Prima reacție a Federației Române de Gimnastică după ratatea calificării la Jocurile Olimpice: desființarea loturilor centralizate
Andreea Giuclea 25 octombrie 2019La aproape două săptămâni de la ratarea calificării la Jocurile Olimpice de la Tokyo cu ambele echipe, cea feminină și masculină, Federația Română de Gimnastică a anunțat, printr-un comunicat de presă postat pe pagina de Facebook, că a hotărât, în urma unei întâlniri a Comitetului Executiv de joi, ca loturile naționale să fie descentralizate.
„În perioada următoare, componenții loturilor își vor continua activitatea la cluburile unde sunt legitimați, urmând ca la începutul anului viitor să fie anunțată noua strategie și structura sub care se va continua. Va urma și o analiză mai în detaliu, iar Federația Română de Gimnastică va continua să susțină pregătirea sportivilor în sistem descentralizat, în funcție de obiectivele setate și de perspectivele fiecărui gimnast în parte”, mai spune comunicatul.
E o schimbare la care Andreea Răducan, președinta Federației, a dat de înțeles că se gândește încă dinaintea Campionatelor Mondiale de la Stuttgart. Întrebată care sunt prioritățile ei în acest an preolimpic, a spus că prioritar e să se asigure că loturile naționale au toate condițiile necesare, dar a privit și spre viitor: „Și, într-adevăr, să vedem cum ne putem organiza pentru perioada următoare. Pentru că dacă această calificare nu se va întâmpla – deși îmi doresc foarte mult să reușim –, trebuie să ne organizăm deja pentru generația următoare”, ne spunea în vară, adăugând:
„Mi-aș dori și eu să putem face în România lucrul ăsta, o pregătire descentralizată. Însă din păcate nu avem infrastructura necesară, antrenorii pregătiți pentru un nivel atât de înalt, șamd. Cred că pe undeva ar fi mai bine, pentru că antrenorii și-ar conduce propriii copii, pe care ei i-au descoperit, i-ar aduce până la un nivel înalt și ar fi o competiție mai mare între cluburi, poate. Părinții ar fi aproape de copii și poate ar fi și ei mai implicați în tot ce înseamnă acest parcurs al sportului de înaltă performanță.”
Comunicatul de presă al Federației de Gimnastică nu precizează dacă schimbarea de acum atinge doar loturile senioare – cel feminin e la Deva, cel masculin la București – sau și cele de junioare și juniori, care au avut în ultima perioadă rezultate foarte bune. De asemenea, nu spune cum va funcționa noul sistem, cum vor fi coordonate loturile, cine și cum le va antrena, și mai ales în ce condiții se vor pregăti sportivii la cluburi. Pentru că principala problemă care a stat în calea acestei descentralizări, despre care s-a vorbit de mult timp în gimnastica românească, a fost lipsa infrastructurii, a antrenorilor, a staff-ului medical.
„Faptul că, într-adevăr, bate vântul la cluburi, antrenori sunt din ce în ce mai puțini, infrastructura e dezastruoasă. Am început un tur la câteva cluburi să văd sălile și realmente îți vine să plângi, fie că vorbim de cluburi școlare, fie de cele departamentale, au aparatură veche”, spunea Andreea Răducan în același interviu.
Sunt întrebări la care vom afla răspunsul în perioada următoare – la începutul anului viitor, anunță Federația. Până atunci, iubitorii acestui sport primesc însă un răspuns: s-a vorbit mult în preajma ratării acestei noi calificări despre cum sistemul pe care e construit gimnastica românească nu mai funcționează; despre cum e nevoie de o schimbare. Pare că se încearcă, acum, transformarea acestui sistem.
🔊[COMUNICAT]Astăzi, la sediul Federației Române de Gimnastică, a avut loc întâlnirea Comitetului Executiv FRG, în…
Gepostet von Federația Română de Gimnastică am Donnerstag, 24. Oktober 2019
Despre pregătirea descentralizată
Despre faptul că sistemul de pregătire centralizat nu mai funcționează a vorbit în trecut și Mariana Bitang, fosta antrenoare a lotului feminin și motorul din spatele proiectului Țară, țară, vrem campioane. „Centralizarea a fost cea care a salvat gimnastica românească, dar la momentul ăsta, eu cred că a devenit extrem de nocivă. Pentru că fetele se influențează una pe cealaltă, pentru că îți macină atât nervii antrenorului, cât și pe cei ai sportivului, pentru că intervine rutina. 24 de ore din 24, copiii văd aceleași fețe: la masă cu antrenorul, în sală cu antrenorul, în oraș cu antrenorul.”
Un model dat des ca exemplu, cel american, funcționează însă pentru că are la bază un sistem privat, nu finanțat de stat, cum e cel românesc. Astfel că o comparație cu Statele Unite, care domină gimnastica mondială actuală, nu are rost, ne spunea Nadia Comăneci în 2016, în preajma unei alte ediții olimpice la care România nu a participat. „Ei au un succes mare deoarece au foarte mulți copii care fac gimnastică, în jur de patru milioane, în comparație cu câteva sute aici, în România. Gimnastica este un business în aceste cluburi. Cu cât ai mai multe fete, cu atât ai mai mult profit, este o mare motivație și pentru antrenori. Pentru că în momentul în care un club privat crește o campioană olimpică sau mondială, ceilalți copii vor și ei să vină acolo, și apare competiția între cluburi. La noi nu se poate așa ceva, nu avem posibilitatea să avem cluburi private. În plus, înțeleg că în țară nu prea există aparatură, iar antrenori nici atât.”
Acum trei ani, Nadia încerca să rămână optimistă în privința viitorului sportului pe care l-a schimbat „Nu avem o baghetă magică să rezolvăm aceste probleme peste noapte, dar sunt junioare acum la Deva care se pregătesc pentru Campionatele Europene de anul viitor, care vor avea loc în România, la Cluj, un lucru foarte important. Mai sunt și cele 200 de fetițe din campania Țară, țară, vrem campioane. Dar problema e că trebuia să facem lucrul acesta din 2000, am început prea târziu. Oricum, gimnastica n-o să moară. Am atins pământul, dar ne vedem de treabă mai departe.”
Fotografie: SportPictures
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 4 săptămâni