanda de Nord. Patru schimbări față de meciul cu Finlanda de la Voluntari. Rezerve au fost Aioani, Ganea, Ciobanu, Itu, Grigore, Ciobotariu, Rațiu, Olaru, Merloi și Șut.
Foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni