Premier League round-up: Tottenham îi arată lui Chelsea cum se începe corect un meci, City și Liverpool fac spectacol și se desprind în frunte
Danny Coposescu 24 noiembrie 2018„N-am început meciul corect.‟
Nu o dată am auzit asta din partea lui Maurizio Sarri, chiar dacă echipa sa ajunsese până în a 12-a rundă de Premier League fără să piardă. Când nu ești la marginea terenului, când nu ești la butoanele unui mecanism complicat și câteodată imprevizibil, e ușor să treci cu vederea observațiile astea. Privind din afară, primul instinct e să le interpretezi ca exemple de exigență exagerată din partea unui antrenor care are parte de cel mai bun start de mandat din istoria clubului.
Problema e că propriii jucători par să fi adoptat tocmai atitudinea asta superficială. N-au început corect meciul. Dar de data asta, a fost vorba de un derbi. Și Tottenham n-a fost dispusă să-i aștepte. Dimpotrivă, a mirosit din prima secundă amorțeala unui grup care a uitat ce gust are înfrângerea. Așa că Spurs s-au aruncat asupra unei victime nepregătite și au rezolvat în 20 de minute un duel care trebuia să fie crâncen.
Tottenham put an end to Chelsea's unbeaten streak 💪 pic.twitter.com/gMUfk0OxvR
— FOX Soccer (@FOXSoccer) November 24, 2018
Pentru Chelsea, a fost doar dureros. Tot ce-a făcut bine din august încoace n-a dispărut, ci nici măcar n-a apărut pe Wembley, unde am văzut în schimb toate defectele bine-cunoscute. David Luiz, pierdut în spațiu ca pe vremuri; Rüdiger, confuz și speriat de orice adversar pe jumătate interesat de poarta sa; nu în ultimul rând, o inabilitate de a lupta contra adversarilor – toate ingrediente vitale ale ciorbei acre servită de „The Blues‟ sezonul trecut.
Dele Alli și Harry Kane abia dacă au transpirat în procesul de-a marca două goluri până la pauză. Primul n-a trebuit decât să se înalțe elegant la colțul scurt la o lovitură liberă, celălalt ar fi avut suficient timp să-și calculeze liniștit traiectoria șutului cu un compas. „Letargie a creierului‟ a fost diagnosticul creativ al comentatorului Jim Belgin, și oricum ar arăta afecțiunea asta, sună suficient de grav pentru a descrie adecvat jocul bej al oaspeților.
25 – Harry Kane has scored 25 goals in Premier League London derbies for Tottenham, a haul only Teddy Sheringham can better for the club (32). Capital. pic.twitter.com/GZiTtEryvZ
— OptaJoe (@OptaJoe) November 24, 2018
Nu doar în apărare, ci și în atac. Într-una dintre primele acțiuni de atac serioase reușite de Chelsea, Matteo Kovacic a primit mingea într-o poziție bună. „Rabona!‟, a fost intuiția sclipitoare a croatului, care era cât pe ce să-i dea un assist de toată frumusețea lui Heung-min Son, plecat pe contră. Sud-coreeanul n-are nevoie de asemenea cadouri, cum a demonstrat cum vârf și-ndesat în repriza secundă. La golul de 3-0, doi dintre păcătoșii principali ai lui Sarri – Jorginho și Luiz – au fost înșirați încă o dată, parcă numai pentru a le reconfirma deficiențele.
What a way to bring up your 50th Tottenham goal 😱 pic.twitter.com/FjeT4gumO4
— B/R Football (@brfootball) November 24, 2018
Dar destul despre Chelsea, care cade pe locul patru. Seara îi aparține celei care a înlocuit-o pe trei: lui Tottenham, aflată parcă mereu în pragul unei crize, indiferent cât de bine îi merge în realitate. O sigură dată s-a întâmplat ca nord-londonezii să înceapă o ediție de Premier League mai bine, și totuși întrebările sunt mai numeroase decât laudele. Senzația rămâne că, în lipsa unor rezultate concrete, proiectul ăsta – cu un antrenor excelent și un lot tânăr și competent – se va destrăma, mai devreme sau mai târziu, în căutare de ceva argint.
Când îl auzi pe Pochettino vorbind după un succes ca ăsta, îți dai seama cât de importante sunt victoriile în derbiuri, deocamdată un substitut suficient pentru trofee: „Sunt foarte fericit și nu trebuie să spun mare lucru. Trebuie să rămânem modești și să realizăm că putem face lucruri uriașe aici.‟
Since Mauricio Pochettino has been in charge, Spurs have won more #PL London derby matches than any other side (22) pic.twitter.com/yWv7rorHRw
— Premier League (@premierleague) November 24, 2018
Cine știe cât de uriașe? La urma urmei, Spurs sunt la doar cinci puncte în urma liderului. Ce-i drept, e greusă-ți imaginezi cine și cum o va putea prinde pe Man City. West Ham nu-i cel mai dificil examen pe care-l poți da în Premier League, dar un 4-0 suveran la Londra rămâne impresionant. Dubla lui Sane, plus reușitele lui Silva și Sterling, păstrează distanța față de Liverpool, care s-a descurcat și ea relativ ușor în deplasarea de la Watford, mulțumită lui Salah, Alexander-Arnold și Firmino. Eliminarea lui Jordan Henderson pentru cumul de galbene a fost singura bulină neagră pentru Klopp.
🏟 After 13 @PremierLeague Games:
✅ Only 2 teams remain unbeaten….
🍿 The streaks continue. pic.twitter.com/waB4d5jcTR
— SPORF (@Sporf) November 24, 2018
Jose Mourinho are deja o colecție vastă la Man Utd. Și o remiză fără goluri acasă cu Crystal Palace nu ajută. Se pare că până și Southampton – care a pierdut dramatic 2-3 la revenirea lui Claudio Ranieri în Anglia, în fruntea lui Fulham – și-a creat mai multe șanse în stagiunea asta decât cea mai titrată echipă din Anglia. Până la finalul weekendului, United ar putea să ajungă pe locul opt și nici măcar Mourinho nu poate argumenta plauzibil că nu merită să fie acolo.
Cardiff rămâne în zona retrogradării, răpusă la Everton de golul lui Sigurdsson, iar Leicester a smuls un 1-1 în zece oameni de la Brigthon, cu un penalti transformat târziu de Jamie Vardy.
What it all means to the table…#PL pic.twitter.com/rpiC2VDDID
— Premier League (@premierleague) November 24, 2018
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 săptămâni