PSG – Bayern |„Nouveau riche“ vs „aristocrația“ Ligii Campionilor. Și ce așteptăm în finala UCL
Lead.ro 23 august 2020Poate pentru prima dată în epoca supercluburilor – a corporațiilor din industria fotbalului, dacă preferi – finala Champions League ne aduce ciocnirea perfectă dintre „new money“ și „old money“, dintre banii primiți brusc și banii câștigați în timp.
Ăsta-i cel mai popular (desigur, și cel mai controversat) unghi din care este privit meciul dinaintea meciului. O să-l atingem pe scurt, înainte să trecem la fotbal: la planurile tactice, la presingul foarte agresiv și mult-discutata linie defensivă a lui Bayern contra atacului stelar al lui PSG, la bătăliile decisive și principalele arme ascunse.
PSG – Bayern se joacă duminică seară, de la ora 22.00
Și pentru că finala asta reprezintă și ultima piesă a unui sezon cu totul deosebit, să începem de aici:
It's the story we love
The story that makes us human
We are all part of that storyBT Sport x @KojeyRadical
PSG vs Bayern Munich | Sunday, 7pm | BT Sport 1 HD | #Club2020 pic.twitter.com/V8Nwgf4tFe
— Football on BT Sport #Club2020 (@btsportfootball) August 22, 2020
Au venit și echipele de start:
The lineups for the 2020 #UCLfinal are IN!
Who wins? PSG or Bayern Munich? 🤔#UCL #PSGFCB pic.twitter.com/ebXTYpw57u
— Goal (@goal) August 23, 2020
Fanii lui PSG s-au încălzit deja
Paris 23/08/2020pic.twitter.com/e5vUDZXgQK
— 101% ULTRAS (@101ULTRAS) August 23, 2020
Fără „underdog“
Blamați de foarte mulți suporteri pentru ascensiunea lor „artificială“, francezii au fost repede trecuți sub eticheta de „plastic new-age club“, așa cum sunt sau au fost poreclite și Manchester City, Chelsea și chiar RB Lepzig, în Bundesliga regulii de 50+1.
Începând din 2011, de când a fost preluat de Qatar Sports Investments, clubul Paris Saint-Germain și-a asumat un mare obiectiv: să fie invitat, ori măcar primit la petrecerea celor mari. Ba chiar la principala masă. Și an după an, transfer după transfer – s-au împlinit trei ani de când PSG a plătit ceva mai mult de 400 de milioane de euro pentru Neymar (222 mil. E) și Mbappe (180 mil. E) – parizienii și noii lor prieteni din Golful Persic au bătut la ușă. De pomană. Nici Real Madrid, nici Barcelona, nici Bayern München, Juventus sau Liverpool n-au răspuns.
Privită de sus de mai toate cluburile mândre ba de istoria lor măreață, ba de modelul lor de business, ba de ambele, tânăra PSG (fondată în 1970) a rămas să se joace pe-afară cu Manchester City, cealaltă putere europeană deținută, prin brațe de investiție, nu de o companie, nu de suporteri, ci de un stat – Abu Dhabi.
Ei bine, după aproape 10 ani și 1,3 miliarde de euro investite în jucători și infrastructură, PSG a ajuns la petrecere.
Că party-ul ăsta a fost mutat la Lisabona, într-un format nou (pe care mulți îl vor de-acum permanent) și după un sezon intern pe care autoritățile din Franța l-au încheiat brusc, încă din primăvară, toate astea sunt neimportante pentru un club care a făcut atâtea eforturi să ajungă aici, în prima sa finală de Champions League.
PSG reach the Champions League final for the first time in their history.
The project is nearly complete. pic.twitter.com/JXrmAI6wSz
— B/R Football (@brfootball) August 18, 2020
Ultimul club francez care a câștigat trofeul a fost Marseille, în 1993, dar acea victorie a fost umbrită de scandalul unor meciuri pe care influentul Bernard Tapie, președintele lui L’OM, le-ar fi aranjat în campionatul intern.
Dincolo, Bayern München e atât de obișnuită cu fazele finale ale Ligii, că poate juca foarte bine și rolul gazdei. Aflată la a 11-a ei finală de Liga Campionilor (și a patra în ultimele 10 sezoane), Bayern a mai fost aici, știe unde sunt paharele, tacâmurile, cupa cu urechile mari. Și chiar dacă clubul are propriile legături (Qatar Airways e unul dintre sponsorii de pe tricoul bavarezilor) cu un stat Qatar acuzat de serioase încălcări ale drepturilor omului, nu există multe cluburi europene conduse mai bine decât Bayern – singurul nume din Big 5 care a avut profit în fiecare dintre ultimii 30 de ani.
Cu o mulțime de foști fotbaliști în birourile principale, dar și în board-ul director, Bayern München se comportă și ca o mare familie, dar și ca o societate pe acțiuni. Acțiunile astea nu sunt listate, căci pachetul majoritar (75%) aparține chiar clubului (deci inclusiv suporterilor), iar restul de 25% a fost împărțit în trei cote egale de către Audi, Adidas și Allianz.
Cu decizii de business foarte bune și o politică de transferuri eficientă, care face ca actualul prim 11 să fi costat sub 100 de milioane de euro, Bayern e pe locul patru în topul celor mai valoroase cluburi europene (lista Forbes) și în topul încasărilor (lista Deloitte).
PSG e pe locul cinci la încasări, dar are o valoare de trei ori mai mică: un miliard de dolari.
Altfel spus, cine își dorește – și încă de ani buni – o nouă campioană în Liga Campionilor, eventual un „underdog“, un David care să-l bată pe Goliath, trebuie să se împace cu ideea că următoarea campioană nu va fi cenușăreasa așteptată: Bayern e considerată o imensă corporație de familie, iar PSG e privită ba ca un instrument de influneță politică, ba ca o casă de modă cu propria discotecă.
Și totuși.
E de-ajuns să vezi cum au sărbătorit parizienii victoria lor din semifinale (și alte succese importante), pentru a înțelege că mai departe de presupusele interese ale patronilor din Golf, o echipă trăiește pe teren și în vestiar. Și prin suporterii ei. Iar aceasta trăiește din plin și se exprimă în voie.
Chiar dacă are cea mai bună apărare din acest sezon al Ligii Campionilor, PSG e departe de-a fi o echipă zgârcită. Cu Neymar, Mbappe și Di Maria în atac, nici n-ar avea cum. Cu toate astea, mulți suporteri se uită la PSG pentru a găsi defecte: prea mulți bani, prea multe vedete, prea multe petreceri, prea multă modă, prea multe legături cu Qatar, un stat care are o imagine de curățat.
În terenul celălalt, nici Bayern nu e tocmai iubită de toată lumea. Poate doar pentru stilul ei de joc, cu cel mai bun atac al Ligii Campionilor, poate chiar și pentru chibzuință, dar nu pentru puterea sa.
Așadar, cine vrea să se bucure de fotbalul jucat în această finală, poate că trebuie să amâne discuțiile despre politica jocului până luni dimineață.
Câteva informații interesante
PSG e la prima ei finală de Champions League. Bayern a jucat 10 și a câștigat cinci
Bayern are cea mai bună medie de goluri din istoria competiției: 42 de goluri în 10 meciuri
PSG a primit doar cinci goluri până în finală
Bayern are o serie de 29 de meciuri fără înfrângere și 20 de victorii la rând în toate competițiile
Ambele echipe pot câștiga toate trofeele sezonului: patru pentru PSG, trei pentru Bayern
Bavarezii au depășit deja 100 de milioane de euro adunate din actuala ediție a Ligii
Neymar a avut 10 șuturi la poartă în cele două meciuri de la Lisabona. Încă nu a marcat, dar a făcut destule
Bayern a trecut pe primul loc în clasamentul coeficienților UEFA
Francezii au inventat Liga Campionilor, dar asta e abia a șaptea lor finală în 65 de ani de UCL
Echipele probabile
Bayern vs PSG | Possible lineups [BamS] pic.twitter.com/VWGEFZgk5D
— Bayern & Germany (@iMiaSanMia) August 22, 2020
Și cine are cel mai bun prim 11?
Marca are deja o idee. La fel și Bild sau Bleacher Report. Ambele o văd pe Bayern mai bună în cel puțin șapte poziții.
BILD's man to man comparison between Bayern & Paris.
9-4 to Bayern pic.twitter.com/TQjX8UKG11
— Bayern & Germany (@iMiaSanMia) August 21, 2020
Totuși, dacă-ți plac predicțiile, uite:
🚨 ⚽️ 🗳️
🔴🔵 @PSG_inside
🔴⚪️ @FCBayernWho will win the @ChampionsLeague final?
— FIFA.com (@FIFAcom) August 23, 2020
Foștii campioni ai lui Bayern au trimis un mesaj de încurajare pentru clubul lor:
PSG are propriul mesaj video, de astă dată pentru fanii de la Paris:
🔛🙏🔴🔵
Dear supporters, this Sunday let's be responsible. Let's social distance and wear a mask. 😷#UCLfinal pic.twitter.com/2gyFY89bxC
— Paris Saint-Germain (@PSG_English) August 21, 2020
Mission Red
Mission Red in the Munich skies! 🛩 🔴
The city's Olympic Tower will also be lit up red this weekend 🗼
🔗 https://t.co/zCRz6iA7Ih#MissionLis6on #packmas #UCLfinal pic.twitter.com/JyheOpWZru
— FC Bayern English (@FCBayernEN) August 22, 2020
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni