Prima impresie contează enorm. România și Croația joacă un „decisiv” înainte de marile teste cu favoritele EURO U21, Franța și Anglia
Ciprian Rus 17 iunie 2019„La un turneu final, primul meci e cel mai important”, explica pentru Lead.ro fostul selecționer Cornel Dinu, într-o recentă discuție pe seama ultimei sale cărți. „În 1990, la Mondialul italian, am insistat pe lângă Emerich Ienei să pregătească meciul cu URSS în așa fel încât să nu primim gol, să fim siguri că nu pierdem primul meci. Atunci am câștigat cu 2-0, a ieșit bine”, dezvăluie Cornel Dinu. De altfel, de câte ori a câștigat primul meci la Mondiale, România a reușit să treacă de faza grupelor.
Pentru Naționala de tineret, meciul cu Croația de la San Marino, primul de la Euro 2019, este încă și mai important, dacă ținem cont de componența unei grupe numite – pe bună dreptate, dincolo de clișeu – „a morții”. Cum Franța și Anglia, marile favorite ale competiției, alături poate de Italia sau Germania (deținătoarea titlului), joacă „finala” încă din prima rundă, șansele României și Croației țin foarte mult de elanul luat după meciul direct.
O victorie cu Croația ar deschide nu doar drumul spre locul 1 în grupă, ci și spre calculele legate de cel mai bun loc 2 sau de următorul cel mai bun loc, care trimite la baraj pentru Olimpiadă, în caz că Anglia câștigă grupa noastră (fiind reprezentată la JO sub steag britanic, Anglia nu trimite echipă la Tokyo 2020).
Selecționerul României U21, Mirel Rădoi, e perfect conștient de felul în care stau lucurile. „M-am uitat pe toate loturile, Croaţia pare cel mai accesibil adversar. De fapt, exceptând România, Croaţia, Serbia, Polonia şi Austria, cred că restul sunt naţionale cu jucători foarte puternici, cotaţi la nişte sume de transferuri astronomice. Dar cred că şi croaţii, având în grupă Anglia şi Franţa, spun că şansa lor cea mai mare e cu România”, explică Rădoi.
„Cred că noi şi croaţii suntem de valoare apropiată. Ei sunt mai bine organizaţi defensiv ca noi, dar noi avem un plus la valoare individuală. Sper ca jucătorii noştri să dea totul pentru echipă în momentul în care va începe meciul. Dacă una dintre echipe pierde acest meci, e foarte greu de crezut că se poate califica mai departe”, analizează Mirel Rădoi.
Chiar dacă selecționerul nostru punctează plusul de calitate al jucătorilor noștri, croații sunt cei care au o cotă mai bună. Balcanicii vin la lot cu jucători de la Chievo, Celtic, Benfica sau Bordeaux, pe lângă Hajduk sau Dinamo Zagreb, plus vedete precum căpitanul Alen Halilovic, fostul jucător al Barcelonei, acum la Standard Liege, Nikola Vlasic, împrumutat de Everton la ȚSKA Moscova, unde a fost vedeta rușilor în Champions League, cu gol marcat împotriva lui Real Madrid, sau Josip Brekalo de la Wolfsburg.
La fel ca și noi, croații nu se pot baza pe cel mai bine cotat om al lor, Duje Caleta-Car, blocat de Olympique Marseilles în felul în care Ajax l-a blocat pe Răzvan Marin.
„Această echipă croată poate înfrunta orice adversar. Nu spun că suntem favoriți la trofeu, avem o grupă dificilă. Dar, cu puțin noroc, putem să atingem două ținte importante: o medalie și biletele pentru Olimpiadă”, e de părere Ivo Šušak, fost selecționer pentru Croația U21.
La fel ca România, Croația vine la Europene după o pauză foarte lungă: 21 de ani la noi, 15 ani la ei. Dacă, însă, la noi lipsa de performanță se suprapune peste o la fel de lungă „secetă” la nivelul naționalei mari, evoluțiile fără sclipiri ale tineretului croat surprind, în condițiile în care seniorii au făcut istorie în ultimele decenii, fiind vicecampioni mondiali în Rusia 2018.
Dincolo de ambițiile declarate, pe care un rezultat bun în meciul de marți le-ar face și îndreptățite, adevăratele teste de maturitate pentru ambele reprezentative rămân, totuși, șocurile cu puternicele echipe ale Angliei și Franței.
Cu nouă jucători deja debutați la echipa mare în cazul României, cu opt croați care au trecut și ei pe la echipa lor de seniori (cele mai experimentate loturi de la Euro, din acest punct de vedere), turneul final U21 este, pentru ambele loturi, cel mai bun preview pentru cum vor arăta echipele mari în viitorul apropiat.
Programul Grupei C:
18 iunie 2019: România – Croația (San Marino, 19:30), Anglia – Franța (Cesena, 22:00)
21 iunie 2019: Anglia – România (Cesena, 19:30), Franța – Croația (San Marino, 22:00)
24 iunie 2019: Franța – România (Cesena, 22:00), Croația – Anglia (San Marino, 22:00)
Campionatul European se joacă între 16 și 30 iunie, în San Marino și cinci orașe din Italia: Bologna, Reggio nell’Emilia, Cesena, Trieste, Udine, Serravalle. Din cele trei grupe se vor califica în semifinale câștigătoarele și cea mai bună ocupantă a locurilor secunde.
Configurația completă a grupelor:
Grupa A: Italia, Spania Polonia, Belgia
Grupa B: Germania, Danemarca, Serbia, Austria.
Grupa C: Anglia, Franța, România, Croația.
În semifinale se califică câştigătoarele grupelor și cel mai bun loc 2. Iar miza este dublată de faptul că semifinalistele se vor califica și pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Cei 23 pentru Euro
Portari: Ionuț Radu (Genoa), Cătălin Căbuz (Hermannstadt), Andrei Vlad (FCSB)
Fundași: Cristian Manea (CFR Cluj), Ionuț Nedelcearu (FC Ufa), Adrian Rus (Sepsi OSK Sf. Gheorghe), Alexandru Pașcanu (Leicester City), Virgil Ghiță (FC Viitorul), Florin Ștefan (Sepsi OSK Sf. Gheorghe), Radu Boboc (FC Viitorul)
Mijlocași: Tudor Băluță (FC Viitorul), Dragoș Nedelcu (FCSB), Alexandru Cicâldău (U Craiova 1948 CS), Andrei Ciobanu (FC Viitorul), Dennis Man (FCSB), Ianis Hagi (FC Viitorul), Florinel Coman (FCSB), Darius Olaru (Gaz Metan Mediaș), Denis Drăguș (FC Viitorul), Vlad Dragomir (Perugia)
Atacanți: George Pușcaș (Palermo), Adrian Petre (Esbjerg fB), Andrei Ivan (Rapid Viena)
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 săptămâni