Noua Națională a României: echipa aceasta, în care Mirel Rădoi pune talentul la muncă, nu te mai poate lăsa indiferent: 3 idei după victoria cu Macedonia de Nord

Ciprian Rus 25 martie 2021
Fast
Împarte cu alții acest articol

Naționala României ne-a dat emoții serioase, dar a câștigat cu Macedonia de Nord și a pornit cu dreptul drumul spre Cupa Mondială din Qatar. După acest 3-2 plin de peripeții contra unei echipe calificate la Europeanul din vară, Mirel Rădoi va răsufla ușurat: am avut multe probleme în apărare, am fost la un pas să pierdem (cel puțin) două puncte, dar am văzut și multe lucruri bune.

Tot în Grupa J, Germania a făcut ce a vrut ea cu Islanda, pe care a învins-o clar, 3-0, iar Armenia a câștigat la limită, 1-0, în Liechtenstein.

Peste trei zile, la București, ne așteaptă meciul-sărbătoare cu Germania. Să vedem ce putem face cu apărarea, pentru că nemții arată cu adevărat înfricoșător de la mijloc în sus. Uite primele idei după această victorie:

Lecția de oportunism

Mirel Rădoi a surprins contra Macedoniei de Nord mai întâi prin prezența sa pe bancă, apoi prin primul 11 trimis în teren. Cu gândul, mai mult ca sigur, și la meciul de peste câteva zile contra Germaniei, selecționerul a dat complet peste cap previziunile specialiștilor, mizând pe trei oameni de la FCSB – fiecare o surpriză pe postul lui. 

A surprins, într-un fel, și dispunerea, extrem de ofensivă, chiar și pentru un selecționer cu profilul lui Mirel Rădoi: Marin și Stanciu în fața apărării și cu Coman, Tănase și Man – tripleta cu care FCSB a condus Liga 1 în acest sezon – în spatele lui Keșeru, plus Bancu și Popescu pe benzile defensivei.

Pe teren, însă, ofensiva echipă a României a avut, în startul meciului, obișnuitele ei probleme în jocul de posesie. Obligată să se apere, Naționala lui Mirel Rădoi a lăsat destule spații în apărare. Problemele defensive – pe care le-am depășit, s-o recunoaștem, și cu noroc, în prima parte – au fost compensate prin oportunismul oamenilor din față, care au prins poarta adversă aproape la fiecare șut.

Pariul lui Mirel

Cu trecerea timpului, am început să ținem mai mult de minge, pe de o parte, și să profităm mai bine de intercepțiile de la mijlocul terenului, pentru a porni pe contraatac. Am văzut, astfel, o echipă națională mai dezinhibată ca oricând, o echipă relaxată și creativă, care – în fine, ce ne doream de ani de zile! – nu te poate lăsa indiferent. O echipă care arată foarte bine – dacă și când ajunge – în ultima treime de teren, lucru care nu ne-a prea ieșit până la golul lui Tănase, când a pasat mai mult de-a latul și pe linia de fund.

De la 1-0 și până la nebunia de pe final de meci, am văzut adevăratul ADN al noii Naționale, în care pariul lui Mirel Rădoi e să pună talentul la muncă, adică implicit să se apere cu jucători sclipitori în atac precum Man, Mihăilă, Stanciu, Hagi sau Coman. Un pariu riscant, am constatat-o și contra Macedoniei de Nord, dar, poate, necesar, după ce mai bine de un deceniu am stat cu fundul pe linia careului de 16 metri și am dat tricoul cu numărul 10 unor mijlocași la închidere.

Germania. Și după Germania

Urmează testul cu Germania, când nici echipa, nici partitura tactică nu vor mai fi aceleași. Una dintre evidențele meciului cu Macedonia de Nord e că Stanciu, aflat într-o formă excelentă la echipa de club, a fost eclipsat de distribuția pe care i-a oferit-o Mirel Rădoi. Mai mult ca sigur, contra Germaniei el va juca mai sus – poate în locul lui Tănase – un test important și pentru el, și pentru selecționer. Dar, indiferent de meciul cu Germania, special din toate punctele de vedere, noua Națională a lui Rădoi – toți cei trei marcatori sunt la golul de debut! – trebuie să își ia reperele de la acest meci de mare tensiune cu Macedonia: avem mare nevoie de lucrurile bune din acest meci, la fel cum trebuie să corectăm cât mai rapid ce n-a funcționat contra lui Pandev și compania.

***

Primul 11 al României contra Macedoniei de Nord

Desen de Ciprian Rus

Lista lui Rădoi pentru preliminariile Cupei Mondiale 2022 din Qatar

PORTARI

Florin Niță (Sparta Praga/Cehia, 2/0), David Lazar (Astra, 1/0), Florin Iacob (UTA Arad 0/0)

FUNDAȘI

Vasile Mogoș (Chievo Verona/Italia, 3/0), Ionuț Nedelcearu (AEK Atena/Grecia, 13/2), Alin Toșca (Gaziantep F.K./Turcia, 23/0), Vlad Chiricheș (Sassuolo/Italia, 59/0), Andrei Burcă (CFR Cluj 4/0), Mario Camora (CFR Cluj 2/0), Ovidiu Popescu (FCSB, 0/0), Nicușor Bancu (Universitatea Craiova 17/0)

MIJLOCAȘI

Răzvan Marin (Cagliari/Italia, 25/2), Alexandru Crețu (NK Maribor/Slovenia, 4/0), Nicolae Stanciu (Slavia Praga/Cehia, 42/10), Ianis Hagi (Glasgow Rangers/Scoția, 14/0), Alexandru Maxim (Gaziantep F.K./Turcia, 44/6), Erik Bicfalvi (FC Ural/Rusia, 6/1), Valentin Mihăilă (Parma/Italia, 0/0), Dennis Man (Parma/Italia, 6/1), Florin Tănase (FCSB, 5/0), Florinel Coman (FCSB, 4/0), Alexandru Cicâldău (Universitatea Craiova, 10/0)

ATACANȚI

Claudiu Keșeru (Ludogoreț/Bulgaria, 40/13), George Pușcaș (Reading/Anglia, 20/8).

Alți cinci fotbaliști se află pe lista de rezervă, staff-ul echipei naționale urmând a apela la aceștia în cazul unei indisponibilități: Cristian Manea (CFR Cluj, 10/1), Adrian Păun (CFR Cluj, 0/0), Alexandru Mateiu (Universitatea Craiova, 1/0), Andrei Ivan (Universitatea Craiova, 7/0) și Valentin Cojocaru (Viitorul, 0/0).

Programul Naționalei

România va juca trei meciuri în luna martie:

28 martie: România – Germania, ora 21:45 (Arena Națională)

31 martie: Armenia – România, ora 19:00

România se mai află în grupă cu Islanda și Liechtenstein. La CM 2022 se califică direct primul loc din cele 10 grupe, locurile secunde urmând să dispute baraje. Lor li se vor alătura cele mai bune două câștigătoare de grupe din Liga Națiunilor 2020/21. E vorba, desigur, de echipe care nu s-au calificat direct la turneul final și nici nu au intrat deja în play-off. Cele 12 echipe vor forma trei perechi de patru pentru semifinale și finală (decise într-o singură manșă). Iar cele trei câștigătoare vor merge la Cupa Mondială. Simplu, nu? 🙂

Foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Top Stories