România scoate minimum din meciurile cu Spania și Malta, Suedia și Norvegia ne ajută din nou cu un egal. Însă greul abia acum vine

Ciprian Rus 8 septembrie 2019
Fast
Împarte cu alții acest articol

Într-o grupă complicată, cu Spania favorită certă și cu Suedia și Norvegia luptând pentru locul 2, trei condiții favorizau România din punctul de vedere al calculelor de calificare.

Prima era să scoatem ceva din deplasările cu Suedia și Norvegia. Ideal era să avem minimum două puncte, am luat doar unul. Al doilea scenariu favorabil era ca marile rivale nordice, Suedia și Norvegia, să se încurce reciproc în meciurile directe. Aici – ce-i drept, fără meritul nostru – am avut câștig de cauză: după acel 3-3 de pomină din Norvegia, cu două goluri în prelungiri, a venit, duminică seara, și al doilea egal, 1-1 în Suedia. Condiție bifată! Mai rămâne acum să ne iasă și a treia condiție, victorii în jocurile de acasă cu cele două competitoare directe. Tragem speranțe ca Spania să învingă, la fel cum a făcut-o la București, și în deplasările din Norvegia și Suedia, dar, până la urmă, orice calcul se întoarce la noi și la felul în care vom juca pe acest final de campanie.

Or, tocmai felul în care arată echipa României este marele semn de întrebare. Jocul e slab, sub așteptările ridicate de evoluția entuziasmantă a băieților de la U21 la Euro 2019, asta e limpede, problema e că nu ne mai e clar nici măcar ce joacă România…

După improvizațiile tactice din meciul cu Spania, în care am fost surclasați ca joc – nu și ca scor -, Cosmin Contra a trecut la improvizații de lot contra Maltei, cu șapte schimbări de la un meci la altul. Cu Rus, Ștefan și Bordeianu debutanți și cu Ianis Hagi titular, România a gâfâit împotriva locului 181 mondial. Se vede că echipa nu are cursivitate în joc și în idei, iar de acolo apare o pripeală care nu are cum să dea bine pe tabela de marcaj. Un singur gol au marcat ai noștri, după o combinație a vedetelor de la U21, Hagi și Pușcaș. Vârful lui Reading are deja 5 goluri pentru „tricolori” în numai 10 partide și e una dintre puținele noastre certitudini în acest moment.

Victoria chinuită cu Malta și egalul dintre Suedia și Norvegia ne mențin pe locul 3 în clasament, cu un punct sub suedezi și unul peste norvegieni. Mai avem un singur respiro – deplasarea din Insulele Feroe – apoi doar „finale” până la sfârșitul preliminariilor: acasă cu Norvegia și Suedia și afară cu Spania. A venit timpul să mai jucăm și fotbal, măcar în ceasul al 12-lea.

Contra e obligat să construiască ceva pe puținele certitudini din acest moment: pe siguranța lui Tătărușanu, pe experiența lui Chiricheș, pe care sperăm să-l vedem meci de meci la Sassuolo, pe explozia tinerilor noștri mijlocași – care vor fi mai în formă în toamnă – și, mai ales, pe pofta de performanță a lui Pușcaș. De acum încolo depinde doar de noi, Suedia și Norvegia au făcut totul ca să ne iasă nouă calculele!

România – Malta 1-0

A marcat: Pușcaș (’46)

România: Tătărușanu – Chipciu, Rus, Chiricheș, Fl. Ștefan – Cicâldău, R. Marin, Bordeianu – Ianis Hagi – Andone, Pușcaș

Rezerve: I. Radu, Niță – Benzar, Toșca, Nedelcearu, Stanciu, Grozav, Keșeru, Păun, Anton, C. Deac, A. Maxim.

Antrenor: Cosmin Contra

 

Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Happening now