România pierde aspru cu Polonia: dubla lui Lewandowski și porcăriile din tribună lasă un gust amar. E prima înfrângere a României lui Daum, calificarea directă pare departe
Lead.ro 11 noiembrie 2016În loc de concluzii, concluzii triste: Polonia a fost, fără dubii, mai bună, iar băieții lui Daum au găsit rareori curajul și priceperea să pună întrebări unei defensive care a scăpat mai simplu decât s-a așteptat.
Ezitările din defensivă nu au fost multe, dar Lewandowski nici nu are nevoie de prea multe invitații. Un 3-0 sec (mai aspru decât arată statistica), care-l obligă pe Daum să se întoarcă la planșă cu o sumedenie de întrebări. Chiar dacă germanul e abia la început de drum – și drumul ăsta presupune o reconstrucție, iar asta nu e treabă simplă – el va fi obligat să răspundă și celor care îl critică.
Răbdarea suporterilor și specialiștilor e scurtă. Daum, după jocul acesta, va fi o țintă ușoară.
România rămâne cu cinci puncte, cinci mai puțin decât liderul Polonia. Muntenegru e pe doi, cu șapte puncte, Danemarca trece pe trei, cu șase puncte.
Lewandowski: 3-0 pentru Polonia. Faultat de Grigore în careu, Lewa cade, primește lovitura de la 11 metri și marchează fără emoții.
Pesemne că nu trebuia atacat cu petarde.
Tribunele pierd din culoarea galbenă, căci lumea a văzut destul: mulți pleacă, puțini rămân.
Lewandowski: vârful lui Bayern rezolvă meciul cu un șut solid (corect, dar nu imparabil). E 2-0 pentru Polonia și jocul pare pierdut.
A treia schimbare: Claudiu Keșeru intră și el, în locul lui Stanciu, are zece minute să găsească ceva din sertarul de sus.
Ultimele 10 minute și ultimele speranțe că România poate egala și poate rămâne aproape de Polonia și în mijlocul calculelor pentru calificare.
Minutul 75: jocul se mută spre poarta poloneză, dar atacurile sunt sterile. Defensiva Poloniei pare stăpână și pe ea, și pe încercările lui Chipciu, Stancu, Andone sau Stanciu.
Minutul 66: Florin Andone trage tare la colțul scurt și România se prăvălește iar peste adversar. La cornerul următor cerem penalti: mingea l-a lovit în mână pe Lewandowski, dar distanța a fost mică, arbitrul – nu așa de generos. (Reluarea ne arată mai degrabă un brânci dat lui Andone.)
S-au dus minutele bune: doar ce-și luaseră ceva viteză, doar ce dădeau impresia că-i pot înghesui pe polonezi în propriul careu, că petardele astea blestemate au oprit și jocul, și avântul băieților lui Daum.
Te întrebi ce D-zeu îi animă pe cei care aruncă cu petarde după jucători. După ai lor, după ai altora? Puțin le pasă. Arbitrilor, observatorilor și oficialilor le va păsa: următorul meci de acasă, cu Danemarca, s-ar putea juca fără suporteri. Pentru cei mulți îți pare rău. Altora, însă, parcă nu le vei duce lipsa.
Minutul 53: Nebunia din tribune continuă – Robert Lewandowski, ajuns în propriul careu după ce tot el executase periculos o lovitură liberă în preajma careului nostru, este pedepsit de suporterii români cu o nouă petardă care explodează chiar lângă el. Atacantul lui Bayern se ridică greu din iarbă. Jocul este întrerupt din nou.
Primele semne bune: echipa pare mult mai determinată, câștigă câteva cornere, Stanciu are și el prima încercare la poartă, iar ritmul bun le oferă suporterilor motive serioase să se ridice în picioare – atitudinea e mai bună și asta place.
Primele schimbări: Daum, deloc încântat de ce a văzut în prima parte, face rapid primele schimbări – Andone intră în locul lui Popa, Prepeliță îl înlocuiește pe Hoban. Dacă se va schimba și jocul? Rămâne de văzut.
În celălalt joc al grupei, Danemarca conduce cu 2-1 pe Kazakhstan.
Pauză: La vestiare se intră cu 0-1 și cu impresia unui joc mai degrabă prăfuit, marcat de miza mare și derapajele din tribună. Nimic nu e pierdut, dar e nevoie de alt ritm. De mai multă inițiativă.
Minutul 40: Jocul este oprit din pricina torțelor aruncate de suporterii români în teren, spre portarul Fabianski. „E cam tot ce lipsea”, o să-ți spui.
Minutul 31: Vlad Chiricheș a fost aproape de egalare. După excelenta centrare a lui Stanciu, din lovitură liberă, Chiricheş reuşeşte să-i piardă pe fundașii adverşi și reia spectaculos, din săritură. Fabianski respinge în corner, dar ne amintim că Polonia a primit multe goluri în primele trei meciuri: două cu Kazakhstan, alte două cu Danemarca și unul ci Armenia.
Minutul 11: Grosicki marchează pentru Polonia în minutul 11, după o cursă fantastică de la mijlocul terenului, terminată cu un șut-bombă sub bară. România nu a ajuns încă în careul advers, în timp ce defensiva noastră este complet debusolată în acest început de meci.
Desfășurarea rocambolescă a Grupei E, unde mai multe meciuri s-au decis deja la ultima fază, a fost reconfirmată azi la Erevan. Armenia întoarce un 0-2 în fața lui Muntenegru și câștiga cu 3-2. În caz de victorie, trecem pe locul 1 în clasament!
Le mulţumim minunaţilor suporteri care au umplut tribunele. Avem nevoie de ei astăzi pentru a obţine victoria: https://t.co/kB7mI6eHfP pic.twitter.com/TohLoXslA9
— Echipa Națională (@hai_romania) November 11, 2016
UPDATE 21.15
Selecționerul Christoph Daum abordează fără mari surprize importantul meci cu Polonia din preliminariile CM Rusia 2018. Primul “11” trimis în teren este identic cu echipa pronosticată de Lead.ro în avancronica duelului din această seară.
Chiricheș revine la Națională ca titular, în centrul apărării, postul de fundaș stânga e câștigat de stelistul Toșca în fața unui Latovlevici ezitant în meciul cu Armenia, în vreme ce ca vârf împins a fost preferat Bogdan Stancu, în locul lui Keșeru și Andone, remarcați în ultima vreme la echipele lor de club.
Benzar și Marin, „invențiile” din mandatul lui Daum, bifează un nou meci ca titulari, într-un meci decisiv.
Așadar, România intră „Arena Națională” în formula Tătărușanu – Benzar, Chiricheș, Grigore, Toșca – Hoban – Popa, Marin, Stanciu, Chipciu – Stancu.
Polonia joacă cu Fabianski – Piszczek, Pazdan, Glik, Jedrejczyk – Krykowiak, Linetty – Blaszczykowki, Zielinski, Grosicki – Lewandowski.
*
De la 21:45 – live, pe TVR1 – România joacă al patrulea ei meci din grupa E, în preliminariile Mondialului din 2018. Neînvinsă până acum, naționala e la primul test cu adevărat tare și fanii sunt curioși să vadă cum se va comporta echipa antrenată de Christoph Daum într-un astfel de meci.
Daum are și critici, are și destui susținători care s-au declarat impresionați de calitățile acestuia. Cu toții sunt de acord că o victorie cu Polonia i-ar asigura liniștea antrenorului german și ar întări poziția naționalei într-o grupă foarte echilibrată, înainte de următorul meci, cel cu Danemarca.
În vreme ce fanii polonezi au făcut stricăciuni în București înainte de meci, pe National Arena este așteptată o atmosferă ca la meciurile bune. Să nu uităm și că Polonia n-a mai bătut de ani buni într-o deplasare importantă. În plus, mai au și ei problemele lor.
Hai să vedem ce pot face ai noștri!
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 4 săptămâni