O nouă șefă în Madrid? Atletico câștigă în sfârșit o finală europeană împotriva Realului, Lopetegui ratează startul

Danny Coposescu 16 august 2018

Mai e puțin până la deschiderea sezonului în La Liga. Dar dacă te simți încă ușor deconectat și nepregătit după o pauză competițională parcă mai scurtă ca niciodată, nu-i nimic. UEFA și competiția ei cu tendințe de „globetrotter‟ ne-a pregătit o porție de tapas numai bună ca aperitiv. Derbiul madrilen din Supercupa Europei, disputată de data asta la Tallinn, a avut toate ingredientele pe care ni le dorim de la fotbalul spaniol în următoarele luni: ritm alert, goluri spectaculoase și un rezultat surprinzător.

Real Madrid 2-4 Atletico Madrid (după prelungiri)

Există meciuri care își anunță intențiile clar și răspicat din start, dar mai rar le vezi în primul meci competitiv al echipelor implicate. Mai ales pentru că ambele au trimis câte o jumătate de lot în Rusia, ceea ce ar fi trebuit să aibă efecte asupra condiției fizice a jucătorilor. Dar spune-i asta lui Diego Costa, căruia nu i-a trebuit nici măcar un minut să treacă ca un buldozer prin apărarea Realului și să trimită o ghiulea la colțul scurt al lui Navas, care și-ar fi pus oasele în pericol dacă ar fi încercat să intervină.

A fost o fază în care Ramos și Varane nu s-au umplut de glorie, depășiți complet de o minge lungă trimisă de Godin și de un atacant care nu-i tocmai recunoscut pentru viteză sau mobilitate. N-avea să fie ultimul moment nefericit pentru cei doi fundași.

Însă obiceiurile reactive ale lui Atleti, combinate cu un stil mai fluid al rivalei în era Lopetegui – și post-Ronaldo – a îndreptat fluxul spre poarta lui Oblak. Va fi tare interesant să urmărim evoluția unui atac format din Bale, Benzema și Asensio, care au jucat pe alocuri ca niște oameni ieșiți în sfârșit din umbră. Cel din urmă era cât pe ce să marcheze cu călcâiul și a schimbat constant și eficient flancurile cu Bale. Galezul a fost sursa principală a egalării, cu un galop care l-a făcut pe Lucas Hernandez să pară că e blocat în marșarier și apoi o centrare perfectă pentru Benzema.

Din acel minut 27 și până târziu în repriza secundă, ai fi pariat pe o singură învingătoare. În timp ce Simeone privea neputincios din tribune cum mijlocul său obosește și devine tot mai înghesuit, Isco și Kroos au pus stăpânire pe minge. Rodri și Lemar, amândoi admirabili la debut, n-au mai reușit să influențeze la fel de mult jocul, Griezmann a făcut foame în atac și Juanfran a rămas tot mai des izolat. Hențul pe care l-a făcut în careu după o oră de joc a avut însă mai mult de-a face cu un brânci viclean dat de Benzema. Ramos a transformat calm penaltiul și Real se pregătea (ceva prea încrezător) de un prin succes sub noul antrenor.

Numai că înlocuirea lui Casemiro, vizibil extenuat, a declanșat o serie alarmantă de erori din partea campioanei europene. Întâi, Marcelo a păstrat inexplicabil mingea în teren pentru Juanfran, iar asta a dus direct la assistul lui Angel Correa pentru Costa. Apoi, în prelungiri, barajul s-a spart cu totul. 

În 15 minute de groază pentru defensiva lui Lopetegui, Saul a așezat în vinclu un voleu demn de Zinedine Zidane, Koke a marcat și el, iar Parety sau Vitolo puteau chiar să mai adauge la scor. Spre final, Godin și Savic ajunseseră să respingă mecanic centrări aruncate anapoda în careu, în timp ce „Los Sufridores‟ – cum s-au poreclit singuri fanii lui Atletico – au uitat măcar pentru moment de toată suferința din finalele cu Real.

În schimb, Julen Lopetegui n-are parte de cel mai fericit început. După tot scandalul din jurul demiterii sale de la națională, după tot scandalul din jurul demiterii sale de la națională, seria de 13 finale internaționale câștigate la rând de Real se oprește tocmai la prima sa experiență pe banca madrilenă. E încă o intrigă de adăugat pe listă înaintea unei noi ediții de La Liga.

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.