Ovidiu Ionescu s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo și în proba de simplu! Delegația României pentru JO numără acum 63 de sportivi

Ciprian Rus 25 aprilie 2021
Fast
Împarte cu alții acest articol

Ovidiu Ionescu s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo în proba de simplu masculin a competiției de tenis de masă, la capătul unui turneu epic, plin de emoții, desfășurat în Portugalia, la Guimaraes.

Cel mai bun jucător român de tenis de masă a început foarte greu turneul, cu două înfrângeri și o victorie în grupă – „o calificare care se întâmplă o dată dintr-un milion”, după cum singur a recunoscut, după ce a stat la mâna rezultatelor adversarilor. Ajuns pe primul tablou, Ovidiu a fost eliminat încă din șaiseprezecimile de finală și a fost trimis pe al doilea tablou, ultima șansă de calificare, unde era nevoit să câștige seminifinale pentru a prinde un loc la Jocurile Olimpice.

Până la urmă, după trei înfrângeri din patru meciuri, Ovidiu Ionescu și-a intrat în mână și a mers din victorie în victorie. În semifinala celui de al doilea tablou de calificare, Ovidiu a câștigat cu 4-1 în fața britanicului Paul Drinkhall. Conform regulamentului, finala turneului preolimpic nu va mai avea loc, iar câștigătorii celor două semifinalele de pe al doilea tablou s-au calificat direct la Tokyo.

Reamintim că România are calificată la JO echipa feminină de tenis de masă, condusă de antrenorul Viorel Filimon, și două sportive din două posibile în proba de simplu: Bernadette Szocs și Elizabeta Samara. Acum, după ce Ovidiu Ionescu s-a calificat în proba de simplu masculin, România mai așteaptă confirmarea ITTF pentru calificarea dublului mixt Bernadette Szocs și Ovidiu Ionescu.

Calificarea incredibilă a lui Ovidiu Ionescu vine, din păcate, la pachet cu o mare deziluzie. Tânărul Rareș Șipoș, al doilea reprezentant al României la Guimaraes, a fost, literalmente, la doar un pas de calificarea la Tokyo, după ce a făcut mai multe meciuri fantastice. După două victorii în grupe, Rareș a ajuns în semifinalele primului tablou, trecând inclusiv de fostul campion european Daniel Habesohn. A pierdut chiar în meciul decisiv pentru calificarea la Olimpiadă, 2-4 cu Lei Kou, reprezentantul Ucrainei, după care, odată eliminat, s-a oprit în sferturile celui de-al doilea tablou.

Tot în acest weekend, sabrerul Iulian Teodosiu a câștigat turneul preolimpic de la Madrid și s-a calificat și el la Jocurile Olimpice din Japonia. Cu Ovidiu și Iulian, delegația România la Tokyo numără acum 63 de sportivi.

*

Citește și: De ce merge atât de bine tenisul de masă din România? Ce avem aici și nu găsim la alte sporturi

Ovidiu Ionescu a început să joace tenis de masă la 6 ani, împreună cu fratele său. La 11 ani câștiga deja aproape toate concursurile pe plan intern, ceea ce se întâmplă și acum. La Campionatul Național de Seniori, primul concurs intern la care a participat în 2021, a câștigat trei medalii de aur în probele de simplu masculin, dublu masculin și dublu mixt. Ovidiu are în palmares, printre altele, și două titluri foarte importante: este vicecampion european în 2018, în proba de simplu, și vicecampion mondial la dublu masculin, alături de spaniolul Alvaro Robles.

Ovidiu este plecat de 15 ani în Germania, iar de nouă evoluează în Bundesliga, unul dintre cele mai puternice campionate din lume. La început a jucat la TSG 1845 Heilbronn, o echipă din liga regională. Un an mai târziu s-a mutat la Ochsenhausen, în Liga a 4-a germană. În 2008, rezultatele l-au propulsat la formația TSV Grafelfing din 2.Bundesliga. Din 2013, Ovidiu evoluează la cel mai înalt nivel în Germania. A debutat în Bundesliga pentru TTC Hagen, iar din 2015 este legitimat la SV Muhlhausen. În țară este legitimat la Gloria Buzău.

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Happening now