România pierde clar în fața Danemarcei, dar păstrează șanse pentru a-și atinge obiectivul la Campionatul Mondial de handbal feminin

Andrei Năstase 5 decembrie 2023
Fast
Împarte cu alții acest articol

Naționala României pierde la scor în fața puternicei echipe a Danemarcei, încheie pe locul al doilea Grupa E a Campionatului Mondial de handbal feminin, dar merge în faza grupelor principale cu două puncte. Și cu șanse de calificare în sferturile de finală.

A fost 39-23 pentru Danemarca, medaliată cu bronz și argint la precedentele două turnee finale. Și una dintre primele trei favorite – alături de Norvegia și Franța – la medaliile acestui Mondial organizat de Danemarca, Norvegia și Suedia.

Pentru echipa României, multe se vor decide în meciul de joi seară contra Germaniei, primul meci din Main Round, unul esențial pentru atingerea obiectivului: clasarea între primele opt, un rezultat care-ar aduce și calificarea la turneul preolimpic, acolo unde Naționala speră să-și obțină biletele pentru Jocurile Olimpice de la Paris.

Astăzi, în fața Danemarcei, echipa României, care încă așteptă revenirea Cristine Neagu, s-a ținut bine doar până la 7-7, însă a pierdut ritmul în finalul primei reprize, când nordicele s-au distanțat la 21-10.

Principala slăbiciune? Au fost prea puține rezolvări de la distanță (doar tânăra Diana Lixăndroiu, cu 5 goluri, s-a remarcat la linia de 9 metri), iar asta a jucat în favoarea apărării adverse: retrase pe semicerc, danezele au blocat culoarele de pas spre pivot și extreme, și le-au forțat pe Eliza Buceschi sau pe Cristina Laslo să încerce aruncări sau pase din poziții dificile.

Or, fără soluții la finalizare, fără contraatacurile care-au funcționat de minune contra Serbiei, în meciul precedent, atacul României a rătăcit multe mingi. Mingi pe care danezele le-au dus, din două-trei pase, în poarta României. Și echipa Danemarcei n-a excelat doar pe contre și pe faza a doua; nu, adversarele au arătat la fel de bine și-n atacurile poziționale: pase iuți, o circulație foarte bună a mingii și rezolvări de pe toate posturile.

Că portărițele lor au și scos nenumărate mingi (procentaj de 50%!), asta a îngreunat și mai mult sarcina României.

Cu destinația punctelor decisă foarte devreme, Florentin Pera și Bogdan Burcea (secund) au decis să-și odihnească principalele jucătoare pentru meciul cu Germania, o adversară care n-a impresionat contra Japoniei, dar a arătat grozav contra Poloniei.

Din perspectiva asta, jucătoarele României nu au motive să se sperie: nici Germania, nici Polonia sau Japonia nu sunt aproape de nivelul Danemarcei. Culoar favorabil către sperturile de finală încă există. Calculele nu s-au schimbat foarte mult, pentru că, dacă suntem onești, nu mulți așteptam ca România să bată Danemarca azi.

Ne-ar fi ajutat ca Germania să nu intre în Main Round cu 4 puncte, dar totul e încă în mâinile echipei României: e nevoie de trei victorii. Și toate cele trei victorii sunt posibile.

Clasamentul din Main Round:

Danemarca – 4 puncte

Germania – 4 puncte

România – două puncte

Polonia – două puncte

Serbia – zero puncte

Japonia – zero puncte

Lotul României pentru Campionatul Mondial de handbal feminin 2023

Portari: Diana Ciucă (Rapid București), Yuliya Dumanska (Gloria Bistrița), Daciana Hosu (SCM Râmnicu Vâlcea);

Extreme stânga: Nicoleta Dincă (Gloria Bistrița), Alexandra Dindiligan (CSM București);

Interi stânga: Cristina Neagu (CSM București), Bianca Bazaliu (Gloria Bistrița), Diana Lixăndroiu (Slatina) și Claudia Pașcan (SCM Craiova);

Coordonatoare: Eliza Buceschi (Rapid București), Cristina Laslo (Gloria Bistrița) și Andreea Popa (Dunărea Brăila);

Pivoți: Crina Pintea (CSM București), Lorena Ostase (Rapid București) și Nicoleta Balog (Dunărea Brăila)

Interi dreapta: Daria Bucur (Gloria Buzău) și Alicia Gogîrlă (SCM Râmnicu Vâlcea);

Extreme dreapta: Alexandra Badea (CS Rapid București) și Sonia Seraficeanu (Gloria Bistrița).

 

FOTO: Sorin Pana / Sport Pictures

Top Stories