Primul campion mondial din istoria ciclismului românesc. Vlad Dascălu câștigă titlul mondial la Mountain Bike XCO Under23 și se califică la Jocurile Olimpice

Lead.ro 31 august 2019
Fast
Împarte cu alții acest articol

Vlad Dascălu a câștigat titlul mondial la Mountain Bike XCO, categoria Under23, aducând primul titlu mondial din istoria ciclismului românesc! El s-a impus în cursa disputată sâmbătă la Mont-Saint-Anne, în Canada, obținând astfel și calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020. Va fi cea de-a doua participare din istoria țării noastre la mountain bike, după ce, la ediția din 2004, Ovidiu Tudor Oprea obținea locul 37 la Atena.

Canada este un loc unde sportivii români au scris mereu istorie. Începând cu Nadia Comăneci, continuând cu pugiliștii Leonard Doroftei sau Lucian Bute și terminând cu Simona Halep, România a fost mereu în fruntea clasamentelor marilor competiții disputate acolo. De sâmbătă, pe lista momentelor istorice scrise de români pe teritoriu canadian se adaugă și titlul mondial cucerit de ciclistul Vlad Dascălu.

What an unbelievable day! Thanks everyone for your support, I really appreciate it.Specially to my family, friends,…

Gepostet von Vlad Dascalu am Samstag, 31. August 2019

 

Sportivul de 22 de ani, campion continental, și-a confirmat statutul de favorit, conducând cursa de mountain bike – cross country olympic disputată la Mont-Saint-Anne de la un capăt la celălalt. După 1:19.50, a învins 60 de concurenți, fiind urmat în clasamentul final de elvețienii Filippo Colombo și Vital Albin.

E un rezultat care confirmă forma demonstrată de Vlad anul acesta, când a devenit campion european U23 în Cehia, la Brno, dar a câștigat și patru etape de Cupă Mondială, la Andorra, Nove Mesto (Cehia), Les Gets (Franța) și Val di Sole (Italia). De asemenea, a fost al doilea la Albstadt (Germania).

„Nu-mi vine să cred, e un sentiment incredibil”, a spus sportivul. „Am visat la asta, dar cursa este imprevizibilă, nu poți fi niciodată sigur de victorie. Sunt foarte fericit, nu pot descrie senzația pe care o am acum.”

WORLD CHAMPION 🌈 A dream come true!||PC @uci_mountainbike ||

Gepostet von Vlad Dascalu am Freitag, 30. August 2019

 

Născut la Fălticeni, Vlad a emigrat la nouă ani, împreună cu întreaga familie, în Spania. A vrut să facă sport de mic, a cochetat o perioadă cu fotbalul, însă nu l-a atras foarte mult. La inițiativa unui prieten a încercat ciclismul și s-a îndrăgostit iremediabil de bicicletă. La 14 ani, s-a apucat serios de ciclism, iar un an mai târziu a trecut la mountain bike. Rezultatele nu au întârziat. A fost vicecampion al Spaniei la categoria U23, pe când avea doar 19 ani, și a avut clasări excelente în Cupa Mondială MTB-XCO. La Mondialele din Australia, din 2017, a ocupat locul 29 la categoria U23. În prezent este legitimat la echipa spaniolă Brujula Bike Racing Team.

 

Imagine main: Vlad Dascălu / Facebook

 

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Happening now