O nouă înfrângere severă: CSM București pierde și cu Vipers Kristiansand, ajunge la al patrulea meci consecutiv fără victorie în Liga Campionilor
Lead.ro 16 ianuarie 2021În ciuda celor 10 goluri marcate de Cristina Neagu, CSM București a fost învinsă și de Vipers Kristiansand, a ajuns la trei înfrângeri consecutive în Liga Campionilor, unde n-a mai câștigat din luna noiembrie. După această înfrângere foarte clară, 29-22 pentru campioana Norvegiei, CSM are șanse mici să-și păstreze locul 2 într-o grupă în care Rostov, Metz, Vipers și chiar Ferencvaros sau Esjberg arată o formă mai bună.
Pentru CSM urmează deplasarea la Rostov din 23 ianuarie, un alt meci care se anunță deja foarte complicat. Până acolo, echipa lui Adrian Vasile, noul selecționer al echipei naționale a României, rămâne cu 11 puncte din 10 meciuri. Vipers a ajuns la 10 puncte din șase meciuri.
*
CSM București a ajuns la întâlnirea cu Vipers Kristiansand, campioana Norvegiei, după trei meciuri consecutive fără victorie în Liga Campionilor: un egal cu Krim și două înfrângeri destul de clare cu Rostov și Ferencvaros, ultima chiar săptămâna trecută, în primul joc din noul an.
În condițiile astea, meciul cu Vipers – din Sala Polivalentă – a căpătat un aer hotărâtor pentru ambiția lui CSM de a-și apăra poziția a doua în clasamentul Grupei A. Însă Vipers a venit la București cu alte planuri, și asta s-a văzut încă din start.
După doar cinci minute, la scorul de 5-1 pentru nordice, Adrian Vasile a fost nevoit să ceară primul lui time-out. Până aici, Vipers a făcut tot ce-a vrut ea pe contraatac, iar CSM a reușit singurul gol după o demarcarea a Cristinei Neagu pe pivot. În rest, multe mingi pierdute după încercări (stângace) de a replica jocul rapid al adversarelor.
La tema acestui handbal modern, simplu, cu repuneri iuți, atacuri scurte și cât mai multe contraatacuri, am ajuns foarte des în ultima vreme. E handbalul pe care îl arată echipele de succes – și cele de club, și cele naționale – din Europa, un handbal pe care nici naționala României, nici CSM București sau SCM Râmnicu Vâlcea nu-l joacă prea grozav.
Și totuși, imediat după time-out, CSM a răspuns perfect, cu trei goluri consecutive, două pentru Neagu, ambele marcate din atacuri mai rapide, cu mai puține pase necesare până la finalizare.
Egalarea la 5 n-a venit, Vipers s-a dus la 6-4 și apoi 7-5, dar lucrurile s-au schimbat mult față de primele minute ale meciului. În primul rând, apărarea lui CSM s-a repliat mult mai repede, așa că nordicele au fost nevoite (și ele) să caute soluții din atacurile poziționale. Nu-i niciun secret că treaba asta e mult mai complicată, iar asta s-a văzut în următoarele 13 minute, când Vipers n-a mai reușit decât trei goluri. Și niciunul pe contraatac.
Din păcate, exact când apărarea lui CSM părea mai puternică, Vipers a găsit alte două goluri simple, primul pe contraatac, al doilea pe un atac iute finalizat de excelenta Reistad (21 de ani), una dintre cele mai valoroase tinere jucătoare din Norvegia. Și dacă tot am amintit de echipa Norvegiei, trebuie să spunem că și fără experimentata Heidi Loke, Vipers tot a deplasat la București șase handbaliste care au câștigat recent aurul european cu naționala Norvegiei.
Așa că intensitatea arătată de Vipers în ultimele minute ale reprizei n-a mai mirat pe nimeni. Cu alte trei goluri consecutive – toate după finalizări foarte rapide -, Vipers s-a dus la 13-8 cu două minute înaintea pauzei. Neagu, cu al șaselea ei gol din prima repriză, și-a tras echipa înainte, însă Crina Pintea n-a reușit să o bată pe fantastica Lunde, iar Vipers a profitat imediat pe contraatac: 14-9 după primele 30 de minute, o primă repriză în care doar Neagu și Grubisic, cu opt mingi apărate, au arătat foarte bine.
HALF-TIME: Neagu's scored 6⃣ for @csm_bucharest in the first half, but @VipersKrSand are in front 14:9 and are on course to remain unbeaten in this season's #deloehfcl. #ehfcl pic.twitter.com/taZNkybUsl
— EHF Champions League (@ehfcl) January 16, 2021
Dincolo, Vipers a avut probleme doar la jumătatea reprizei, când apărarea lui CSM a reușit să țină ritmul și s-a repliat suficient de iute pentru a bloca repunerile rapide ale adversarelor.
Același lucru a fost reușit de CSM și-n debutul reprizei a doua, când Vipers, obligată din nou să caute soluții în atacuri poziționale, a găsit primul ei gol după aproape cinci minute. Și cu acesta a rămas până în minutul 39, când Nora Mork, revenită la București cu noua ei echipă, dar și cu altă medalie europeană de aur, a profitat de prima repliere mai lentă a CSM-ului și și-a dus echipa la 16-10.
Au urmat trei goluri consecutive în mai puțin de două minute, trei goluri în care Vipers a putut face ce știe mai bine să facă – contraatacul -, trei goluri care au cam închis socotelile: 19-10 în minutul 42.
Până la final am avut timp să ne amintim că Vipers e doar a doua echipă rămasă neînvinsă în actuala ediție a Champions League. Cealaltă e Gyor. E drept, echipa din Norvegia jucase doar cinci meciuri înaintea deplasării la București, și doar victoria (30-25) cu CSM din luna octombrie a fost impresionantă (însă CSM n-a avut-o pe Neagu în toamnă). În rest, două egaluri cu Esjberg și două victorii mai degrabă la limită, cu Krim și cu Bietigheim. Că a venit acum și a doua victorie categorică a lui Vipers contează mai puțin.
RESULT: @VipersKrSand add to their advantage from the first half and defeat @csm_bucharest by 7⃣ goals. The Norwegian side are now unbeaten in 6 #deloehfcl matches this season. #ehfcl pic.twitter.com/PEV910wM6N
— EHF Champions League (@ehfcl) January 16, 2021
Mai important e că acest 29-22 reprezintă a treia înfrângere consecutivă – și categorică – pentru CSM București; sau că doar Cristina Neagu, care a marcat 10 goluri și astăzi, arată cu adevărat foarte bine. Și urmează acum o nouă încercare foarte grea: deplasarea de la Rostov din 23 ianuarie.
Până acolo, echipa lui Adrian Vasile, noul selecționer al echipei naționale a României, rămâne cu 11 puncte din 10 meciuri. Vipers a ajuns la 10 puncte din șase meciuri. Metz și Ferencvaros au și ele tot câte 10 puncte, și ambele echipe au câteva meciuri în mână.
Primele declarații
La LookSport, Adi Vasile a spus că „acesta e un meci care lasă o urmă în noi, în inimile noastre și sper să se întâmple asta, pentru că un om rănit va fi și mai puternic. Numeric stăm slab, avem câteva jucătoare accidentate și încearcă să înlăture aceste probleme medicale jucând, fac un efort fantastic, chiar dacă pe tabelă nu se vede și nu putem să câștigăm. Ce le-am spus după meci e că într-adevăr am suferit, dar tot ce contează e cum vom gestiona fiecare zi a noastră ca în martie-aprilie-mai să fim mai buni.
Mă nemulțumește că în momentul de față simțim că suntem limitate fizic, mai ales împotriva unei echipe atât de bune din punctul ăsta de vedere cum e Vipers. Oarecum alegem să ne conservăm o energie pentru tot meciul în loc s-o folosim măcar în faza de apărare, asta le-am zis la pauză, asta nu are legătură cu ce am discutat înainte de meci, are legătură cu modul în care fiecare dintre noi suntem prezenți și acționăm. Ne-am lăsat mult prea ușor presate și dominate de Vipers în prima repriză, pot să înțeleg dacă se întâmplă asta în minutul 40-50, dar nu pot să înțeleg dacă se întâmplă în minutul 10. În repriza a doua am încercat să mai remediem din aceste lucruri, pentru că gustul după prima repriză e într-adevăr amar și te doare. Dar am spus în noiembrie că nimic nu e câștigat și cred că până la finalul acestei grupe nimic nu e câștigat sau pierdut.”
**
SCM Râmnicu Vâlcea va juca duminică (ora 17.00) în deplasare cu Podravka – una dintre adversarele directe pentru locul 6, care duce în optimile de finală ale Ligii Campionilor.
Și pentru vâlcence va fi, la fel ca pentru CSM, al treilea meci în doar șapte zile, după înfrângerea severă cu Gyor și victoria complicată din campionat cu Gloria Buzău. Echipa lui Florentin Pera nu traversează o perioadă grozavă, a pierdut primele șase meciuri din Grupa B și e obligată să adune puncte din meciurile cu Podravka și Borussia Dortmund.
Croatele, chiar dacă au pierdut contra Borussiei, au și ele două puncte în clasamentul Grupei B, după victoria contra unei echipe din Buducnost care a trebuit să joace – din cauza rezultatelor pozitive la testele pentru Covid – cu mai multe junioare în teren.
În noul format competițional, cu două grupe de opt echipe, Râmnicu Vâlcea și CSM București trebuie să se claseze între primele șase echipe – cu cât mai sus, cu atât mai bine pentru eventualul duel din optimile competiției. Primele două clasate din fiecare grupă se califică direct în sferturile de finală, locurile 3-6 joacă în optimile de finală.
Asta dacă nu cumva Federația Europeană (EHF) va decide – din pricina calendarului competițional foarte aglomerat – să trimită în meciurile eliminatorii toate cele 16 echipe, așa cum se vorbește în ultima perioadă.
Foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni