Robert Licu, secundul Naționalei: „Trebuie să avem respect pentru echipa Norvegiei, dar nu ar trebui să ne fie frică de nimeni”
Andrei Năstase 6 decembrie 2020Prezent, alături de Cristina Neagu și Anca Polocoșer, la întâlnirea de la distanță cu jurnaștii români, Robert Licu – antrenorul secund al echipei naționale – a făcut propria analiză a celor văzute în primele două meciuri ale României și ce urmează să vedem în continuarea Campionatului European din Danemarca.
Așa cum știi, după o revenire frumoasă în partea a doua, România a învins Polonia și s-a calificat în grupele principale (Main Round) ale unui European care ne-a oferit și o confirmare – Norvegia, viitoarea noastră adversară, arată cel mai bine -, dar și două surprize în Grupa C, de unde vom afla viitoarele advesare ale României în Main Round.
Așadar, cu o zi înaintea întâlnirii cu Norvegia (luni seară, de la ora 21.30), Robert Licu ne-a vorbit despre bunele și relele de până acum, despre ce trebuie îmbunățit mai departe. Mai jos sunt principalele idei:
Cum este revenirea la un turneu final din postură de antrenor?
E o senzație frumoasă și din postura de antrenor, e intersant să-ți revezi, de multe ori, foști colegi – fie antrenori, fie șefi de delegații sau în alte funcții. E impresionant și să vezi o competiție de anvergura asta desfășurându-se fără spectatori, cu foarte puțină presă și în condițiile pe care dumneavostră le cunoașteți deja.
Ar trebui să ne fie frică de Norvegia, ținând cont că adversarele de luni seară au marcat deja 77 de goluri în primele două meciuri de la EURO? E un record pentru această fază a competiției
Ar trebui să avem respect pentru o echipă națională care a câștigat atât de multe medalii în ultimii ani, dar nu ar trebui să ne fie frică de nimeni. Respectul e una, frica e alta. Din contră, ar trebui să ne comportăm în așa fel încât să demonstrăm că ne putem ridica la orice nivel; dovadă că echipa României a și câștigat, dacă nu mă înșel, ultima confruntare cu Norvegia (n.red. a fost 31-23 în grupele precedentului European, Franța 2018).
Ce ar trebui schimbat în jocul României, dacă ne gândim că lucrurile n-au arătat prea bine în primele trei reprize jucate la EURO, exceptând-o pe cea secundă din meciul cu Polonia?
Aici trebuie spus că discuția e mai complexă. Eu cred că cel mai mare handicap al nostru a fost lipsa jocurilor – amicale sau oficiale. Timp de aproape un an de zile, n-am reușit să ne organizăm, nu pentru că n-am vrut, ci pentru că această pandemie nu ne-a permis. Asta înseamnă că noi n-am putut să verificăm în joc lucrurile lucrate la antrenament. Știți foarte bine că jocurile ne arată unde suntem. Odată cu începerea acestui turneu, începem să găsim și soluții pentru diverse faze ale jocului, de aceea noi sperăm că de la joc la joc vom arăta din ce în ce mai bine, în toate fazele jocului de handbal. Și, de ce nu, chiar și în jocul contra Norvegiei.
Cât de mult și în ce departamente poate crește jocul României în următoatrele meciuri? Și cât de mult contează că vom avea aceste meciuri? (Cel puțin alte trei, cele din main Round).
În toate departamentele putem și trebuie să ne îmbunătățim jocul pentru a avea performanțe. Din păcate, și situația asta cu lipsa jucătoarelor ne încurcă – eu cred că ambele jucătoare care ne lipsesc (Crina Pintea și Iulia Moisă) ne-ar fi ajutat foarte mult -, dar cred că vom putea avea progrese pe ambele faze, și în atac, și în apărare.
Ce obiectiv și-a propus echipa mai departe la acest Campionat European, după ce cel inițial – calificarea în Main Round – a fost atins?
După cum vedeți, rezultatele jocurilor sunt destul de surprinzătoare. Cred că asta ține și de condițiile de pregătire din fiecare țară. Fără să ne plângem, noi am avut o situație mai grea față de țările unde echipele au putut reveni în sală mai repede și au putut juca meciuri mai multe.
E clar că întâlnim niște adversari puternici, dar e foarte greu de spus la ce ne așteptăm acum. Dacă jocul nostru evoluează cum noi credem că se poate, atunci putem să ne batem cu oricine. Dar, încă o dată, situația e destul de volatilă, pentru că putem avea surprize ca victoria Croației cu Ungaria; probabil că echipa Croației a avut și niște condiții mai bune de pregătire în lunile acestea.
Normal că am vrea să câștigăm fiecare joc și să ne clasăm cât mai bine. Și din perspectiva tradiției pe care o are handbalul românesc, dar și din perspectiva viitoarelor calificări pentru Campionatul Mondial, unde va conta și locul pe care îl vom la acest turneu.
Și care este starea de sănătate în lotul României?
Avem o problemă cu Ana Țicu, care are o mică entorsă la genunchi, de-asta am făcut schimbarea și am avut trei portărițe pe foaia de joc cu Polonia. Din păcate, nu știm câte jocuri va lipsi Ana. Nu este ceva foarte grev, dar nu cred că poate evolua nici cu Norvegia. În rest, sunt niște lovituri, sunt mici dureri după cele două meciuri, dar cred că ne vom putea baza pe aceeași echipă și în meciul cu Norvegia.
Citește și analiza Cristinei Neagu după primele două meciuri de la EURO
ROBERT LICU e unul dintre cei mai importanți foști jucători ai României. Fostul inter dreapta a câștigat cu România medalia de bronz la Campionatul Mondial din 1990 și a participat la Jocurile Olimpice din 1992, unde a fost al patrulea marcator al competiției, iar România s-a clasat pe locul 8. (Tatăl său, Gheorghe Licu, a făcut parte din generaţia de aur a handbalului românesc, având în palmares două titluri de campion mondial, un bronz mondial și două medalii olimpice, argint în 1976 și bronz în 1972).
Licu (51 de ani) a jucat pentru Dinamo și Universitatea Craiova, apoi a petrecut 11 ani la echipe din campionatul Germaniei: opt la Magdeburg, cu care a câștigat în 1996 Cupa și Supercupa Germaniei, apoi la Eisenach și Post Schwerin.
Ca antrenor, a pornit de la echipe de juniori din Germania (Magdeburg și Post Schwerin), apoi a lucrat în cadrul Federației ca antrenor federal pentru juniori, între 2007 și 2009. În 2011 și 2013 a antrenat echipa masculină a lui CSM București, iar în 2014 a fost secund al echipei naționale masculine. A candidat și pentru funcția de președinte al Federației, în 2009 și în 2018, iar cel mai recent a antrenat echipa feminină Rapid București, în 2018.
**
Cu două puncte după primele două meciuri, România mai are de jucat contra Norvegiei, luni seară (ora 21.30).
Norvegia i-a dat 42 de goluri Germaniei, într-o victorie (42-23) care a venit să lămurească lucrurile în Grupa D: Polonia trebuie să bată Germania la cel puțin patru goluri pentru a merge ea mai departe. Pentru România, ar fi situația ideală, căci ar merge în Main Round cu (cel puțin) două puncte – cele luate Poloniei.
Primele trei clasate se califică mai departe în grupele principale (Main Round), unde se vor alătura celor trei echipe calificate din Grupa C: Olanda, Ungaria, Serbia și Croația. În Main Round, fiecare echipă va intra cu punctele pe care le-a câștigat celorlalte două echipe calificate – rezultatul obținut cu ultima clasată nu va conta.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni