Imens, România e în optimi! Naționala României termină la egalitate cu Slovacia, merge – și încă de pe primul loc! – mai departe la Campionatul European!

Lead.ro 26 iunie 2024
Fast
Împarte cu alții acest articol

Echipa națională a României face 1-1 cu Slovacia, încheie pe primul loc Grupa E, se califică în optimile de finală ale Campionatului European! 

Această calificare este una istorică – și cuvântul nu este prea mare, câtă vreme precedenta performanță de acest fel a fost obținută tocmai în 2000, acum un sfert de veac, de o echipă care avea în componență ce era mai bun din „Generația de Aur” și din generația care i-a urmat, a lui Adi Mutu și Cristi Chivu. În ulterioarele noastre participări la turneul final continental, n-am reușit nicio victorie, doar egaluri, două în 2008 – ce-i drept, cu Franța și Italia – și una în 2016, cu Elveția.

Acum, calificarea de pe locul 1 ne aduce în față fie Slovenia, fie Olanda. Dacă Ungaria prinde un loc în optimi, România va juca cu Slovenia. În tot cazul, Naționala se va întoarce la München (acolo unde a început aventura asta) pentru meciul din 2 iulie. 

**

După ce Belgia și Ucriana au terminat la egalitate, o-o, în celălalt meci al grupei noastre, România a câștigat Grupa E la golaveraj: 4 puncte pentru toată lumea, dar golaveraj 4-3 pentru România, față de 2-1 pentru Belgia, 3-3 pentru Slovacia, 2-4 pentru Ucraina – eliminată de la Euro.

Belgia va juca mai departe cu Franța, iar Slovacia fie cu Spania, fie cu Anglia.

**

Îmbrăcată din nou, pentru a treia oară la acest European, în galben, la fel ca cei 30.000 de români din tribunele arenei din Frankfurt, Naționala României a jucat ce-a trebuit să joace, așa cum ne-a obișnuit în ultima vreme: fără economie de energie, dar cu maturitate, fără multe riscuri, dar cu inițiativă și curaj.

Cu Ianis Hagi și Florinel Coman trimiși în teren din primul minut (contra Belgiei au început Mihăilă și Man), Edi Iordănescu a căutat probabil o formulă care să țină (și) mai bine de minge; care să fie mai confortabilă în atacurile poziționale, nu atât de reactivă ca-n precedentele două meciuri de la Euro.

Însă tocmai după un pressing bine coordonat, Andrei Rațiu a fost la un pas să deschidă scorul devreme, în minutul 11, la o fază superbă pornită chiar din intercepția fundașului dreapta.

Ocazia asta s-a răzbunat 10 minute mai târziu, în minutul 22, când Ondrej Duda, găsit liber în careu, l-a bătut cu o lovitură de cap bine plasată pe Niță.

În momentul acesta, România cădea pe ultimul loc în grupă, pentru că dincolo, la Stuttgart, Belgia și Ucraina erau la egalitate (0-0). Tot în momentele acestea s-au făcut auziți, parcă pentru prima dată, și suporterii slovaci presărați prin tribune.

Au fost repede acoperiți de strigătele de luptă ale suporterilor români: Rooomânia!, Rooomânia!, Rooomânia!, s-a auzit din Zidul Galben. Și, după câteva momente de timiditate, Rațiu – printr-un nou șut spre poarte adversă – a dat semnul că România a depășit șocul.

Dovada a venit în minutul 35, când Ianis Hagi a driblat cu iscusință la marginea careului, a fost agățat și, după consultări în cabina VAR, România a primit un penalti transformat fără ezitare de Răzvan Marin: 1-1!

La scorurile astea, Naționala se întorcea pe primul loc în Grupa E.

Și după căldura sufocantă și emoțiile primei reprize, partea a doua a adus întâi nori de furtună, apoi două ocazii pentru Răzvan Marin și Drăguș, apoi o răpăială care i-a udat până la piele pe toți actorii de la Frankfurt, cu tot cu cei de pe băncile de rezerve și cei din tribune.

Ploaia asta de vară le-a amintit ambelor echipe că 1-1 e un rezultat de calificare și pentru unii, și pentru ceilalți, iar meciul și-a pierdut din intensitate.

Un lucru bun, dacă ne gândim că jucătorii aceștia își continuă drumul european. Și ce gând frumos e acesta!

Articol în curs de actualizare

 

Foto: Alex Neagu

Top Stories