Campionatele Mondiale de Natație de la Budapesta îți sunt oferite pe Lead de

Prima zi din noua noastră viață: România câștigă cu Finlanda, obține o victorie importantă și adună primele puncte în Liga Națiunilor!

Ciprian Rus 11 iunie 2022
Fast
Împarte cu alții acest articol

După două înfrângeri mai degrabă frustrante, echipa națională a României câștigă cu Finlanda, 1-0 în Giulești, și adună primele 3 puncte în actuala ediție a Ligii Națiunilor.

Această victorie – după golul frumos marcat de Bancu – nu doar că ne-a arătat o imagine mai îngijită a echipei lui Edi Iordănescu, dar ne și readuce în calculele unei grupe în care celelalte două adversare, Bosnia-Herțegovina și Muntenegru, au terminat la egalitate (1-1).

Grupa noastră e condusă acum de bosnieci, cu 5 puncte. Urmează Finlanda și Muntenegru, cu câte 4. România are 3 puncte și se pregătește acum de meciul cu Muntenegru, pe 14 iunie.

MECIUL

După două meciuri în grupele Nations League, din care unul catastrofal, cu zero puncte și niciun gol, „tricolorii” aveau nevoie, desigur, de o resetare. Cu o mulțime de jucători semnalați, misiunea lui Edward Iordănescu nu avea cum să fie ușoară. Ce să iei din prima partidă, fără șut pe poartă, cu Muntenegru, ce să ții din partida cu Bosnia-Herțegovina, mai curajoasă, e drept, dar tot fără vreun punct?

Că selecționerul Edi Iordănescu și staff-ul echipei noastre s-au ocupat să schimbe atmosfera e indiscutabil. Dar, dincolo de culisele pregătirii meciului 3 din Nations League 2022, cert e că și auspiciile și-au dat concursul pentru meciul de sâmbătă al României. Primul meci al Naționalei după celebrarea meciului centenar de la Belgrad s-a potrivit cu primul meci programat pe noul „Giulești”. Îmbrăcați la imn în replici ale tricourilor purtate de Guga, Hirsch sau Ronay, Rațiu, Bancu și Sorescu nici n-ar fi avut nevoie de un „motivațional” mai bun.

Împinși de la spate de energia Giuleștiului, jucătorii noștri au început tare, cu două ocazii în primul minut. Finlandezii au replicat imediat și au ținut de minge minute bune. Dar tot România, mai directă și mai aplicată, a avut marile ocazii: o transversală a lui Cicâldău, apoi un penalti scos de Olaru, favoritul cu care selecționerul Iordănescu Jr s-a înșelat în meciul din Muntenegru.

Pușcaș, cu antecedente nefericite sub mandatul lui Cosmin Contra de la punctul cu var, a ratat din nou, iar bara țintită de ai noștri după respingere n-a ajutat la nimic. Câteva torțe aruncate din tribune au tăiat elanul alor noștri, dar, pe posesia oaspeților, Româna a reușit o contră ca-n anii „Generației de Aur”, cu o minge filtrată genial spre Pușcaș, care a făcut totul perfect din banda dreaptă, fuleu, dribling și apoi centrare de manual pentru Bancu – o altă opțiune din meciul de tristă amintire cu Muntenegru – care a aruncat în aer tribuna din Giulești.

Într-un fel, spiritul nebunesc al Giuleștiului a patronat partida „centenară” cu Finlanda. Exuberanța alor noștri, salutară după valul de critici din ultima vreme, s-a lovit adesea de realismul „nordic” al oaspeților. Dar nebunia clasică a Giuleștinei i-a împins din spate, în momente-cheie, pe ai noștri.

O paradă monumentală a lui Niță a fost urmată de o replică a lui Pușcaș, șut violent în barajul lui Joronen. Edi Iordănescu a mutat imediat cu Crețu și Răzvan Marin în locul lui Olaru și Cicâldău, dar Finlanda a fost invitată la atac, a pus presiune pe noi, iar aici s-a văzut (din nou) principala carență a României: incapacitatea de a ține de minge mai mult în momente critice.

Am trăit periculos, cu două șuturi ale oaspeților în ultimele 10 minute care, din înaltul tribunei, s-au văzut în poartă.

Tactic, nu am făcut cel mai bun meci – dar, când ai nevoie de puncte ca de aer, merge și un meci în care surpriza Bancu dă un gol și trimite mingea în transfersală pe final de meci.

România lui Edi Iordănescu respiră și se inspiră din atmosfera Giuleștiului. Încă o victorie în suita de patru meciuri și parcă realitatea nu se mai vede așa gri. Unde mai pui că următorul meci se joacă tot în Giulești? Cu Muntenegru, pe 14 iunie.

*

România – Finlanda 1-0

A marcat: Bancu (’30)

România: Fl. Niță – Rațiu, Chiricheș, Burcă, Bancu – Olaru, M. Marin, Cicâldău – Sorescu, Pușcaș, Popescu

Rezerve: H. Moldovan, Aioani, Hanca, Ad. Rus, Camora, Al. Crețu, Al. Maxim, R. Marin, V. Mihăilă, Fl. Tănase, Ștefănescu, Mitriță

Finlanda: Joronen – Alho, L. Vaisanen, Ivanov, Uronen, O’Shaughnessy – Lod, Kamara, Schuller – Pukki, Pohjanpalo

Rezerve: Hradecky, Eriksson, Tenho, Taylor, Kallman, Lingman, Valakari, S. Vaisanen, Nissila, Jensen, Soisalo, Niskanen

 

Foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

 

Abonează-te la newsletter
Happening now