Nu e o revanșă. E doar continuarea. Ce-au învățat jucătoarele României din înfrângerea cu Cehia de la Mondial și cum văd reîntâlnirea de la Euro
Andreea Giuclea 30 noiembrie 2018Nu e o revanșă. E doar un prim meci important la un Campionat European important. E o competiție diferită, un moment diferit. Ne gândim doar la meciul care vine.
Au fost multe întrebări despre reîntâlnirea cu Cehia, echipa care a eliminat România în optimile Mondialului trecut, înainte de plecarea spre Campionatul European din Franța, unde naționala feminină de handbal întâlnește Cehia în chiar primul meci. Au fost jucătoare care au răspuns, scurt, că preferă să privească spre meciul care urmează, nu la cel din urmă. Altele au râs că toată lumea le întreabă asta, dar au recunoscut că gândurile li se mai întorc acolo. „Clar n-o să-l uit niciodată, am învățat din meciul ăla”, ne-a spus Crina Pintea.
Unele au zâmbit amar și au scuturat din cap, ca și cum ar vrea să dea la o parte amintirea acelei nopți din Leipzig. „Nu vreau să-mi amintesc, a fost ca un coșmar pentru mine și pentru fete”, a spus și Iulia Dumanska. Altele și-au amintit cu părere de rău de starea bună din echipă. „Era o atmosferă incredibilă, parcă pluteam. Și meciul acela ne-a tăiat aripile”, a spus Cristina Laslo, care deși își amintește și acum minutele de după, nu vrea să stea prea mult acolo. „Nu mai vreau să-mi amintesc, a fost acum un an, nu e nicio răzbunare, e un meci nou.”
E, într-adevăr, un meci nou, dar e important uneori să privești în urmă ca să înțelegi de unde vii, pe ce fundație construiești și ce lecții ai de învățat. Iar înfrângerea cu Cehia face parte din povestea naționalei de handbal la fel de mult ca medalia de bronz din 2015, ca locul 5 de la Europeanul precedent sau ca Jocurile Olimpice de la Rio. Toate sunt capitole la fel de importante din povestea ei, care se scrie în continuare.
Iar sportul e și despre cum treci peste astfel de dezamăgiri, cum te ridici și cum înveți să te descurci mai bine data viitoare. Pentru echipa României, data viitoare a venit foarte repede și ne-a oferit o oportunitate bună să punem astfel de întrebări. Iată ce au învățat câteva dintre jucătoare și cei doi antrenori din înfrângerea cu Cehia.
1. Să te aperi bine ca să dai golurile ușoare. „O să fim mult mai motivate, o să facem apărarea mult mai bine și o să dăm golurile ușoare, pe contratac și faza a doua. Din păcate asta e viața sportivă, ăsta e sportul, uneori câștigi, uneori trebuie să și pierzi”. „Sper să nu mai repetăm această greșeală, ne-a spus Iulia Dumanska, care recunoaște că meciul din debutul Campionatului European e și o oportunitate de revanșă. Cu siguranță ne amintim de meciul cu Cehia, vrem și noi revanșa, o să vină și ziua asta.”
2. Să nu te relaxezi. „În primul rând, am învățat să nu ne relaxăm. Meciul ăla am condus aproape tot timpul, dar le-am lăsat să revină. Greșeala asta nu cred ca se va mai repeta”, spune și Mădălina Zamfirescu.
3. Să gestionezi presiunea. „Am pus prea multă presiune pe noi și uneori lucrul ăsta duce la extrem”, crede Crina Pintea. „Am simțit-o pe pielea mea de mai multe ori. Tot ce avem nevoie e să fim liniștite, pentru că ne-am antrenat atâția ani de zile, muncim și știm ce avem de făcut.”
4. Să lupți până la capăt. „Am învățat să luptăm, cum s-a văzut și în meciul cu Serbia de la Trofeul Carpați, ne-am revenit la pauză după ce-am fost conduse”, spune Cristina Laslo.
5. Să câștigi chiar și în ziua proastă. „Trebuie să joci cât mai bine și în ziua aia proastă. Asta antrenăm și asta vrem, când jucăm prost și avem o zi proastă, să facem măcar să iasă bine. Sunt meciuri multe, nu ai cum să joci două săptămâni bine tot timpul, căci intervine oboseala”, crede tot Cristina Laslo.
6. Să fii bun până la final. „Am învățat că am jucat un turneu fantastic și în cel mai important meci am greșit. (…) Am fost mai bune mare parte din meci, dar nu și în cel mai important moment. E important e să fim bune și la final. Nu contează dacă la început nu suntem la fel de bune”, spune selecționerul Ambros Martin.
7. Să rămâi puternic mental. „Cred că suntem mai puternici mental față de momentul ăla”, spune secundul Horațiu Pașca. „În meciul cu Cehia am condus permanent și în schimb cred că ne-am temut foarte tare să nu fim egalați, ceea ce s-a și întâmplat. Cred c-am fost un pic cam prea apăsați de numele pe care-l purtăm pe umeri până la urmă, că toată lumea ne considera favoriți cerți, cred că de asta ne-am temut. N-am știut cum să gestionăm succesul, sau n-am știut cum să gestionăm un succes pe care toată lumea îl aștepta, și pe care și fetele și-l doreau.”
E important să nu uităm meciul ăla, concluzionează Pașca, tocmai pentru că o înfrângere atât de dureroasă poate avea un impact pe termen lung. „E normal să nu te mai apese, dar nu e normal să-l uiți, pentru că din fiecare înfrângere înveți. E un citat care-mi place: <sunt victorii care duc la impas și sunt înfrângeri care deschid noi căi>. Sper ca meciul cu Cehia să fie o înfrângere care a deschis o nouă etapă în viața noastră.”
E o idee pe care Ambros Martin o sublinia încă din decembrie 2017, de la conferința de presă de după optimea din Leipzig. „Atunci când pierzi în felul ăsta, lasă o urmă în mintea și sufletul tău și pe viitor o să aibă urmări pozitive. Azi a fost greu, dar sper să luăm – și eu, și jucătoarele -, înfrângerea asta într-un mod pozitiv și să căutăm soluții pentru viitor.”
Iar faptul că jucătoarele nu văd meciul cu Cehia ca pe-o revanșă e un semn bun. Înseamnă că îl văd ca pe o continuare a drumului lor împreună ca echipă, un drum cu final deschis. Revanșa ar fi doar un bonus.
*
România – Cehia se joacă pe 1 decembrie, de la ora 19.00. Meciul va fi transmis de TVR.
Echipa Națională va juca apoi cu Germania, pe 3 decembrie, înainte să se măsoare cu puternica echipă a Norvegiei, pe 5 decembrie, în ultimul meci al Grupei D. Primele trei clasate vor marge mai departe în grupa principală de șase (Main Round), unde vor ajunge și cele trei echipe calificate dintr-o Grupă C în care Olanda și Spania pornesc cu prima șansă în fața Ungariei (chinuită de accidentări) și Croației.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni