Naționala de fotbal a României își află azi adversarele din preliminariile pentru Cupa Mondială din Qatar 2022
Ciprian Rus 7 decembrie 2020„Urna a doua valorică!”. În lipsa unor performanțe palpabile – calificarea la Euro 2021 a fost ratată în Islanda, iar parcursul din Liga Națiunilor, început bine, s-a terminat dezamăgitor – responsabilii Naționalei de fotbal ne-au prezentat obținerea unui coeficient de top 20 în Europa, echivalent cu poziționarea, in extremis, în urna a doua valorică la tragerea la sorți a preliminariilor pentru Cupa Mondială din 2022 ca pe o adevărată performanță.
Obținută după victoria la „masa verde” cu Norvegia, care nu s-a deplasat în România pentru meciul din Nations League din cauza apariției unui caz Covid pozitiv în lot, și după un egal muncit în deplasarea din Irlanda de Nord, „calificarea” în urna a doua valorică ne dă, e drept, cel puțin teoretic, șanse mai bune la tragerea la sorți de azi, găzduită de Zurich și transmisă live de TVR1, de la 19.00, ora României.
Fiind colegă cu ele în urna a doua, România evită, din start, formații de calibrul Elveției, Poloniei, Suediei, Austriei, Ucrainei, Serbiei sau Turciei. Pe de altă parte, în urna a treia valorică, de unde am reușit să evadăm așa cum am evadat, ne așteaptă nume ca Rusia, Ungaria sau Cehia, precum și cunoștințe de dată recentă care nu ne evocă amintiri prea vesele ca Islanda, Norvegia sau Irlanda de Nord. Cu alte cuvinte, am săltat din puț în lac, dacă ar fi să adaptăm situația Naționalei la un cunoscut proverb „tricolor”. Urna a doua e un avantaj, doar că avantajul trebuie demonstrat prin superioritatea din teren, lucru pe care România l-a reușit foarte rar în ultimul an: poate doar cu Irlanda de Nord, acasă, și în spectaculoasa victorie din Austria.
Până la urmă, dincolo de poziționarea în urne mai contează și dramul de noroc de la tragerea la sorți – se poate întâmpla să cazi într-o grupă infernală chiar dacă ești cap de serie numărul 1. Din acest punct de vedere, fanii „tricolorilor” ar trebui să țină pumnii strânși Naționalei pentru adversari accesibili, potriviți nouă, din urnele 4 și 5. Asta în condițiile în care, poate cu excepția Danemarcei, toate formațiile din urna 1 ne sunt inaccesibile în acest moment.
Drumul spre Qatar 2022
55 de naționale se vor lupta pentru cele 13 locuri rezervate Europei la Mondialul din Qatar. Ele vor fi împărțite în 10 grupe, cinci de câte cinci și cinci de câte șase echipe. Cele 10 câștigătoare ale seriilor se califică direct la turneul final, în vreme ce ocupantele locurilor 2 și cel mai bine clasate două formații în faza grupelor Ligii Națiunilor 2020 (cu excepția celor deja calificate din aceste preliminarii clasice) vor disputa un „play-off” în două trepte, 6 semifinale și 3 finale (câte un singur meci, gazda urmând să fie trasă la sorți), pentru ultimele trei locuri. Complicat, da, dar, în lipsa unor calificări directe, ne-am obișnuit deja cu hățișul „play-off”-urilor și al calculelor din Nations League.
Best & worst case scenarios
Privind componența urnelor, cea mai facilă grupă pentru România pare a fi una cu Danemarca sau Croația din primul eșantion valoric, Irlanda de Nord sau Finlanda din urna a treia, Luxemburg, rătăcită într-o urnă a patra cu echipe destul de complicate, Andorra din urna a cincea, respectiv, dacă va fi cazul, Gibraltar din urna a șasea. Așadar:
GRUPA UȘOARĂ
Danemarca
România
Finlanda
Luxemburg
Andorra
Gibraltar
Și dacă nu vom avea norocul unei grupe precum cea de mai sus, trebuie să ne uităm, cu realism, și spre echipele serioase din fiecare grupă. Greu de spus cine e, în acest moment, cea mai tare echipă dintr-o primă urnă plină de formații mult peste condiția noastră. Învingătoare în fața Germaniei la un scor neverosimil, și învingătoare și în fața noastră, destul de recent, putem lua Spania ca reper. Din urna a treia alegem tot o cunoștință recentă, Norvegia, care ne-a spulberat în deplasare. Din urna a patra putem cădea cu Slovenia, Bulgaria sau Bosnia-Herțegovina, iar în urna a cincea putem da peste Kosovo. În fine, Moldova ar putea fi cel mai complicat adversar din ultima categorie valorică. Așadar:
GRUPA GREA
Spania
România
Norvegia
Slovenia
Kosovo
Moldova
Grupa lui Mirel Rădoi
Întrebat recent ce grupă și-ar dori, selecționerul Mirel Rădoi a ales o grupă accesibilă, în care a inclus Islanda, pentru revanșa după pierderea calificării la Euro 2021.
Danemarca
România
Islanda
Luxemburg
Andorra
Campionatul Mondial din Qatar este programat să se dispute în perioada 21 noiembrie – 18 decembrie 2022.
Foto: George Ilinca/SPORT PICTURES