Premier League round-up: City câștigă clar cu United, continuă să domnească în Manchester. Liverpool e singura care ține pasul

Danny Coposescu 11 noiembrie 2018
Fast
Împarte cu alții acest articol

Jonathan Wilson se ocupă de subiectul ăsta de-o veșnicie. Ce se întâmplă când strângi o grămadă de „minți luminate” într-un singur loc, le dai un solid contur ideologic, după care le trimiți pe tot continentul pentru a răspândi cuvântul? În ultimele două decenii, biblia fotbalistică scrisă la Barcelona de Johan Cruyff și ucenicii săi a fost purtată în lung și-n lat de misionari ca Louis Van Gaal, Ronald Koeman și mai ales Pep Guardiola.

Dar nu toată lumea a plecat convertit de pe Camp Nou. Jose Mourinho s-a lepădat de învățături și s-a dedicat antitezei: cine n-are mingea, n-are frică. Ăsta e principiul care l-a ghidat în bogata lui carieră. Cine are dreptate? Aici nu ține doar de valori obiective, ci și de un simț estetic sau chiar moral. Asta nu-i o dezbatere care se termină în rezultate și statistici.

Și totuși, cele 44 de pase consecutive cu care Man City a despicat-o azi pe United, înainte ca Ilkay Gündogan să stabilească scorul final de 3-1, sunt un argument tare. La fel e și autoritatea cu care a controlat campioana Angliei derbiul ăsta dezechilibrat. Mourinho și ai săi n-au fost zdrobiți sau umiliți. Au fost pur și simplu bătuți de un adversar superior la toate categoriile, care reprezintă prezentul (și probabil viitorul) în Premier League.

City a apăsat de trei ori pedala de accelerație pe Etihad. La început, când cei doi Silva, Bernardo și David, au combinat pentru golul celui din urmă; la jumătate, când Sergio Aguero a jucat un un-doi simplu, devastator, cu Mahrez și i-a strâmbat degetele lui David De Gea cu o adevărată torpilă; și la final, tocmai când rivala căuta să se arunce cu ultimele puteri în căutarea egalării.

Devine tot mai greu să faci pe avocatul diavolului. Până și calitățile admirabile pe care le-am văzut recent la United vin cu un asterisc. A treia oară la rând, Mourinho a făcut o schimbare extrem de inspirată. Lukaku, lăsat inițial pe bancă, a obținut, cu prima atingere, penaltiul transformat de Martial. Dar dacă planul original e mereu atât de defectuos încât trebuie schimbat brusc pe parcurs, dacă formația asta e condamnată să revină tocmai pentru că se trezește doar când e condusă, atunci și soluțiile fac cumva parte din problemă.

La final, antrenorul portughez s-a legat de provocările diferite cu care-au avut de-a face cele două echipe în Champions League săptămâna asta. Nu-l poți contrazice. Să joci la Torino și să întorci acolo meciul nu e același lucru cu a o lăsa pe Șahtior să facă implozie. Însă hăul căscat între City și United – șapte locuri, 12 puncte – nu s-a născut zilele trecute. Iar deosebirile sunt prea importante ca să poată fi reduse la numere, statistici sau programul de joc.

Cine are mingea, are frică – o recunoaște și Guardiola în interviul de după meci. Dar emoțiile pe care le-au avut „pentru că am vrut să jucăm bine în fața fanilor noștri‟ sunt carburant pentru un colectiv revenit în topul clasamentului. Deocamdată, doar Liverpool ține pasul. Un 2-0 cu Fulham, mulțumită lui Salah și Shaqiri (din ce în ce mai bun), o ține la două puncte în urmă. Chelsea și Arsenal s-au împiedicat amândouă pe teren propriu, cu egaluri împotriva lui Everton (0-0), respectiv Wolves (1-1).

Sâmbătă a fost o zi mare pentru îmbulzeala de la retrogradare, unde patru puncte despart ultimele șapte cluburi. Deocamdată, e aproape imposibil de spus cine are șanse mai mari să se salveze. În timp ce Huddersfield a scăpat victoria din mâini cu West Ham, care a smuls destul de târziu un 1-1 pe Kirklees, două dintre principalele adversare au avut motive rare de sărbătoare. Rondon i-a adus lui Newcastle trei puncte uriașe contra unui adversar tare, Bournemouth, iar băieții lui Rafa Benitez au urcat până pe locul 14.

Cardiff City, în schimb, rămâne în zona fierbinte chiar și după o izbândă cât se poate de dramatică împotriva lui Brighton. Sol Bamba a fost eroul galezilor, în minutul 90, și doar golaverajul îi păstrează sub Southampton și Crystal Palace. Cea din urmă a pierdut 0-1 acasă cu Tottenham, pentru care tânărul argentinian Juan Foyth continuă să fie capul de afiș. Două penaltiuri comise la debutul cu Wolves, acum și primul gol marcat, pe Selhurst Park. „A trebuit să învăț din greșeli și a fost o experiență valoroasă pentru mine,‟ a spus fundașul lui Spurs.

În fine, la Leicester, fotbalul a rămas pe plan secund. Rezultatul de 0-0 cu Burnley e cumva potrivit, pentru că gândurile tuturor au fost departe de teren. Prima partidă pe teren propriu după tragedia în care patronul Vichai Srivaddhanaprabha și alți patru oameni și-au pierdu viața a început cu un marș enorm, cu titlul „5000-1‟. Asta a fost cota de care n-au ținut cont „Vulpile‟ acum trei sezoane, când produceau cea mai mare surpriză din istoria sportului britanic. Procesiunea solemnă s-a îndreptat spre stadion, unde peste 32.000 de oameni l-au omagiat pe cel care-a contribuit atât de mult la transformarea unui vis imposibil într-o realitate intoxicantă. „Mr. Chairman, forever in our hearts,‟ e mesajul cu care și-au luat adio suporterii de la un membru îndrăgit al familiei lor. 

 

 

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories