Naționala U21 | Înfrângerea din Danemarca doar una dintre marile provocări care urmează pentru Mirel Rădoi și noua echipă U21 a României

Ciprian Rus 11 septembrie 2019
Fast
Împarte cu alții acest articol

Patru mari provocări îl așteptau pe selecționerul Mirel Rădoi înaintea debutului noii selecționate Under 21 în preliminariile Euro 2021. Prima dintre ele: tocmai succesul de la recent încheiatele Europene din Italia și San Marino. De fapt, când a semnat cu Federația Română de Fotbal, Mirel Rădoi a cerut expres să fie judecat nu după calificarea sau necalificarea la Euro 2019, nu după rezultatele de la turneul final, ci după campania pentru Euro 2021.

Evident, rezultatele și, încă și mai mult, jocul prestat de România la Euro puneau o presiune suplimentară pe echipă și pe selecționer. Mirel și echipa lui nu au soluții de fugă: repetarea calificării e văzută ca obligatorie de orice iubitori de fotbal din țară.

Numai că – și aici intervine a doua mare provocare – Mirel Rădoi trebuie să repete performanța de anul trecut cu o echipă lipsită de marile vedete de la Euro 2019. Unii jucători au depășit vârsta, alții au fost luați de Cosmin Contra la echipa mare, alții sunt accidentați sau ieșiți din formă. Din „rombul” de atac al României U21 din Italia și San Marino, doar Florinel Coman a mai fost în teren la meciul de debut din Danemarca. Pușcaș și Hagi Jr, de exemplu, au „fabricat” golul României cu Malta…

Iar lipsa lui Pușcaș, Hagi și Ionuț Radu nu e doar un minus în plan sportiv, e și un minus în planul atmosferei de la lot. Chiar înainte de debutul în preliminarii, Mirel Rădoi spunea că e conștient că va trebui să găsească noi lideri pentru echipa U21. Fără minute la Brighton, deci neconvocat de Contra pentru partidele cu Spania și Malta, Tudor Băluță a purtat primul banderola noii echipe.

În plus, absența lui Ianis Hagi a însemnat și schimbarea sistemului de joc. Mirel Rădoi recunoștea public, chiar înainte de Euro, că tot jocul echipei sale e gândit în jurul lui Ianis.

Fără Ianis și fără un alt „decar” pe profilul lui, Rădoi a schimbat sistemul dintr-un 4-2-3-1 în ceva ce se dorea un 4-3-3. La fel ca România, și Danemarca, cu un nou antrenor, spaniolul Capellas, care are școala Barcelonei, a venit cu o echipă și cu un joc pline de surprize.

Nordicii au deschis scorul la prima acțiune de poartă din prima parte și l-au majorat imediat după pauză. La 0-2 și alte două bare ale gazdelor, românii s-au trezit și au marcat prin Florinel Coman, unul dintre cei mai activi dintre jucătorii noștri. La 1-2, în prelungiri, același Coman care ne-a dat speranțe la un egal miraculos a ratat, de la 11 metri, șansa unui egal.

Marea poveste de vară de la Euro 2019 a început cu un penalti ratat în prelungiri de Portugalia. Frumoasa poveste a lui Mirel Rădoi și a „Generației de Fier” 2.0 poate începe tocmai acum, după penaltiul ratat de Coman. Sunt multe lucruri de reglat în această campanie, dar dacă e cineva în care mai credem azi că poate schimba lucruri în fotbalul nostru, acela e chiar Mirel Rădoi…

*

România are o grupă destul de complicată în preliminariile pentru Euro 2021. Echipa Ucrainei ne este bine cunoscută din duelul de la U19. Ucraina este acum campioana precedentului turneu final la acea categorie de vârstă, iar echipa de U21 îi conține azi pe tinerii de la U19.

Nici Finlanda și Irlanda de Nord nu pot fi ignorate, iar Malta a reușit să scoată deja un egal în primele două meciuri.

Danemarca U21 – România U21 2-1

Au marcat: Skov Olsen (‘3, ’56) / Coman (’80)

România U21: Aioani – Rațiu, Pașcanu, Dima, Boboc – Dragomir, T. Băluță (cpt), Olaru – Drăguș, Petre, Fl. Coman

Rezerve: Dur-Bozoancă, R. Grigore, Ganea, Oaidă, Chindriș, Velisar, Ciobanu, Neicuțescu, Dobre

Antrenor: Mirel Rădoi

 

Foto: Sport Pictures

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories