Nu e gata! Bayern pierde prima „minge de meci”, Dortmund își câștigă dreptul să spere până-n ultima zi

Lead.ro 11 mai 2019
Fast
Împarte cu alții acest articol

Acum câteva zile, inspirat probabil de open-ul de tenis de la München, Niko Kovac, antrenorul lui Bayern, spunea că echipa lui are două mingi de meci pentru a câștiga al șaptele titlu la rând în Bundesliga. Ei bine, prima a fost ratată: frustrată de defensiva zgârcită a lui Leipzig – dar și de o decizie VAR care-i va scoate din sărite și pe fanii bavarezilor, și pe suporterii care contestă, cu fiecare ocazie, apariția și folosirea acestei tehnologii -, Bayern n-a reușit să câștige, e obligată acum să nu piardă în ultima etapă.

Așa că totul se va decide săptămâna viitoare, pe 18 mai (16.30), la München, unde Bayern o așteaptă pe Frankfurt, care luptă din toate puterile pentru locul al patrulea, ultimul care duce în Liga Campionilor.

De partea cealaltă, pe terenul lui Monchengladbach, altă echipă care pândește locul patru, Borussia Dortmund va fi obligată să câștige din nou. N-a avut voie să piardă puncte nici cu Dusselforf, acasă, și a reușit să câștige cu 3-2, deși a tremurat până-n ultimele secunde în fața unei echipe care a ratat un penalti la 2-1 pentru BVB și a rămas în 10 oameni cu 10 minute înainte de final.

Fără Reus, suspendat, fără Burki și cu Sancho intrat abia în a dora repriză, Dortmund a fos ajutată de golurile lui Pulisic, în ultimul lui joc de acasă înaintea transferului la Chelsea, Delaney și Gotze (minutul 92), și reușește astfel să păstreze presiunea până în ultima etapă.

Mai mult, are toate motivele să spere încă la titlu: n-ar fi chiar așa o minune ca Frankfurt, una dintre cele mai puternice echipe ale acestui sezon – așa cum a demonstrat-o și în Europa League -, să o bată pe Bayern chiar la ea acasă. Mai ales că Bayern e în continuare fără Neuer, James și Martinez, iar lor li se poate adăuga pe bancă și Thiago Alcantara.

În tot cazul, după încă o etapă grozavă, avem toate indiciile că marele premiu va fi hotărât pe muchie, la milimetru.

Și că tot veni vorba, acest 0-0 pe care Leipzig a reușit să-l apere până la ultimul fluier, deși Bayern a ratat câteva ocazii mari, a fost posibil și pentru că golul marcat de Goretzka devreme în a doua repriză a fost anulat pentru un ofsaid milimetric la Lewandowski, văzut cumva de asistenții VAR.

În afara acestei faze, Bayern și-a dominat destul de clar viitoarea adversară din finala Cupei Germaniei, dar Leipzig ne-a arătat încă o dată de ce are cea mai bună defensivă a Bundesligii: pentru că se bate pentru fiecare minge de parcă alta n-ar mai veni niciodată de pe margine.

Chiar și așa, posesia, construcția și fazele periculoase le-a avut Bayern, ai cărei fani s-au întrebat tot meciul de ce i-a mutat Niko Kovac pe Coman și Gnabry? Trecuți unul pe flancul celălalt, viteziștii lui Bayern n-au mai fost la fel de periculoși ca-n ultimele lor meciuri.

Totuși, Gnabry a avut două-trei șanse mari, înainte ca Lewandowski să rateze o șansă imensă dintr-o lovitură liberă de la 18 metri: șutul lui pe jos, la colțul lung, l-a țintuit în loc pe portarul Gulacsi, dar a trecut la o palmă de bara din dreapta, moment în care de la 400 de kilometri depărtare, cei 80.000 de oameni de pe Signal Iduna Park au răsuflat ușurați: titlul e încă în joc!

La capătul etapei a 33-a, Hannover și Nurnberg au fost retrogradate și matematic, iar Stuttgart va juca barajul pentru evitarea retrogradării cu echipa de pe locul trei în a doua ligă germană: Union Berlin e deocamdată pe trei, la egalitate de puncte cu Hamburg și un punct mai puțin decât Paderborn. Aceastea din urmă se vor întâlni duminică pe terenul lui Paderborn.

 

Happening now