Ocazia răspunsurilor: România caută să pună lucrurile la punct cu Spania. La ce să ne așteptăm?

Andrei Năstase 11 decembrie 2018

A fost un scurt derapaj sau o ieșire din formă? Asta s-au întrebat suporterii naționalei României după meciul slab cu Olanda. Răspunsurile vor veni astăzi (ora 19.00, TVR), contra Spaniei, când jucătoarele lui Ambros Martin vor încerca să se scuture de praful înfrângerii, pentru a fi gata de jocul hotărâtor cu Ungaria – miercuri, aceeași oră.

După trei meciuri consecutive în care principalul argument al adversarelor a fost viteza – de alergare, de pasare sau de gândire – naționala României va căuta să se adapteze la stilul alunecos al Spaniei, o echipă care se poate apăra avansat și urmărește adesea duelurile unu la unu în atac. Și o echipă fără obiective, dar și fără presiune.

Pentru că Spania nu se va gândi prea mult că nu mai are șanse de calificare în semifinalele de la Paris. E un lucru pe care Ambros Martin, selecționerul României, îl știe foarte bine: „Spania va juca cu onoare, va lupta, pentru că sunt la un campionat european. Nu vor ceda doar pentru că nu mai au șanse de calificare. Cunosc caracterul spaniol.”

După medaliile de argint de la Europenele din 2008 și 2014, după bronz câștigat la Campionatul Mondial din 2011, dar și la Jocurile Olimpice de la Londra, în 2012, Spania a tot încercat să facă schimbul de generații. Nu i-a ieșit până acum, însă antrenorul Carlos Viver, aflat la primul turneu european cu naționala spaniolă, a primit tocmai acest obiectiv: să le integreze pe jucătoarele tinere lângă experimentatele Pena, Martin, Barbosa sau Navarro.

Până acum, mixul încercat de Viver în Franța a arătat bine într-un singur meci important, acela pierdut la limită, în ultima secundă, cu Olanda. Meciurile cu Ungaria și Germania ne-au arătat o Spanie vulnerabilă mai ales în apărare, dar nici atacul n-a fost de speriat până acum. Spania își dă golurile mai ales din extremă, unde Carmen Martin (încă iubită de suporterii români) și Lopez sunt într-o formă mai bună decât talentata Nerea Pena, care a făcut un singur joc solid până azi: cu Croația, cea mai accesibilă adversară din Grupa C. 

La ultimele turnee finale, România și Spania s-au văzut de trei ori: ibericele au câștigat în grupele Mondialului din 2015 (unde România s-a ridicat apoi și a luat bronzul), apoi au învins româncele, mai întâi la Jocurile Olimpice de la Rio, într-o grupă din care nu s-au calificat mai departe, apoi la Mondialul de anul trecut, într-un joc al apărărilor: 19-17.

Așezată din nou în fața Spaniei, naționala României va încerca să demonstreze că propria tranziție a reușit; că jucătoarele tinere au fost deja integrate, că proiectul de la București e ceva mai avansat. În fine, că forma excelentă arătată la Brest, în primele trei meciuri ale Europeanului, nu se poate evapora dintr-o dată, după trei zile de pauză și o înfrângere clară cu Olanda.

Cu toate astea, sarcina nu-i simplă. Presiunea va juca un rol, așa cum ne spunea și Mădălina Zamfirescu: „Spania nu are nimic de pierdut, vor juca foarte relaxate și asta poate fi un plus pentru ele. Va fi puțină presiune pe noi, pentru că nu mai avem voie să facem pași greșiți și ăsta va fi un atu pentru ele.”

Dar nimeni nu se va teme de adversar, crede secundul Horațiu Pașca: „Nu ne temem de absolut de nimeni și asta sincer vă spun. E o echipă incomodă, cu jucătoare foarte bune, câteva evoluează și în campionatul României și cunosc foarte bine campionatul. Stilurile de apărare se aseamănă, să nu uităm că în grupe Spania a pierdut la un gol în ultima secundă împotriva Olandei, dintr-o pură întâmplare sau un noroc extraordinar al olandezelor. Cu siguranță că suntem foarte atenți la Spania, o au pe Alicia Fernandez, pe care o știm din campionatul României, ca și alte fete, nu va fi un meci ușor.”

Va fi complicat și pentru că miza acestui meci e mai mică decât cea a meciului următor, cu Ungaria. Victoria cu Spania ar ajuta mai ales moralul echipei, dar nu ar garanta calificarea. Dincolo, victoria cu Ungaria (miercuri, ora 19.oo) ar face-o.

Așa cum știi, naționala României ar putea să ajungă în lupta pentru medalii chiar și cu o singură victorie în următoarele două meciuri, cu condiția ca ea să vină contra Ungariei, una dintre adversarele directe la calificarea în semifinale.

Iată câteva calcule:

– dacă România își câștigă ambele meciuri rămase (sau obține trei puncte), atunci echipa lui Ambros Martin ar putea prinde chiar și locul unu în Grupa II, cu condiția ca Olanda să nu adune mai mult de un punct din meciurile cu Norvegia (marți, ora 22.00) și Germania.

– dacă naționala României trece de Spania, dar pierde cu Ungaria, atunci lucrurile se complică: egalitatea de puncte cu Ungaria ne-ar dezavantaja. Doar dacă pentru locul doi vor fi la egalitate de puncte mai multe echipe (Germania și Norvegia păstrează și ele șansa asta), departajarea s-ar face la meciurile directe și apoi golaveraj, unde România stă bine.

– în cazul unei victorii cu Ungaria, cele două puncte ar fi suficiente. Indiferent de rezultatul cu Spania, România ar fi sigură că nu poate fi depășită la puncte de Germania sau Norvegia, în fața cărora are avantajul meciurilor directe. Dacă ambele ar face 6 puncte, înseamnă că Olanda ar rămâne tot cu 6 puncte, și atunci România ar fi avantajată de rezultatele directe: două victorii și o înfrângere.

În cealaltă grupă, Rusia e deja calificată (de pe primul loc) în semifinale și se poate odihni cu Suedia, în ultimul meci dinaintea semifinalei.

Franța și Muntenegru se bat (de la distanță) pentru locul secund: muntenegrencele, antrenate de Per Johanson și Adrian Vasile, au ultimul meci cu Danemarca, Franța se pregătește de Serbia.

Foto: © FOTO: Sorin Pana / Sport Pictures

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.