Problemele care umbresc entuziasmul olimpic: între virusul Zika, apele poluate și colapsul economic, Jocurile Olimpice din Rio stau sub semnul îndoielii
Andreea Giuclea 9 iulie 2016„Welcome to hell,” a fost mesajul cu care polițiștii și pompierii din Rio de Janeiro i-au întâmpinat acum câteva săptămâni pe aeroport pe turiștii pe care ar trebui să-i protejeze. „Suntem neplătiți. Oricine vine în Rio de Janeiro nu va fi în siguranță”, a fost continuarea mesajului.
Cu mai puțin de o lună până la Jocurile Olimpice care au loc în Rio (5-21 august), în timp ce sportivii sunt în cantonamente intense în care pun la punct ultimele detalii, internetul se umple de articole cu titluri ca furtuna perfectă, catastrofă sau coșmar, care avertizează că situația din Brazilia e departe de a fi una de sărbătoare.
Printre sportivi, problema cea mai stringentă pare a fi Zika, virusul de teama căruia mai mulți atleți au anunțat deja că nu merg sau că se gândesc serios să nu meargă. Dar pentru Rio, cu problemele sale de securitate, cu apele poluate, revoltele sociale și colapsul economic, necazurile sunt mai mari de atât.
Atât de mari încât pe 17 iunie, guvernatorul interimar Francisco Dornelles a declarat stare de calamitate publică. Problemele financiare pun în pericol organizarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice, a spus Dornelles, și ar putea duce la un colaps total al sistemelor de sănătate, educație, securitate publică, mobilitate și management al mediului.
Zika, crime, and an unfinished subway: #Rio2016 Olympics shadowed by Brazil's crisis moment https://t.co/dhGZjFZxQi pic.twitter.com/iPGfMWXPq4
— CNN (@CNN) July 6, 2016
Declararea stării de calamitate ar trebui să fie urmată de o infuzie de fonduri guvernamentale, ca în cazul dezastrelor naturale (pe 30 iunie, a venit un împrumut de 900 milioane de dolari). Doar că în situația de față, n-a fost vorba de o calamitate naturală, ci de organizarea unei competiții costisitoare într-un loc deja vulnerabil și instabil. Decizie împotriva căreia localnicii continuă să protesteze, tot mai violent, spunând că în locul proiectelor masive de construcții – încă neterminate -, și a liniilor de metrou– și ele neterminate –, eforturile autorităților ar fi trebui îndreptate către problemele din favele, către subfinanțarea sistemului medical, către violența tot mai ridicată.
„Prioritatatea ar trebui să fie ca salariile să fie plătite la timp și să avem asistență pentru sănătate și educație de calitate, a spus recent Jorge Darze, președintele uniunii doctorilor, SinMed, citat de The Telegraph. Darze critică decizia de a declara starea de calamitate pentru a proteja Jocurile Olimpice, în timp ce spitale se închid din lipsă de fonduri, iar polițiștii și pompierii sunt în grevă, rămași fără benzină pentru mașinile cu care patrulează.
Rio reaches crisis point just weeks before the #OlympicGames begin. #Olympics #Rio2016 https://t.co/bavILDqsM3 pic.twitter.com/Gw9GqXOyv5
— Cov Uni Research (@CovUniResearch) July 5, 2016
Greva forțelor de ordine e cu atât mai îngrijorătoare cu cât până la 500.000 de vizitatori sunt așteptați peste o lună într-un oraș unde jafurile armate, violurile și luptele de stradă sunt la ordinea zilei. Recent, câțiva atleți paralimpici care se pregătesc deja în Rio au fost jefuiți, iar aparatura unei televiziuni a dispărut. 85.000 de polițiști și soldați, dublu față de ediția londoneză, ar trebui să fie mobilizați în perioada 5-21 august.
Peste problemele sociale si economice, s-a adăugat o criză politică când, în mai, președinta Dilma Rousseff a fost forțată să demisioneze, fiind investigată pentru corupție și deturnare a bugetului public. Dezechilibrul politic a blocat reforme, a întârziat proiecte de infrastructură și a descurajat investițiile, accentuând și mai tare problemele economice.
Îngrijorătoare sunt și bacteriile din apele poluate ale golfului Guanabara , care ar trebui să găzduiască competițiile nautice. Canotorii și înotătorii ar trebui să intre în apa care a servit, ani la rând, ca loc de revărsare a deșeurilor orașului, transformată dintr-un peisaj idilic într-un focar de infecție care a ucis mare parte din vegetația marină.
Apoi, bineînțeles, e Zika, virusul care se transmite prin mușcături de țânțar și care a îngrijorat lumea medicală: luna trecută, 150 de medici și oameni de știință au semnat o scrisoare deschisă prin care rugau Comitetul Olimpic Internațional să amâne sau să mute Jocurile în alt oraș. Deși Comitetul susține în continuare că riscul este minim, sunt deja sportivi care au renunțat să participe. Printre ei, doi dintre cei mai buni jucători de golf din lume, nord-irlandezul Rory Mcllroy și australianul Jason Da sau ciclistul american Tejay van Garderen. Alții, ca Simona Halep sau Tomas Berdych, sunt încă indeciși.
Organizația Mondială a Sănătății a concluzionat însă că riscul ca virusul să se răspândească în timpul iernii braziliene e minim și că Rio poate găzdui Jocurile. Din 500.000 de turiști care vor veni sunt șanse ca unul să se infecteze cu Zika, a spus ministrul sănătății, „deci riscul e aproape zero”.
Un aproape care cântărește diferit pentru fiecare sportiv, voluntar sau fan care se pregătește să-și împacheteze bagajele, visele și anii de antrenamente.
See you soon, Rio! #Rio2016 pic.twitter.com/T3mB2odzPt
— NBC Olympics (@NBCOlympics) July 8, 2016
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni