Rapid și CSM București nu vor pierde multe meciuri în Europa | Idei după primele 3 etape din Liga Campionilor
Lead.ro 26 septembrie 2022Poate că-i devreme pentru a ne lansa în predicții, dar avem – după trei etape din actualul sezon de Liga Campionilor – primele idei despre handbalul pe care Rapid și CSM București l-au arătat până aici.
Neînvinse în acest start de Champions League, cele două echipe românești au câte 5 puncte, s-au măsurat deja cu câteva echipe tari și au demonstrat multe lucruri bune.
Le luăm pe rând.
Rapid e în grafic – o veste bună și pentru echipa națională
Rapid București, campioana României, joacă pentru prima dată în cea mai importantă competiție de club din handblul feminin. Și o face cu mult curaj. Echipa antrenată de Carlos Viver a câștigat cele două meciuri pe care știa că trebuie să le câștige (pentru a fi sigură de fazele eliminatorii în Liga Campionilor) și, mai important, n-a pierdut acasă cu Metz, o adversară foarte puternică, care a câștigat acum pe terenul lui Gyor: 28-24, una dintre mari surprize ale debutului de sezon european.
Cum meciurile cu Lokomotiva Zagreb și Kastamonu nu puteau fi prea complicate, meciul-reper al Rapidului a fost egalul de la București cu Metz. Un 32-32 în care campioanele României și-au arătat și lipsurile (mai ales în apărare), dar și argumentele: echipa asta are o linie ofensivă foarte creativă, cu multe jucătoare care caută duelurile 1 la 1, dar și două-trei care pot rezolva fazele de la distanță.
Din punctul ăsta de vedere, Sorina Grozav (Tîrcă) arată ca o jucătoare care poate ajuta echipa națională a României. Cu Sorina, Kanor și Lacrabere la linia 9 metri, Rapid stă bine la capitolul fire power. Și asta aduce mult echilibru într-un plan ofensiv în care strălucesc multe jucătoare de pătrundere: Rapid are cinci jucătoare din Spania, crescute într-un handbal bazat pe depășirile individuale, dar o are și pe Eliza Buceschi într-o formă tot mai bună: cu 18 goluri în primele 3 meciuri, Eliza e cea mai bună marcatoare a echipei.
Diana Ciucă, în poartă, are procentaje foarte bune, iar Lorena Ostase a fost una dintre cele mai bune jucătoare ale Rapidului cu Metz (5 goluri, alte câteva aruncări de la 7 metri obținute).
Acestea sunt vești bune nu doar pentru Rapid, care poate privi cu încredere spre fazele eliminatorii ale Ligii Campionilor, dar și pentru echipa națională a României, care se reunește acum pentru Trofeul Carpați, singurul stagiu de pregătire înaintea Campionatului European organizat de Slovenia, Macedonia de Nord și Muntenegru, între 4 și 20 noiembrie. (Grupele).
Pentru Rapid urmează, pe 9 octombrie, meciul de acasă cu Esbjerg, o altă echipă care și-a propus să atingă fazele finale ale Ligii Campionilor.
Așa cum știi, primele două clasate se califică pentru sferturile de finală, locurile 3-6 merg în optimi.
„Rapid se va lupta pentru trofeul Ligii Campionilor. Chiar dacă suntem considerați outsideri, vom fi pregătiți. Europa va afla cine este Rapid”, a spus recent președintele Bogdan Vasiliu, care a câștigat competiția asta în 2016, cu CSM.
Clasamentul Grupei B
CSM arată (mult) mai bine decât anul trecut
Spre deosebire de Rapid, care a avut un start ceva mai lejer în grupe ei, CSM a fost nevoită să pornească tare în Grupa A: în Krim, Brest și Bietigheim, echipa lui Adrian Vasile n-a avut adversare facile. Vicecampioanele României au câștigat greu meciul cu Krim, 30-28 la București, au impresionat în victoria din Franța cu Brest (33-26), și au avut puterea să revină foarte bine contra campioanei Germaniei, una dintre surprizele frumoase ale acestui debut de Liga Campionilor.
Bietigheim, care impresionase nu doar cu Most, dar mai ales într-un 40-20 de poveste cu Ferencvaros, a fost aproape să câștige și la București, însă extrema Aune a egalat în ultimele secunde pentru CSM.
Mulțumită acestui punct, CSM stă bine în clasamentul unei grupe în care doar Vipers – câștigătoarea ultimelor două ediții – a pornit cu trei victorii. De fapt, dacă ne luăm după lucrurile văzute până aici, Vipers, CSM și Bietigheim se vor bate probabil pentru primele două locuri în Grupa A.
Pe 9 octombrie, CSM va juca în deplasare cu Odense, iar dacă Cristina Neagu și Crina Pintea vor colabora la fel de bine cum au făcut-o cu Bietigheim, danezelelor nu le va fi ușor să ia ceva din meciul ăsta.
Însă senzația e CSM nu mai stă acum în Neagu sau Pintea. Norvegianca Aune, pe extrema dreapta, s-a înșurubat foarte bine în mecanismul echipei, Dembele e în creștere de formă, iar Zaadi a dovedit deja – mai ales în primele două meciuri – că poate fi un transfer grozav: ea încă mai are de legat relațiile de joc cu pivoții și extremele, dar a arătat foarte bine în victoriile cu Krim și Brest. Și nu doar în atac, dar și într-o linie defensivă de care Adi Vasile poate fi mulțumit.
CSM n-a încasat prea multe goluri (82 în trei jocuri) și, spre deosebire de sezonul precedent, când a pierdut 4 meciuri în ultimele secunde, pare să joace mult mai bine finalurile de meci. A demonstrat asta și cu Krim, dar mai cu seamă contra lui Bietigheim, o echipă care aleargă mult și are un foarte bun joc combinativ, un capitol la care CSM – o echipă prea puțin omogenă – are încă de lucru.
Clasamentul Grupei A
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni