Recap. Ce a fost și ce-o să vină: câteva idei înaintea sferturilor de finală ale Cupei Mondiale

Ciprian Rus 4 iulie 2018

După niște optimi de finală mai echilibrate decât ne-am fi așteptat, cu trei serii de lovituri de departajare, patru meciuri decise la un gol diferență, cu emoții până la ultima fază și cu un singur rezultat relaxat, acel 2-0 rezolvat de Brazilia, după pauză, cu Mexicul, singura certitudine cu care mergem mai departe este aceea că cel puțin una dintre finalistele Cupei Mondiale din Rusia va fi o trupă europeană – și, sincer vorbind, aceasta nu va una dintre marile favorite de la începerea competiției. Dar cine să țină cont?

Circulați pe dreapta

Răsfățatele jumătății din dreapta a tabloului, Spania, Croația și Anglia s-au chinuit cu echipe mai slab cotate, ajungând la loviturile de departajare, unde, de altfel, „La Roja” avea să și piardă, în fața Rusiei. O gazdă cinică, pățită după acel 3-0 cu Uruguay, conștientă de propriile-i limite și, de aceea, cu atât mai periculoasă.

Ridicată în slăvi după 3-0 cu Argentina, Croația a dezamăgit cu Danemarca, iar victoria împotriva lui Messi, Caballero și compania trebuie reevaluată după ce și Franța i-a dat patru goluri favoritei sud-americane. La rândul său, Anglia a făcut un meci destul de discret cu Columbia, iar în sferturi o așteaptă echipa dezinhibată, lipsită de presiune, dar și fără complexe de inferioritate, a Suediei. Niciuna dintre pretendentele din jumătatea lejeră a tabloului nu și-a atins încă potențialul și senzația e că sunt datoare cu mai mult fotbal ca să aibă șanse reale la trofeu împotriva unei formații forjate prin infernul jumătății stângi a tabloului, care ne oferă câte o posibilă finală în fiecare nouă rundă a competiției.

Venite după meciuri complicate, cu multă presiune, toate cele patru sfert-finaliste din jumătatea hard ies întărite după optimi. Uruguayul lui Cavani și Suarez și-a făcut o mulțime de fani după victoria muncită, dar nu mai puțin spectaculoasă, împotriva Portugaliei lui Cristiano Ronaldo. Franța a entuziasmat prin explozia lui Mbappe, dar a arătat și destule slăbiciuni, riscând chiar să fie egalată la 4, în ultima secundă a prelungirilor, de o formație dezarticulată, fără idei, a Argentinei, una dintre marile dezamăgiri ale competiției, alături de Germania și Spania.

Alți idoli

Rămasă fără Messi și fără Ronaldo, icon-urile fotbalistice ale ultimului deceniu, Cupa Mondială pregătește tronul strălucitor pentru un nou idol. Dincolo de succesele de echipă, Cavani, Suarez, Mbappe, Griezmann, Hazard, Lukaku, Neymar, Coutinho au o miză în plus în meciurile care urmează. După duelurile directe din 6 iulie, doar jumătate dintre ei vor rămâne în joc… Iar Harry Kane e încă aici, ca unul dintre marii jucători ai acestui Mondial.

Pentru unele echipe, care au avut un traseu conjunctural mai puțin stresant – cazul Angliei, care a jucat în dorul lelii singurul ei meci tare, cu Belgia – competiția abia acum a început cu adevărat. După cum, pentru cele patru selecționate din zona grea, meciurile din sferturi sunt adevăratele teste de stres.

Dar chiar și așa, comparând merele din dreapta cu perele din stânga, câteva concluzii au prins deja contur. Uruguay apare ca cea mai bine organizată trupă din optimi, Franța e cea mai entuziastă, Brazilia cea mai echilibrată, cu resurse extraordinare de la mijloc în sus și cu un Neymar care abia ce a prins gustul competiției, Belgia și-a demonstrat deja sângele rece contra Japoniei, dar și lacunele din joc, în unele momente. Cu garnituri nu neapărat mai bune decât în alți ani, Croația și Anglia au o șansă de aur să prindă finala. În cazul lor, scopul chiar poate scuza mijloacele.

Uite ce spune Harry Speranța Angliei Kane…

din vârful clasamentului golgheterilor

 

 

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.