A patra oară la rând: Olympique Lyon câștigă din nou Liga Campionilor, ne arată de ce domină atât de autoritar fotbalul feminin
Andreea Giuclea 18 mai 2019După 30 de minute, era deja 4-0. Și oricâte miracole fotbalistice s-au văzut în ultimele săptămâni, era greu de crezut că Barcelona va putea recupera acest avans luat de Olympique Lyon în finala Ligii Campionilor de fotbal feminin, găzduită de Budapesta sâmbătă seara. Nu atât pentru cele patru goluri diferență, cât mai ales pentru cât de puternică e această echipă franceză, pe care New York Times o consideră cea mai dominantă echipă din sport.
🏆 LYON 2019 #UWCL WINNERS! 🏆
6⃣th #UWCL title
4⃣th #UWCL title in a row#UWCLfinal— #UWCL (@UWCL) May 18, 2019
Lyon a deschis rapid scorul, în minutul cinci, prin căpitanul Dzsenifer Marozsán, jucătare din naționala Germaniei născută chiar la Budapesta și primită cald de suporterii strânși pe stadionul lui Ferencváros. Au urmat apoi 17 minute în care Ada Hegerberg a arătat încă o dată de ce a primit în decembrie primul Balon de aur din istoria fotbalului feminin. Atacanta de 23 de ani a înscris de trei ori în 17 minute și a încheiat sezonul ca golgheteră a competiției pentru al doilea an la rând. Abia în minutul 89 a venit și golul de onoare al Barcelonei, înscris de nigeriena Asisat Oshoal.
N-a fost cel mai echilibrat meci și nu s-a jucat nici pe o arenă plină, semn că fotbalul feminin mai are încă de luptat ca să câștige teren – atât in inimile suporterilor, cât și în agendele sponsorilor și în birourile celor care conduc fotbalul. (Chiar cu câteva zile înainte de finală, UEFA a lansat pentru prima oară o strategie destinată fotbalului feminin, prin care își propune să dubleze numărul jucătoarelor și să îmbunățească oportunitățile oferite acestora.)
IT’S TIME ⏰
It’s time to take the game to the next level
It’s time to deliver our first ever women’s strategy
It’s #TimeForAction 🎬⚽️
Are you with us? 🙋♀️ pic.twitter.com/BAyFVFjzPw
— UEFA (@UEFA) May 17, 2019
Însă povestea acestei finale e tocmai despre egalitate. Chiar dacă previzibilă, victoria clară a lui Lyon oferă o nouă dovadă a dominației unui club care poate servi ca model pentru modul în care a investit în fotbalul feminin – în mod organic, cu o strategie pe termen lung și fără a face diferențe între echipa masculină și cea feminină.
Jucătoarele lui Lyon – unele dintre cele mai bune din lume – au acces la aceleași facilități ca fotbaliștii. Călătoresc cu avioane private și se antrenează în aceleași condiții. Au și contracte mai mari decât pot oferi alte cluburi, așa că Lyon atrage cele mai mari talente. Președintele Jean-Michel Aulas are însă o viziune pe termen lung și când vine vorba de transferuri: a construit un nucleu de bază la care adaugă câte un star în devenire, așa că sentimentul de coeziune al echipei e și el foarte mare.
Așa a ajuns Lyon la șase trofee ale Ligii Campionilor, la doar două înfrângeri în ultimele nouă sezoane și la 13 titluri în campionatul francez.
CHAMPIONNES ! 🏆🏆🏆🏆🏆🏆#UWCLfinal pic.twitter.com/EgkSKnY1Tp
— OL Féminin (@OLfeminin) May 18, 2019
E un standard ridicat pe care îl propune clubul francez fotbalului feminin; și abia când va fi urmat de alte proiecte asemănătoare, și finalele vor fi mai strânse.
Până atunci, urmează un Campionat Mondial feminin (7 iunie-7 iulie) găzduit de Franța, a cărei finală se va juca chiar pe stadionul lui Lyon. Nu o vom vedea însă acolo și pe Hegerberg, care s-a retras din naționala Norvegiei în 2017. Deși nu vrea să vorbească public despre motive – pe care spune că le-a transmis Federației norvegiene –, spune că e o decizie pe care a luat-o pentru că “vrea ce e mai bine pentru sport, pentru tinere, pentru cele care vin din urmă”.
„Trăim într-o lume în care egalitatea e cel mai important lucru”, spunea într-un interviu pentru CNN. „Suntem în 2019. Femeile trebuie să aibă locul lor în societate. De asta, chiar dacă sunt unele schimbări, trebuie să insiști pentru aceste schimbări zi de zi, să nu te oprești niciodată din a cere egalitate și dezvoltare. De asta e importantă poziția noastră. Fiecare jucătoare trebuie să-și folosească vocea și să provoace lucrurile.”
🇳🇴 Ada Hegerberg becomes the 2nd football players in history to score a UEFA Champions League final hat-trick in the first half. (First was Puskas in 1962)
Best female footballer in the world 🙌🏼⚽️#UWCLFinal @AdaStolsmo @UWCL pic.twitter.com/xCHWm5dHBE
— Fredrik (@F_Edits) May 18, 2019
Foto: Olympique Lyon
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni