Naționala României învinge Serbia, arată multe lucruri bune: idei după primul meci esențial de la Campionatul Mondial de handbal feminin

Andrei Năstase 3 decembrie 2023
Fast
Împarte cu alții acest articol

Știam, încă de zilele trecute, că România va pleca cu prima șansă în fața Serbiei, ajunsă la Campionatul Mondial fără câteva jucătoare emblematice. Însă victoria de azi, un 37 la 28 în care toată lumea a arătat bine, iar Buceschi (8 goluri), Seraficeanu (7), Pintea, Laslo și Dincă (cu câte 4 goluri) s-au remarcat în mod special, ne aduce o frumoasă confirmare: echipa României are argumentele necesare pentru a spera la califiarea în sferturile de finală ale Mondialului organizat de Danemarca, Norvegia și Suedia (între 29 noiembrie și 17 decembrie).

Până la 19-11, timp de 20 de minute, jocul României fost modern, rapid (șase contraatacuri) și spectaculos: nimeni n-a primit mingea pe loc, multe faze au fost finalizate perfect din extreme și de pe pivot, iar jocul la coordonare, cu Eliza Buceschi, Cristina Laslo și chiar Andreea Popa în formă foarte bună, a fost cu totul imprevizibil pentru apărătoarele adverse.

E drept, următoarele 20 de minute, când Laslo, Buceschi sau Pintea au fost odihnite, n-au mai fost grozave. Serbia s-a apropiat la trei goluri, iar asta l-a convins pe Florentin Pera să trimită și să păstreze în teren, până spre finalul meciului, acest nucleu de trei jucătoare. Extremele – Seraficeanu pe dreapta, Dincă în stânga – au rămas și ele în teren cu un randament imaculat: șapte din șapte pentru Sonia, patru din patru pentru Nicoleta. E greu să ne amintim un joc recent în care România să fi arătat atât de bine în jocul cu extremele.

Grație acestui succes confortabil, echipa României și-a asigurat primele două puncte în Grupele Principale.

Urmează meciul de marți sesară (21:30) cu gazda și favorita grupei noastre – Danemarca.

Acolo va fi nevoie de tot lotul, pentru că ritmul de joc al nordicelor e foarte alert. Să câștigăm în șapte-opt jucătoare, asta nu va fi o opțiune contra Danemarcei, considerată a treia cea mai puternică echipă a momentului, după Norvegia și Franța.

Obiectivul României, care încă așteptă revenirea Cristine Neagu, este clasarea între primele 8, un rezultat care-ar aduce și calificarea la turneul preolimpic, acolo unde Naționala speră să-și obțină biletele pentru Jocurile Olimpice de la Paris.

Echipa antrennată de Florentin Pera și Bogdan Burcea (secund), la fel ca la Europeanul de anul trecut (încheiat pe locul 12), are un culoar favorabil, iar cele două puncte luate Serbiei sunt un pas important pentru calculele din Main Round, acolo unde vor intra Germania, Polonia și Japonia. Asiaticele vor intra fără puncte, pentru că au pierdut meciurile cu Germania, respectiv Polonia.

Naționala României este singura care a participat la toate edițiile Campionatului Mondial de până acum.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lead.ro (@leadpunctro)

 

 

 


LOTUL ROMÂNIEI PENTRU CAMPIONATUL MONDIAL DE HANDBAL FEMININ 2023

Portari: Diana Ciucă (Rapid București), Yuliya Dumanska (Gloria Bistrița), Daciana Hosu (SCM Râmnicu Vâlcea);

Extreme stânga: Nicoleta Dincă (Gloria Bistrița), Alexandra Dindiligan (CSM București);

Interi stânga: Cristina Neagu (CSM București), Bianca Bazaliu (Gloria Bistrița) și Claudia Pașcan (SCM Craiova);

Coordonatoare: Eliza Buceschi (Rapid București), Cristina Laslo (Gloria Bistrița) și Andreea Popa (Dunărea Brăila);

Pivoți: Crina Pintea (CSM București), Lorena Ostase (Rapid București) și Nicoleta Balog (Dunărea Brăila)

Interi dreapta: Daria Bucur (Gloria Buzău) și Alicia Gogîrlă (SCM Râmnicu Vâlcea);

Extreme dreapta: Alexandra Badea (CS Rapid București) și Sonia Seraficeanu (Gloria Bistrița);

Top Stories