Ovidiu Ionescu, după calificarea la Tokyo: „Acum îmi doresc să reușesc și o performanță la aceste Jocuri Olimpice, chiar cred în mine”

Lead.ro 26 aprilie 2021
Fast
Împarte cu alții acest articol

La capătul unui turneu epic, plin de emoții, Ovidiu Ionescu – cel mai bun jucător de tenis de masă din România – a obținut calificarea în proba de simplu masculin a Jocurilor Olimpice de la Tokyo.

A fost „o calificare care se întâmplă o dată dintr-un milion”, după cum singur a recunoscut, o calificarea venită după o săptămână de foc petrecută la turneul de calificare de la Guimaraes, în Portugalia. Ovidiu Ionescu a fost eliminat de pe primul tablou al competiției cu trei înfrângeri, însă pe tabloul al doilea a ajuns până în finală, adjudecându-și astfel calificarea la JO.

„Sunt printre puținii din istorie care reușește să se califice cu trei înfrângeri. Această calificare a venit destul de greu, dar cred că este mai frumos așa! Să reușești în ultimul meci, în ultima zi, când toată lumea este plecată acasă, trebuie să fii și norocos. Calificarea aceasta la Jocurile Olimpice vine după un an foarte greu, de pandemie și pur și simplu sunt fără cuvinte, este o bucurie de nedescris”, a spus Ovidiu Ionescu.

El va participa pentru a doua oară la Jocurile Olimpice, prima dată s-a întâmplat în 2016, la Rio de Janeiro, dar pentru Tokyo are planuri mai mari: „Acum îmi doresc să reușesc și o performanță la aceste Jocuri Olimpice, chiar cred în mine, sper să încheiem și cu dublu mixt să fiu calificat la doua probe”.

Andrei Filimon, antrenorul lui Ovidiu de la lotul național, spune că nu există bucurie mai mare decât să își vadă sportivul calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

„Vreau să îl felicit, a jucat extraordinar în ultimul meci. A mai avut o șansă în Qatar, pe care a ratat-o. Acest turneu mi-a demonstrat că orice jucător poate să se califice la Olimpiadă”, a spus Andrei Filimon.

Turneul de calificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo a avut loc la Guimaraes, în Portugalia, între 21-25 aprilie. România a participat cu doi sportivi, Ovidiu Ionescu și Rareș Șipoș, în concursul rezervat băieților. Ovidiu Ionescu și-a asigurat prezența la Tokyo după o semifinală câștigată pe tabloul al doilea. De altfel, Ovidiu a avut trei victorii în această fază: în optimi l-a învins pe rusul Vladimir Sidorenko, cu 4-1, în sferturi de finală pe austriacul Daniel Habesohn, cu 4-3, iar semifinala turneului preolimpic a câștigat-o (4-1) împotriva britanicului Paul Drinkhall. Conform regulamentului, finala nu s-a mai disputat. În meciurile de pe primul tablou, românul a pierdut de trei ori, dar a avut șansa jocurilor pe tabloul doi.

Rareș Șipoș a fost la un pas de a-și asigura și el prezența la Tokyo. Sportivul de 20 de ani a fost eliminat în sferturile celui de-al doilea tablou principal, după ce în primul a ajuns până în semifinală, unde a fost învins (4-2) de către jucătorul Lei Kou, reprezentatnt al Ucrainei.

La fete, România nu a avut reprezentantă în calificări, Eliza Samara și Bernadette Szocs având deja biletele pentru JO în buzunare.

Federația Română de Tenis de Masă are calificată la Jocurile Olimpice de la Tokyo și echipa feminină, condusă de antrenorul Viorel Filimon. Iar Ovidiu Ionescu așteaptă confirmarea ITTF și pentru calificarea în proba de dublu mixt, alături de Bernadette Szocs.

*

Citește și: De ce merge atât de bine tenisul de masă din România? Ce avem aici și nu găsim la alte sporturi

Ovidiu Ionescu a început să joace tenis de masă la 6 ani, împreună cu fratele său. La 11 ani câștiga deja aproape toate concursurile pe plan intern, ceea ce se întâmplă și acum. La Campionatul Național de Seniori, primul concurs intern la care a participat în 2021, a câștigat trei medalii de aur în probele de simplu masculin, dublu masculin și dublu mixt. Ovidiu are în palmares, printre altele, și două titluri foarte importante: este vicecampion european în 2018, în proba de simplu, și vicecampion mondial la dublu masculin, alături de spaniolul Alvaro Robles.

Ovidiu este plecat de 15 ani în Germania, iar de nouă evoluează în Bundesliga, unul dintre cele mai puternice campionate din lume. La început a jucat la TSG 1845 Heilbronn, o echipă din liga regională. Un an mai târziu s-a mutat la Ochsenhausen, în Liga a 4-a germană. În 2008, rezultatele l-au propulsat la formația TSV Grafelfing din 2.Bundesliga. Din 2013, Ovidiu evoluează la cel mai înalt nivel în Germania. A debutat în Bundesliga pentru TTC Hagen, iar din 2015 este legitimat la SV Muhlhausen. În țară este legitimat la Gloria Buzău.

 

Sportivii români calificați deja la Jocurile Olimpice de la Tokyo

Atletism (5): Florentina Iuşco (săritura în lungime), Alina Rotaru (săritura în lungime), Claudia Bobocea (1.500 m), Daniela Stanciu (săritura în înălţime), Alin Firfirică (aruncarea discului);

Canotaj (18): patru rame masculin, dublu vâsle feminin – categorie uşoară, patru rame feminin, dublu vâsle masculin, dublu vâsle feminin, dublu rame feminin, dublu rame masculin;

Baschet (4): echipa națională feminină de 3×3;

Fotbal (18): echipa naţională olimpică;

Ciclism (2): Vlad Dascălu (mountain bike), dar și un alt sportiv pe care Federația îl va alege pentru proba pe șosea;

Gimnastică artistică (3): Maria Holbură (individual compus), Marian Drăgulescu (sărituri); Larisa Iordache (individual compus)

Înot (2): Robert Glinţă (100 m spate), Daniel Martin (100 m spate);

Kaiac-canoe (2): canoe-2 masculin pe 1.000 m;

Lupte (1): Alina Vuc (cat. 50 kg);

Tir sportiv (1): Laura Coman (puşcă aer comprimat 10 m);

Tenis de masă (4):  Eliza Samara, Daniela Dodean Monteiro, Bernadette Szocs, Ovidiu Ionescu

Scrimă (2): Ana-Maria Popescu (spadă), Iulian Teodosiu (sabie)

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Happening now