Primul pas: David Popovici nu forțează, se califică în semifinalele probei de 200 de metri liber la Campionatele Mondiale de la Fukuoka
Lead.ro 24 iulie 2023David Popovici începe bine Campionatele Mondiale de natație de la Fukuoka, se califică fără probleme în semifinalele probei de 200 de metri liber, cu al treilea cel mai bun timp din serii: 1:45.86
David – care anul trecut a câștigat aurul european și aurul mondial la 200 de metri liber, corectând și recordul mondial de juniori – e marele favorit al probei. A pornit pe culorul 4, a întors primul până la 150 de metri, apoi s-a relaxat pe ultimii 50 de metri, permițându-i britanicului Matthew Richards să atingă primul (1:45.82). Primul timp din serii i-a aparținut americanului Luke Hobson (1.45.69), urmat de Richards și de David.
David revine în bazin la ora 15:11, cu intenția să prindă finala de la 200 de metri liber.
Popovici (18 ani), al cărui cel mai bun timp personal pe distanța de 200 de metri este 1:42.97, record mondial de juniori, concurează aici împotriva unor adversari care nu au coborât niciodată sub 1:44.00. Ar fi deci o surpriză ca cineva să-l bată pe David la Fukuoka.
De fapt, legendarul Michael Phelps spunea recent că „dacă există o persoană pe planetă care să înoate sub 1 minut și 42 de secunde la 200 de metri liber, aceea este David Popovici. (…) E doar o chestiune de timp până când el va deveni și mai puternic fizic și va înota și mai repede”, spunea Phelps, cu trimitere la recordul pe care germanul Paul Biedermann l-a stabilit în 2009 (1:42.00), cu avantajul costumelor întregi de poliuretan (interzise ulterior).
Andrei Anghel se concentrează pe proba de 50 de metri spate
Tot azi, Andrei Anghel s-a clasat pe locul 34 în seriile de calificare de la 100 de metri spate, n-a prins semifinalele. E mai bine plasat pentru a reuși asta în proba de 50 de metri spate (29 iulie, ora 05:05).
Uite ce ne-a spus Andrei după cursa lui:
„Nu a fost cel mai bun timp al meu, dar având în vedere că a fost timpul de dimineață și după-masa se merge mai tare, sunt destul de mulțumit de timp. Mai ales că aveam destul de mari emoții. Dar a fost o șansă bună să sparg gheața, să fiu mai lucid la proba mea, la 50.”
Despre atmosferă, spune că „n-am putut să-mi dau seama de nimic, eram total pe altă lume, din cauza emoțiilor. Dar nu neapărat emoții de competiție, cât că în general mie mi-e un pic frică de 100m spate, pentru că știu că doare. Fiecare sută vine cu surpriza ei, asta n-a durut atât de tare, de aceea zic că sunt mulțumit de timp. Cumva simt că puteam să fac un best time, dar fără să-mi dau seama uneori, tocmai pentru că mi-e frică c-o să mă doară, mă menajez puțin pe primul 50 și ar trebui să plec de fapt mai tare.”
Ce și-a propus înainte de cursă:
„În primul rând, voiam să merg sub 56, am mers 55,7. Mi-ar fi plăcut să am un best, eu am 55.31 cel mai bun timp, deci e destul de aproape, având în vedere că am înotat în alt bazin acum, nu eram aici cu voi.”
Cum s-a acomodat:
„Destul de greu cu somnul, și ăsta e un factor. Aseară am adormit la două, am dormit șase ore. Ceea ce, dacă ești un om care nu face sport, nu ești neapărat fresh, dar merge. Dar pentru ce facem noi trebuie minim nouă ore de somn seara, ăla e optim. Până la 50m sper să mă acomodez, e și proba mea, sunt mai stăpân pe ce se întâmplă în jurul meu. Acolo în primul rând îmi doresc semifinală, după semifinală vorbim și o să vă spun că vreau finală. Dar până atunci să prind semifinala.”
**
Componența lotului României:
Sărituri în apă: Constantin Popovici (platformă 10 m și high-diving), Cătălin Preda (high-diving), Alexandru Avasiloae (trambulină 1 m și 3 m), Angelica Muscalu (platformă 10 m), Amelie Foerster (trambulina 1 m și 3 m); Staff tehnic: Adrian Gavriliu, Florin Avasiloae, Adrian Cherciu (antrenori), Ludovic Culotta (kinetoterapeut).
Înot: David Popovici (100 m și 200 m liber), Andrei Anghel (50 m și 100 m spate);
Staff tehnic: Adrian Rădulescu, Marius Grigore (antrenori), Dragoș Luscan (kinetoterapeut), Marcel Ivan (psiholog), Silviu Anastase (antrenor federal) și Matei Giurcăneanu (secretar general). Conducător de delegație: Camelia Potec, Președinta Federației Române de Natație și Pentatlon Modern.
Calendarul Campionatului Mondial:
14-22 iulie – sărituri în apă;
23-30 iulie – înot;
25-27 iulie – high-diving.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni