O traducere liberă a mesajului „Urbi et Orbi” trimis de Neymar

Danny Coposescu 30 iulie 2018
Fast
Împarte cu alții acest articol

Așa cum știi, Neymar s-a decis să răspundă celor care l-au acuzat că se văicărește cam mult. A acceptat că se poartă adesea ca copil pe teren și în afara lui și a dat de înțeles că vremurile astea sunt deja istorie. Naivi cum ne cunoști, ne-a emoționat clipul și ne-a plăcut mesajul. Dar tot n-am rezistat tentației de-a traduce liber limbajul de PR al ultimei reclame în care joacă Ney. Uite ce-a ieșit.

Crampoane pe tibie. Șut în spinare. Călcat pe picior.

Am catalogat diligent fiecare asalt nemilos la care am fost supus și le-am împărțit pe categorii pentru confortul vostru. Când aveți un minut la dispoziție, aș vrea să analizăm detaliat cea de-a doua speță menționată, pentru că încă am atacuri de anxietate când aud de „Carlos Zuniga‟.

Poate credeți că exagerez și câteodată o fac.

Poate credeți că exagerez, dar în niciun caz nu o fac – vezi Arhiva Internațională a Crimelor Comise Împotriva lui Neymar Jr, menționată mai sus.

Acum pe bune: sufăr pe teren. Și n-aveți idee prin ce trec în afara lui.

Sunt atât de ambițios, încât iau absolut orice fault asupra mea ca pe un afront personal și chiar nu înțeleg de ce nu apreciați asta. Mai ales că nu vă puteți imagina cât de greu e să-mi revin după asemenea traume, într-una dintre cele șapte vile pe care le dețin prin paradisuri fiscale.

Când plec fără să vorbesc cu presa, nu e pentru că îmi place doar să câștig, ci pentru că tot nu știu cum să vă dezamăgesc.

Când refuz să mă adresez jurnaliștilor după ce pierd, e pentru că am învățat cât de profitabil e să-mi transform contul de Instagram într-un fel de publicație privată, prin care îmi pot publica direct gândurile (și poze cu vilele) fără să mai de-a face cu întrebări incomode sau cu dezamăgirea voastră.

Când mă port ca un răzgâiat, nu e pentru că sunt un copil răsfățat, ci pentru că încă nu am învățat cum să mă împac cu frustrările mele.

La 26 de ani, sunt un bărbat în toată firea căruia nimeni n-a îndrăznit să-i spună că, în fotbal, cineva te mai lovește din când în când și uneori se mai întâmplă să și pierzi! Dar atenția neîncetată pe care o cer și o primesc de când eram adolescent n-are nicio legătură cu reacțiile mele imature, iar adorația asta prematură cu siguranță nu m-a ajutat să găsesc echilibrul necesar pentru a înțelege eșecurile din viața mea.

În mine trăiește în continuare un copil. Câteodată, vrăjește lumea. Alteori, îi scoate pe toți din sărite. Și lupta mea e să păstrez băiețelul ăsta în viață. Dar asta numai înăuntrul meu, niciodată pe teren.

Sunt o figură culturală romantică și tragică, naivă și pură. Nu mă crezi? Uite o poză cu mine pe la 7-8 ani cu o minge sub braț, suprapusă peste o poză mai recentă, în care privesc eroic în zare. Am crescut într-un mediu unde se insistă de vreun secol că, pentru a avea succes în sportul ăsta, trebuie să fii un fel de Peter Pan cu mingea la picior, dar o să încerc să nu mai adopt modelul ăsta în orice circumstanțe.

Poate credeți că am decăzut prea mult. Dar adevărul e că nu am căzut: m-am sfărâmat. Iar asta doare mai mult decât atunci când ești călcat pe gleznă după operație.

Mă doare sufletul – dar, mai important, am menționat Arhiva Internațională a Crimelor Comise Împotriva lui Neymar, unde poți găsi dovezi irefutabile ale atentatelor la integritatea mea fizică.

Mi-am luat timpul necesar pentru a vă accepta critica. Mi-am luat timpul necesar pentru a mă uita în oglindă și a deveni un om nou. Acum sunt aici, cu inima deschisă larg.

M-am uitat în oglindă și am avut o revelație: un aparat de ras obișnuit îți lasă tenul uscat și iritat! Gillette Novo Homem folosește o tehnologie ultra-mega-super-performantă pentru a-ți împrospăta nu doar obrajii, ci și conștiința! Cele 47 de lame îți deschid deopotrivă porii faciali și inima, așa că banii poate că n-aduc fericirea, dar te ajută să întreții iubi… pardon, bărbia!

Am căzut. Însă doar cei care cad se pot ridica din nou. Puteți arunca mai departe cu pietre în mine. Sau puteți lăsa pietrele deoparte și mă puteți ajuta să mă ridic. Pentru că atunci când mă ridic, toată țara se ridică alături de mine.

Acum că mi-am monetizat scuzele sincere, terminați cu oprobriul față de acțiunile mele. Cumpărați acum GILLETTE și reparați-mi brandul profund afectat! Doar eu pot să rad (te-ai prins?!) nefericirea de pe fața Braziliei!

 

 

* Această traducere este un pamflet.

Happening now