Președintele UEFA: „Fotbalul va reveni la normal, suporterii se vor întoarce în tribune foarte curând“

Lead.ro 20 mai 2020
Fast
Împarte cu alții acest articol

Aleksander Ceferin, omul care conduce fotbalul european, a vorbit cu The Guardian despre deciziile dificile din ultima vreme și despre cum vede el fotbalul în viitorul apropiat. Mai jos sunt câteva segmente din interviul acordat lui Sebastián Fest.

*

Ar paria un milion de dolari că EURO 2020 se va putea ține în 2021?

Da, aș paria … Nu știu de ce n-ar putea fi organizat la anul. Nu cred că acest virus va dura pentru totdeauna. Cred că situația se va schimba mai devreme decât cred mulți.

Ce anume îi oferă impresia asta?

Este o situație serioasă, dar acum arată mai bine, suntem mai precauți. Știm mai multe despre virus și, în general, sunt o persoană optimistă. Nu-mi place această viziune apocaliptică că trebuie să așteptăm al doilea și al treilea val, sau chiar al cincilea … Poate că oamenii pe care îi cunoaștem vor muri într-o zi, dar trebuie să fim îngrijorați astăzi? Nu cred. Suntem pregătiți și vom urma recomandările autorităților, dar eu sunt absolut sigur că fotbalul, așa cum îl știm, cu fani în tribune, va reveni foarte curând.

Se va schimba fotbalul pentru totdeauna?

Nu cred că ceva anume se va schimba pentru totdeauna. Este o experiență nouă și, când vom scăpa de acest virus, lucrurile vor reveni la normal. Fotbalul nu s-a schimbat după Al Doilea Război Mondial sau după Primul Război Mondial și nu se va schimba nici din cauza unui virus. Oamenii au spus de mai multe ori că lumea nu va mai fi la fel după … acest lucru ar putea fi adevărat, dar de ce să nu cred că lumea va fi mai bună după acest virus? De ce să nu ne gândim că vom fi mai deștepți sau, în sfârșit, că vom înțelege cât de fragili suntem? Întotdeauna sunt lecții de învățat.

Despre fair-play-ul financiar (FFP) și viitorul său.

Dacă nu respectă regulile, cluburile vor fi în continuare sancționate, dar sigur că ne gândim întotdeauna cum putem îmbunătăți reglementările și, dacă este necesar, cum ne putem adapta la noile vremuri. Acest lucru nu se va întâmpla foarte curând, dar ne gândim să îmbunătățim (programul) FFP; de pildă, modernizându-l și făcând ceva mai mult în ceea ce privește echilibrul competitiv. Dacă este posibil, avem în vedere și un fel de „taxă de lux”. Așadar, există multe idei, dar în aceste momente dificile am încetat să ne gândim atât de mult la schimbările care se vor întâmpla în viitor. Acum trebuie să așezăm nava spre cursul corect. Și suntem aproape de a o face. Apoi, când lucrurile se vor calma, vom reveni la vechile sarcini.

Cât de aproape suntem de salariile egale pentru femei și bărbați în fotbal?

Cred că aceasta este întrebarea de un milion de dolari, nu dacă EURO va avea loc anul viitor. Este greu, deoarece există o diferență mare între veniturile generate de fotbalul bărbaților și cel al femeilor. UEFA investește foarte mult în fotbalul feminin și suntem foarte fericiți cu asta. Fotbalul feminin este din ce în ce mai popular … dar cu salariu egal, este foarte greu să spun ceva acum.

Ar trebui jucătorii să fie ceva mai umili, mai puțin lacomi? Ar putea cluburile să fie mai înțelepte cu cheltuielile lor?

Eu nu cred că jucătorii sunt lacomi. Piața decide prețurile și dacă tu sau eu am primi o ofertă de 20 de milioane de dolari pe sezon nu cred că tu sau eu am spune: „Nu, nu, nu, nu vreau să fiu lacom, dați-mi 200.000 de dolari.” Deci jucătorii nu sunt lacomi – piața decide. Acum să vedem dacă răspunsul pieței la această criză înseamnă o scădere a prețurilor. Este posibil ca sumele să scadă, dar nu cred că este corect să spunem că jucătorii sunt lacomi, că jucătorii nu sunt corecți, deoarece salariile lor sunt atât de mari. De asemenea, ei aduc multe venituri, iar fotbalul este o mare industrie care plătește taxe imense. Jucătorul plătește și impozite uriașe, așa că nu cred că cuvântul potrivit este lăcomia sau că cluburile ar trebui să fie mai înțelepte, deoarece pur și simplu piața e cea care decide prețurile. 

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Happening now