Pariu pe generația „Olimpicilor”: Mirel Rădoi e noul selecționer al Naționalei, are misiunea de a aduce la echipa mare jocul și rezultatele de la tineret

Ciprian Rus 26 noiembrie 2019
Fast
Împarte cu alții acest articol

Mirel Rădoi este noul selecționer al echipei naționale de fotbal, după ce Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal a confirmat, cu unanimitate de voturi, propunerea de luni a Comisiei Tehnice a FRF.

Mirel Rădoi face un salt uriaș în carieră după succesele obținute cu Naționala U21, pe care a calificat-o la Euro 2019 și a dus-o până în semifinalele competiției, performanță echivalentă cu accederea la Jocurile Olimpice de anul viitor de la Tokyo.

La exact doi ani de când prelua tineretul, Mirel Rădoi se va afla în fața primului său mare examen la Naționala de seniori, meciul de baraj cu Islanda (și apoi, sperăm, cu Ungaria sau Bulgaria) din play-off-ul pentru Europenele de anul viitor. N-ar fi o situație cu totul inedită pentru fostul internațional, care a preluat și echipa U21 înaintea câtorva meciuri decisive pentru calificarea la turneul final din Italia și San Marino.

După plecarea lui Cosmin Contra, care își asumase contractual calificarea directă din grupe la Euro, Mirel Rădoi preia o echipă națională formată din mulți dintre foștii săi elevi de la U21, promovați între timp de fostul selecționer la echipa mare, un grup în care mulți dintre suporterii „tricolorilor” își pun toate speranțele în schimbarea la față a fotbalului românesc – cu sau fără calificarea, in extremis, la Euro 2020.

Despărțirea de Contra – cu toată debusolarea din joc și din vestiar – a lăsat Federația Română de Fotbal fără prea multe scenarii serioase pe masă. Cosmin Olăroiu era imposibil de adus din Asia, Mircea Lucescu, la vârsta lui, nu a fost luat în calcul pentru o constucție pe termen mediu, Dan Petrescu și Gică Hagi erau prea prinși în proiectele lor ca să poată face, intempestiv, pasul spre Națională.

S-a mers, atunci, pe varianta Mirel Rădoi, cea mai la îndemână, pe de o parte, dar și cea care poate garanta o tranzlație mai rapidă și mai eficientă a băieților de la tineret – și a jocului lor – la Naționala mare.

„Pot să vă spun că Rădoi reprezintă varianta numărul 1 pentru FRF și ne bucurăm că n-am fost nevoiți să apelăm la alți antrenori și probabil să fim refuzați. Membrii CEx au primit această propunere cu entuziasm și încredere. Sunt sigur că reprezintă cea mai bună variantă în acest moment. Rădoi va conduce naționala de tineret și la Olimpiada din 2020. Prezența la Olimpiadă va fi sigură. Asta îi va conferi lui Mirel un avantaj pentru că va reîntâlni jucătorii pe care i-a pregătit în vară”, a explicat președintele Răzvan Burleanu într-o conferință de presă organizată la sediul FRF.

„Consider că Mirel Rădoi e cel mai îndreptățit să conducă naționala astăzi și cel mai în măsură să califice naționala. E un contract de construcție pentru Mirel, nu e pe termen scurt. Nu vrem să stea pe bancă doar la meciurile de baraj, ci și la Jocurile Olimpice. Vrem să construim cu el. Acestea au fost argumentele și acestea vor fi și propunerile pe care le vom avansa lui Mirel Rădoi. Va fi un contract pe minimum doi ani”, a mai spus Burleanu.

*

De-a lungul carierei, Mirel Rădoi a antrenat la FCSB și la naționala de tineret, pe care a dus-o până în semifinalele EURO 2019. Mirel Rădoi a bifat 15 mecuri la U21, reuşind 9 victorii, 3 egaluri și 3 înfrângeri.

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories