Pierdem meciul, dar câștigăm încredere: învinsă de Norvegia, România își demonstrează că poate juca la cel mai bun nivel. Urmează să o demonstreze și în Main Round
Andrei Năstase 7 decembrie 2020Naționala României face cel mai solid meci al ei la Campionatul European, pierde contra Norvegiei – cea mai în formă echipă a turneului – dar ne arată multe lucruri bune.
Acest 28-20 pentru Norvegia ne trimite în Main Round fără puncte, dar cu încredere că totul este posibil acolo. Condiția? Să jucăm cum am jucat contra Norvegiei, în primele 45 de minute.
Din Grupa D, Norvegia va intra cu 4 puncte în Main Round. Germania cu două, România fără puncte. Polonia a fost eliminată.
Următorul meci al României vine pe 10 decembrie, contra locului secund dintr-o grupă C în care doar surprinzătoarea Croație s-a calificat. Învinsă în primele două meciuri, campioana mondială Olanda trebuie să bată Ungaria pentru a se califica și ea, iar Serbia poate să-și asigure calificarea cu un egal împotriva revelației Croația.
*
Înaintea meciului, ne-am spus că ciocnirea cu Norvegia ne poate arăta cine suntem și cine vrem să fim, unde suntem și unde vrem să ajungem. Speram că echipa națională va profita de ocazia asta rară pentru a-și face curaj să se uite spre Norvegia ca într-o oglindă rece, severă, dar onestă: o oglindă care să-i arate toate calitățile și toate neajunsurile.
Ei bine, jucătoarele Naționalei s-au uitat, și s-au uitat cu mult curaj. Și ce-au aflat despre ele e îmbucurător: au suficiente calități, știu mult handbal, au toate motivele să creadă că echipa pe care o formează poate obține lucruri mari.
Principala condiție? Să joace cum au jucat cu Norvegia: la o intensitate mare de tot, cu o viteză fantastică de repliere, cu o apărare centrală rea, agresivă, care a chinuit cea mai bună linie ofensivă a competiției.
Că România a primit doar 13 goluri în prima repriză de la o echipă a Norvegiei care marcase 77 de goluri cu Germania și Polonia, asta trebuie să ne spună multe și despre apărarea României, și despre reușitele Iuliei Dumanska și Denisei Dedu, care s-au întrecut una pe cealaltă în parade reușite.
La pauză a fost 13-13, un rezultat intermediar în care nu mulți aveam curajul să sperăm înaintea meciului. Și, mai ales, un handbal pe care România nu-l mai arătase de multă vreme, poate de la Europeanul din 2018.
HALF-TIME: Eliza Buceschi nets to put #Romania 🇷🇴 level with @NORhandball 🇳🇴 at the break. It's 13:13! #ehfeuro2020 #handballispassion pic.twitter.com/RpLLREkqm8
— EHF EURO (@EHFEURO) December 7, 2020
A fost nu doar cea mai bună repriză a României la acest turneu, dar o repriză jucată în ritmul nebun al Norvegiei.
Că apărarea României, ajutată și de intervențiile grozave ale Denisei, a rămas la fel de zgârcită și-n debutul părții a doua, asta a fost a doua veste bună.
România a și condus, 16-15 și 17-16, înainte ca Norvegia să-și ia din nou avânt și să desprindă la două, trei și apoi patru goluri, 22-18 și 23-19, cu 15 minute înaintea finalului.
Cu toate eforturile Denisei Dedu, România nu s-a mai putut reveni, și ultimele 10-15 minute s-au jucat în termenii Norvegiei: intercepție, contraatac, gol.
S-a terminat 28-20, un scor aspru, dar dacă există înfrângeri valoroase, aceasta în fața Norvegiei trebuie să fie una dintre ele.
După dovezile pe care și le-au oferit în acest meci cu Norvegia, jucătoarele României pot să se uite cu încredere și spre grupele principale, și spre viitorul acestei echipe care e încă departe de potențialul ei maxim.
Fără Crina Pintea și fără Laura Moisă (împreună reușiseră 7 goluri în precedenta noastră victorie cu Norvegia, 31-23 la EURO 2018), cu doar două meciuri jucate într-un an de zile – și acestea chiar aici, în Danemarca -, cu un nou cuplu de antrenori și cu multe jucătoare noi, România și-a demonstrat și ne-a arătat că poate juca de la egal la egal cu o Norvegie fantastică, care a venit aici cu cel mai bun lot și într-o formă de speriat.
Primele idei
– dacă apărarea României poate păstra ritmul și agresivitatea pe care a arătat-o timp de 45-50 de minute cu Norvegia, atunci următoarele trei meciuri din Main Round pot fi atacate cu mare încredere;
– Iulia Dumanska (32% procentaj al mingilor apărate) și Denisa Dedu (39%) sunt între cele mai bune portărițe de la acest Campionat European. Asta o să-ți spună o jucătoare ca Herrem, care nu ratase nicio aruncare în primele două meciuri. Denisa și Iulia i-au refuzat cinci goluri din 11 încercări. Ambele portărițe ale României – Iulia în prima repriză, Denisa în a doua – au fost la nivelul legendarei Katrine Lunde (40 de ani), care a închis și ea foarte bine poarta Norvegiei, deși a ajuns la acest turneu abia zilele trecute. Și după un eveniment nefericit, o sarcină pierdută;
– Lorena Ostase și Anca Polocoșer și-au făcut loc în această echipă națională. Au demonstrat deja sufieciente lucruri bune pentru ca nimeni să nu se mai îndoiască de calitățile lor. Lorena a dat șase goluri Norvegiei, Anca s-a apărat din nou foarte bine, deși adversarele ei au fost Oftedal, Kristiansen sau Heidi Locke;
– Laura Popa, jucată din nou mai multe minute pe extremă, a arătat sânge rece și o precizie de invidiat: trei goluri din cinci încercări (din extremă), deloc puțin pentru un inter dreapta trimis să compenzeze pentru lipsa Laurei Moisă;
– Eliza Buceschi a făcut și ea cel mai bun meci al ei la acest turnu final, a dat patru goluri – unele dintre ele superbe – și alte patru pase decisive. Mai important, Eliza arată că se apropie de forma pe care a arătat-o în trecut la echipa națională. Cu ea în dispoziție bună, atacul României trebuie să arate cel puțin la fel de bine în Main Round;
– Cristina Laslo e deja acolo, în formă bună, a arătat-o și cu Norvegia, chiar dacă apărarea dinamică a Norvegiei a reușit să o anihileze destul de bine;
– și apropo de finalizare, aici e nevoie de și mai multă eficiență. Cu mai multă atenție la unele faze, România ar fi putut pune și mai mare presiune pe Norvegia, și asta exact acolo unde meciul s-a decis: la 16-16 și 17-17, înainte ca Norvegia să dea cinci goluri și să primească unul singur.
WATCH: Welcome to the #ehfeuro2020, @katrinelundenor! @NORhandball 🇳🇴#ehfeuro2020 #handballispassion pic.twitter.com/eQPYoaqjl2
— EHF EURO (@EHFEURO) December 7, 2020
WATCH: Denisa Dedu vs Heidi Løke. Twice.🚧#Romania 🇷🇴 vs @NORhandball 🇳🇴#ehfeuro2020 #handballispassion pic.twitter.com/0YnGsxiD8h
— EHF EURO (@EHFEURO) December 7, 2020
WATCH: all-time top scorer @CrisNeagu8 scores her 250th EHF EURO goal 🔥🔥🔥#Romania 🇷🇴#ehfeuro2020 #handballispassion pic.twitter.com/sz15rVny4S
— EHF EURO (@EHFEURO) December 7, 2020
WATCH: Eliza Buceschi, right on 🎯#Romania 🇷🇴 vs @NORhandball 🇳🇴#ehfeuro2020 #handballispassion pic.twitter.com/9ruUE9EHGq
— EHF EURO (@EHFEURO) December 7, 2020
Ce urmează
Așteptăm acum ultimele meciuri din Grupa C – Serbia vs Croația și Olanda vs Ungaria – pentru a ne afla adversarele din Main Round, dar și punctajul cu care primele trei clasate din Grupa C vor intra în grupa principală șase echipe.
Croația – revelația turneului – e sigură de calificare și poate să intre Main Round chiar și cu punctaj maxim, la fel ca Norvegia. Serbia și Ungaria au câte o victorie, iar Olanda, învinsă în primele două meciuri, trebuie să bată Ungaria pentru a se califica mai departe.
România va juca din nou pe 10 decembrie, contra locului secund din Grupa C.
Articol în curs de actualizare
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni