Putea să fie ultima minge

Ciprian Rus 14 ianuarie 2019
Fast
Împarte cu alții acest articol

E 5-1 pentru Bautista Agut în decisiv, iar Murray e la serviciu. Pune o minge în banda net-ului la 30-30 și spaniolul are match point. Sunt titluri care depind de o minge și cariere care depind de un titlu. La 5-1 în decisivul din prima rundă de la Australian Open dintre Bautista Agut și Murray încărcătura mingii de meci e în cu totul cu și totul altă parte. Chinuit de dureri cumplite, pe care le-a înfruntat cu stoicism tot meciul, Andy anunțase încă înaintea debutului la AO că fiecare meci ar putea fi ultimul al carierei pentru el. La 1-5 și 30-40 în decisiv, următoarea minge ar putea fi ultima…

Lumea știe asta și așteaptă următoarea servă hipnotizată, ca-n fața unui ritual. Andy prinde un serviciu tare, aproape de tușe, primește pe centru și răspunde la fel, apoi mătură cele două laturi ale terenului cu lovituri curate, puternice, variate, ca-n vremurile sale de glorie. Încheie cu un stop elegant, în cross, la fileu, și se bucură ca și cum mingea de meci ar fi fost în favoarea, nu împotriva sa.

Un schimb fantastic, cea mai frumoasă minge a meciului, o minge lungă, prea lungă pentru starea fizică a lui Murray, o minge lungă ca o despărțire grea, pe peron. O lovitură și încă o lovitură, apoi încă o lovitură, miracolul fiecărei noi reușite transfigura durerea în bucurie, lungind cumva, dincolo de firesc, o carieră fantastică amenințată de o accidentare insurmontabilă. 13 lovituri în ciuda destinului și a ghinionului și-apoi încă un punct și un (ultim?) as.

La 5-2, Bautista Agud își face serviciul, nu mai ratează și următoarea minge de meci. Dar mingea aceea, prima minge de meci, e toată o poveste. În splendida ei insignifianță statistică, mingea aceea vorbește despre puterea noastră de a face un pas în plus – la figurat, dar și la propriu, în cazul lui Murray – de a depăși o nouă limită – fie ea și a durerii celei mai oarbe, în cazul lui Murray – de a duce povestea mai departe – fie și pentru un game, în cazul lui Murray.

Sunt titluri și cariere care depind de o minge. Și sunt mingi care au harul de a suspenda timpul – și o dată cu el, durerea -, ca în reluările cu mii și frame-uri ale unui stop minunat la fileu – poate ultimul stop, în cazul lui Murray…

*

Citește totul despre Australian Open pe Treizecizero.ro

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Happening now