Premier League round-up: City evită încă un egal neașteptat, Liverpool și Chelsea mențin ștacheta sus. West Ham o tot coboară

Danny Coposescu 2 septembrie 2018
Fast
Împarte cu alții acest articol

La Man City e liniște și armonie. Trecut-am de vremurile când orice punct pierdut venea la pachet cu un ambalaj de „Schadenfreude‟ din partea celor care voiau neapărat să vadă mitul Guardiola demontat de particularitățile din Premier League. Remiza de la Wolves, etapa trecută, n-a provocat decât admirație pentru nou-promovată și înțelegere că nici măcar o campioană a recordurilor n-o poate ține așa la nesfârșit. Că nici meciul cu Newcastle n-a mers șnur nu schimbă faptul că City a demonstrat deja tuturor de ce e capabilă, dar confirmă intuiția că cel mai dificil lucru e să te păstrezi în top. Nu să ajungi acolo.

Cu Sterling, Mahrez, Jesus și Aguero toți în teren, era clar că începutul va fi furtunos pentru echipa lui Benitez, care numai cu liniște și armonie nu se poate lăuda. După o vară în care conflictul mocnit dintre spaniol și patronul Mike Ashley a făcut combustie în toată regula, o busculadă între căpitanul Lascelles și Matt Ritchie e ultimul lucru de care avea Newcastle nevoie. În afară poate de un gol primit în minutul opt, când Sterling și-a continuat forma grozavă cu o finalizare la care nu puteai spera până de curând.

Însă una din problemele relativ minore pe care le are de rezolvat Guardiola sezonul ăsta e risipa din fața porții. Iar consecințele afectează întreg mecanismul: Yedlin a egalat cu primul șut pe poartă bifat de Newcastle și, oricât de frumos ar fi fost assist-ul lui Rondon, apărarea lui City nu s-a umplut de glorie.

Până la urmă, a fost nevoie de ghiuleaua lui Walker pentru a transforma superioritatea evidentă a lui City într-o victorie cu 2-1. Statistica – care spune că doar un sfert din cele 24 de încercări și-au atins ținta – sugerează că cilindrii gazdelor n-au funcționat la capacitate maximă. „Trebuie să ne mai scuturăm de pânzele de păianjen,‟ a recunoscut și fundașul dreapta Walker. Antrenorul său nu e îngrijorat: „Contrele ne arată că echipele astea n-au nevoie de mult ca să ne dea bătăi de cap. Dar pas cu pas, vom reveni la condiția noastră optimă.‟

Pe King Power Stadium, alt manager de top a trebuit să rămână sanguin într-o situație incomodă. Ce epitete germane i-or fi trecut prin cap lui Klopp când a văzut golul marcat de Leicester? După câți nervi i-au provocat portarii mai nou, probabil a strâns un întreg repertoriu. Săptămâna trecută, Twitter vuia cu reacții la un dribling scos din reclamele Nike de către Alisson. Supradoza de aroganță care i-a făcut cadou un gol lui Ghezzal va fi cel puțin la fel de populară. Norocul lui e că Liverpool avea deja 2-0, datorită lui Mane și Firmino, când a avut clovneria cu pricina; și că scorul nu s-a mai schimbat până la final. Oricum, ochii probabil ne înșală, pentru că Alisson are un „alternative fact‟ de prezentat: „N-am primit o pasă bună de la și am vorbit despre asta la vestiare cu Virgil Van Dijk.‟ Ce-i drept, a fost și sincer: „Nu sunt prost să fac aceeași greșeală din nou.‟

Klopp știe exact pe ce a dat vreo 75 de milioane de euro și înțelege astfel de momente ca parte dintr-un risc asumat: „Era clar că o să se întâmple și asta într-o zi. Dar nu mă așteptam să fie chiar în următorul joc. Totul e ok, știe că trebuia să degajeze.‟ E ușor să rămâi calm când ești în fruntea clasamentului.

Chelsea e în urmă din cauza unui golaveraj, pe care-l puteau îmbunătăți mai mult cu Bournemouth. Pe Sarri nu-l va interesa neapărat asta, de vreme ce după-amiaza părea că devine „one of those days‟, când nimic nu intră în poartă. De abia în minutul 72 a venit izbăvirea, prin Pedro, iar Hazard a adăugat lustrul cu golul de 2-0. „Sunt foarte fericit cu 12 puncte din patru meciuri, dar cred că putem mai mult,‟ a spus Sarri, care are parte de un început nesperat de bun. Chiar și Eddie Howe e impresionat de impactul stilistic al italianului: „Chelsea e cu totul altă echipă sezonul ăsta, joacă complet altfel.‟

La West Ham, în schimb, fața de pe bancă se schimbă, dar maladia rămâne. Și ai putea zice că se agravează, dacă iei în considerare a patra înfrângere în tot atâtea etape. Wolves a bătut cu 1-0 la Londra, prin golul marcat de Traore în prelungiri. Pe Youtube, o filmare din tribune surprinde reacția amorțită a publicului, care se ridică instantaneu mecanic și se îndreaptă spre ieșiri, fără să mai aibă energie măcar de înjurături. Pellegrini știe că n-are cum s-o dreagă: „Nu e un început rău, e un început foarte rău. Nu poți să pierzi șase puncte acasă cum am făcut-o, trebuie să fim foarte îngrijorați.‟ Asta e una din multele stări emoționale negative cu care s-au obișnuit suporterii formației sale.

La Brighton, oamenii s-au obișnuit cu isprăvile lui Glenn Murray, care nu se oprește din marcat nici la 34 de ani. Atacantul a întors confruntarea cu Fulham de la 0-2 cu o dublă care-l aduce printre golgheterii campionatului. Putea să fie un hat-trick, dacă nu rata un penalti, dar nimeni de pe AmEx Stadium nu se va plânge cu un 2-2 improbabil.

Egal s-a terminat și între Everton și Huddersfield, după ce Billing și Calvert-Lewin au punctat la două minute unul de celălalt. În fine, Southampton a învins-o în deplasare pe Crystal Palace (2-0), mulțumită lui Ings și Hojbjerg.

 

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories