România pierde la scor cu Macedonia de Nord, în primul meci din barajul de calificare la Campionatul Mondial de handbal din 2023
Lead.ro 17 martie 2022Naționala de handbal masculin a României pierde clar cu Macedonia de Nord, în meciul tur al barajului de calificare la Campionatul Mondial din 2023. Această înfrângere aspră, 30-22, o să doară cu atât mai tare cu cât a fost rezultatul căderii din ultimele 15 minute.
La fel de dureros e faptul că nicio televiziune din România n-a transmis acest meci, care a putut fi totuși urmărit (pentru 5 lei) pe platforma FRH.
Gabi Cumpănici și Nicușor Negru au fost cei mai buni marcatori ai României, cu 5, respectiv 4 goluri. Dan Racoțea, cel mai inspirat om al României în prima repriză, a primit cartonaș roșu chiar înainte de pauză, când mingea aruncată de el de la 9 metri l-a lovit în figură pe înaltul Teleski. Care s-a răzbunat marcând 10 goluri în poarta României.
Marele Kiril Lazarov, care la 41 de ani e antrenorul-jucător al Macedoniei de Nord, a fost esențial și azi: 7 goluri și numeroase pase decisive.
Returul vine peste două zile, pe 19 martie, în Sala Dinamo din București (de la orele 18.00). Dacă va trece de Macedonia de Nord, echipa României va întâlni Cehia, tot în dublă manșă, pentru a-și obține biletele la turneul final pe care Polonia și Suedia în vor organiza în ianuarie 2023.
Meciul
Într-o atmosferă teribilă, pe cât de frumoasă pentru ei, pe atât de ostilă handbaliștilor români, macedonenii au început perfect, s-au repezit la 3-0 (în doar două minute) și n-au ratat niciun atac până la 6-2, când Xavi Pascual a fost nevoit să ceară deja (în minutul 7) primul time-out. „Nu fac nimic special, nu e nimic nou. E vorba de concentarea noastră. (…) Hai, calmi, meciul are 60 de minute. Haideți!”, i-a îndemnat Pascual pe ai săi.
Încurajările au fucționat, apărarea României a început să fie mai dinamică, iar atacul a început să găsească soluții pentru a-l bate pe excelentul portar Mitrevski (de la Porto). Racoțea, Mănescu și Cumpănici au găsit câteva goluri importante, România s-a apropiat la un singur gol, 7-6, moment în care legendarul Kiril Lazarov, antrenorul-jucător al Macedoniei de Nord, a cerut și el time-out. Dacă făcea doar asta, ar fi fost probabil ai bine.
Însă Lazarov, unul dintre cei mai buni interi ai ultimilor 10-15 ani, s-a hotârât să intre în teren pentru a-și ajuta echipa. În uralele tribunelor sălii din Skopje, umplute până la ultimul loc (s-a stat și pe scări), Lazarov a marcat repede primul lui gol, însă România a continuat să fie echipa mai bună și-n următoarele minute, până când Cumpănici, cu două goluri consecutive, a adus egalarea la 10 (minutul 18).
Lazarov s-a grăbit să repună lucrurile în ordine, tot el a marcat și pentru 12-10, înainte ca înaltul Teleski să marcheze lși el al cincilea lui gol în primele 20 de minute. În condițiile astea, Macedonia de Nord s-a distanțat din nou la +4, 15-11, profitând și de desele noastre eliminări de două minute.
La vestiare s-a intrat cu 16-13 pentru adversari, însă vestea proastă a fost eliminarea definitivă a lui Racoțea, care a primit al doilea cartonaș galben la ultima aruncare a reprizei, după ce mingea lui l-a lovit pe Teleski în figură. Degeaba a explicat Racoțea că mingea a ricoșat din braț, că arbitrii l-au trimis la cabine – spre bucuria tribunelor.
Rămasă fără principala amenințare la linia de nouă metri, echipa României a căutat să recupereze cu o și mai mare agresivitate în defensivă. Și lucrurile au mers (foarte) bine până-n minutul 45, când Naționala a avut atacul pentru a egala la 20.
Din păcate, șansa asta a fost ratată, iar următoarele cinci minute ne-au arătat cât de repede se pot schimba lucrurile în handbal: chiar și fără Lazarov în teren, adversarii au profitat de scăpările României, au găsit patru goluri consecutive și s-au dus la 25-20.
De unde căderea asta? N-am avut timp de răspunsuri, căci macedonenii s-au grăbit să producă daune și mai mari.
A încercat să se opună portarul Ionuț Iancu (probabil cel mai inspirat om al României în a doua repriză), cu două-trei intervenții bune, însă scorul tot a căpătat proporții.
La final, acest 30-22 pentru Macedonia de Nord îi lasă pe elevii lui Xavi Pascual cu o sarcină foarte complicată la returul de sâmbătă seară – ora 18.00, în Sala Dinamo din București.
**
Așa cum știi, naționala masculină a ratat ultimele cinci turnee finale mondiale, iar cea mai recentă prezență la Mondiale a venit în 2011, în Suedia. România s-a clasat atunci pe locul 19 (din 24 de echipe), după două victorii în grupa inițială de șase: cu Australia și cu Serbia (care s-a menajat pentru fazele finale).
Acum, echipa României caută să revină la Campionatul Mondial pe care Suedia și Polonia urmează să-l organizeze în ianuarie 2023. Vor participa, pentru prima oară în istoria competiției, 32 de echipe, aproape jumătate dintre ele din Europa.
Lotul României pentru meciurile cu Macedonia de Nord
Ionuț Iancu (Steaua), Dan Vasile (HC Dobrogea Sud), Alexandru Bucătaru (CSM București), Octavian Bizău (Dinamo), Călin Căbuț (Minaur Baia Mare), Cristian Ghiță (Potaissa Turda), Robert Militaru (Dinamo), Dan Racoțea (Dinamo), Eduard Iordachi (CSM Bacău), Gabriel Burlacu (Steaua), Gabriel Cumpănici (CSM Vaslui), Ianus Dumitrescu (SCM Poli Timișoara), Valentin Ghionea, Nicușor Negru (Dinamo), Roland Thalmaier (Potaissa Turda), Sabin Constantina (Steaua), Gabriel Dumitriu (Potaissa Turda), Călin Dedu (Dinamo) și Adrian Rotaru (CSM București).
Lipsesc jucători importanți ca Buzle, Szoke, Ghiță, Grigoraș, Nistor sau Șimicu.
Context
Naționala de handbal masculin a României a ratat prezența la Campionatul European din ianuarie 2021, după ce a terminat pe ultimul loc într-o grupă din care Suedia și Muntenegru au obținut biletele pentru EURO, iar Kosovo s-a clasat pe locul 3, cu cele 3 puncte luate României. După o campanie începută foarte solid și încheiată foarte slab, am rămas cu sentimentul că se putea mai mult. Și că punctele esențiale au fost pierdute în cele două meciuri cu Kosovo.
Întrebat în toamnă, la numirea lui pe banca României, despre eșecul (25-30) în fața echipei din Kosovo, în faza a doua a preliminariilor pentru Campionatul European din 2022, Pascual a spus că „se întâmplă uneori ca atunci când joci cu Kosovo, Kosovo să câștige. Așa e în sport. Nu știm să acceptăm, dar aceasta e realitatea. Trebuie să fim sinceri și corecți cu noi. Trebuie să știm unde suntem. Avem nevoie de toți antrenorii, de toți jucătorii, avem nevoie de toată lumea să muncim împreună. După părerea mea, aceasta este cheia. Dacă vrem să ajutăm echipa României să crească.”
Parte din planul său de redresare e să convoace lunar echipa națională, ca să lucreze în special cu jucătorii tineri. „Vreau să îi văd pe jucătorii tineri nu doar la meciuri. Echipa națională trebuie să fie deschisă pentru toți, fiecare trebuie să ajute echipa națională. În acest moment suntem într-o perioadă grea și trebuie să muncim. Să vorbim puțin și să muncim mult.”
Despre acest plan a vorbit și Alexandru Dedu, președintele FRH: „Este un proiect dezvoltat de Pascual și aprobat de Federație, în care în fiecare lună antrenorul echipei naționale se va întâlni câteva zile cu jucătorii selecționați, în mare majoritate cei tineri, pentru a-i antrena, a-i controla și a le da de lucru pe perioada dintre cantonamente, atunci când sunt la echipele de club. Acesta a fost și motivul pentru care s-a renunțat la play-off în Liga Națională, pentru a ajuta un pic echipa națională să crească. Toți antrenorii loturilor naționale, băieți plus antrenorii din centrele naționale, olimpice sau de excelență, toți sunt aici și vor alcătui planul de pregătire anual în funcție de obiectivele pe care le avem, strategia care va fi o coborâre de la modelul de joc al echipei naționale către juniori pe paliere de vârste.”
Xavier Pascual, unul dintre cei mai apreciați tehnicieni din handbalul masculin, a revenit în septembrie 2021 pe banca echipei naționale a României, pe care a mai antrenat-o în urmă cu doi ani. Pascual – care antrenează în paralel și pe Dinamo – a semnat un contract pe trei ani, cu obiectivul principal de a califica echipa României la Jocurile Olimpice de la Paris.
Pascual are 53 de ani. Timp de 12 ani a antrenat-o pe FC Barcelona, formație cu care a câștigat 61 de trofee, cele mai importante fiind Liga Campionilor (de trei ori), Campionatul Mondial al cluburilor (de cinci ori), campionatul spaniol (de 11 ori), Cupa Spaniei (de 10 ori) și Supercupa Spaniei (tot de 10 ori). Cu el pe bancă, Barcelona a ajuns să dețină recordul de meciuri consecutive fără înfrângere în campionat, 146, ceea ce înseamnă aproape 5 ani de victorii și un singur egal între 18 mai 2013 și 13 aprilie 2018.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni