Să cunoaștem mai bine echipele din campionatul de fotbal feminin al României: care sunt surprizele, revelațiile și dezamăgirile din tur?
Teodora Căbuț 8 decembrie 2019La finalul primelor 11 etape din campionatul intern de fotbal feminin, ne uităm la cum a decurs această primă parte a sezonului: încercăm să cunoaștem mai bine echipele, să aflăm care sunt revelațiile și dezamăgirile și de ce nu mai domină Olimpia U Cluj la fel de categoric ca în ultimii ani.
Ne ajută să ne familiarizăm cu Liga I Teodora Căbuț, jucătoare în liga a doua și inițiatoarea Club Sportiv Ocazional, un grup de fotbal feminin amator din București care încurajează mișcarea și fotbalul în rândul femeilor. Teodora ne oferă mai jos o analiză a modului în care s-a desfășurat turul campionatului intern feminin, un tur încheiat weekendul trecut, despre care spune că a fost cel mai lung și mai echilibrat din ultimii patru-cinci ani.
Începând din acest an, primul eșalon valoric a fost extins la 12 echipe, o măsură îmbucurătoare ce pare să dea rezultate, crescând astfel nivelul și numărul jocurilor oficiale.
La final de an, primele trei poziții sunt ocupate de U Olimpia Cluj (31 puncte), Universitatea Galați (26 puncte) și Fortuna Becicherecu Mic (25 puncte), în timp ce Fair Play București și Selena Constanța se află pe locuri retrogradabile, cu 6, respectiv 5 puncte.
Cum se prezintă echipele după prima jumătate de sezon
U Olimpia Cluj: Pentru prima dată în ultimii trei ani, clujencele dau semne de slăbiciune și nu mai domină fără drept de apel campionatul, așa cum eram obișnuiți. A contribuit o sincopă de la Galați, meciuri câștigate la o diferență mai mică și de 8 ori mai multe goluri încasate față de turul sezonului 2018-2019. Poarta pare să fie punctul sensibil al Olimpiei, care în momentul de față nu are un titular incontestabil. Mia Ganea nu mai este în forma de altădată, Sara Câmpean a fost accidentată o bună bucată de vreme, iar eterna Lavinia Boandă e în aceeași formă cum o știm. De remarcat totuși faptul că în ultimii ani Olimpia a vândut sau împrumutat atât în campionatul intern, cât și în străinătate, mai mult decât orice altă echipă.
Universitatea Galați: Este, într-adevăr, revelația sezonului, reușind să se situeze pe poziția a doua la doar doi ani de la promovarea în prima ligă. Dacă sezonul trecut a fost marcat de instabilitate financiară și inconsistență în evoluții, sezonul actual pare unul reușit, cu evoluții foarte bune în meciurile cu vecinele de clasament. Construită pe un schelet format din jucătoare cu experiență, această echipă poate produce și alte surprize în lupta pentru podium…asta, bineînțeles, dacă banii rămân.
Fortuna Becicherecu Mic: Trecând peste eșecul din prima etapă împotriva Olimpiei, Fortuna a bifat victorii la rând până aproape de final, când oboseala și presiunea și-a spus cuvântul: înfrângere cu Galați și egal cu Vasas. Acest sezon vine în continuarea parcursului foarte bun de anul trecut și aduce plus valoare competiției prin promovarea unor tinere jucătoare precum Bianca Ienovan sau Cosmina Roșu.
Vasas Femina Odorheiul Secuiesc: E echipa ce stă de câțiva ani ca un ghimpe în coasta fruntașelor, producând câteva mari surprize. Echipă cu un joc de pase bun, Vasas e genul de formație care are potențial de a se situa mereu în top, o așteptăm de ceva ani să confirme, însă a pierdut inexplicabil cu nou-promovata Selena Constanța și a făcut egal cu Baia Mare. E însă o echipă de urmărit și în retur pentru că mai mult ca sigur va mai produce victime.
Piroș Security Arad: Este singura echipă nou-promovată care a luat în serios trecerea în eșalonul superior. Arădencele au făcut multe transferuri, s-au investit mulți bani, iar rezultatele nu s-au lăsat așteptate: la finalul celor 11 etape, Piroș ocupă un meritat loc 5. Din păcate, jocul agresiv și colecția de cartonașe galbene și roșii nu le face cinste.
Unde se rupe clasamentul
Heniu Prundu Bârgăului: A înregistrat o primă jumătate de sezon dezamăgitoare pentru titulatura de finalistă a Cupei României în 2017, clasându-se doar pe locul 6. Accidentările și mișcările de trupe din vară ar putea fi o cauză pentru prestațiile neconvingătoare. Prin revenirea Mihaelei Merlan și transferul Laurei Desmerean, Heniu are mari șanse să își revină și să fie mult mai combativă în confruntările cu vecinele de clasament.
CSS Târgoviște: Locul 7 este un loc foarte bun pentru formația care termina sezonul 2018-2019 pe ultima poziție a clasamentului, după ce multe jucătoare de bază părăsiseră echipa. Târgoviște a jucat inteligent și a reușit să câștige puncte prețioase cu echipele din aceeași zonă a clasamentului, astfel asigurându-și o poziție confortabilă.
Independeța Baia Mare: E acea echipă care de multe ori scapă rezultatele mari printre degete. Măcinată de accidentări, Baia Mare a furnizat câteva surprize (egal cu Vasas) dar a și știut să profite de evoluția mai slabă a adversarilor direcți. Judecând după postările de pe pagina lor de Facebook, toți arbitrii sunt răuvoitori.
Universitatea Alexandria: Față de anii trecuți, Alexandria este pe o pantă descendentă. Cu toate acestea, în primele 11 etape a acumulat 10 puncte, puncte care o mențin departe de zona fierbinte a clasamentului.
Luceafărul Filiași: Mișcarile de trupe din tabăra olteană par a nu fi fost faste: cu doar trei victorii din 11 meciuri, Filiașiul se chinuie să își depășească condiția de nou-promovată. Totuși. această echipă s-ar putea să mai aibă un cuvânt de spus și să producă rezultate surprinzătoare, lupta în a doua parte fiind clasamentului e deschisă.
Fair Play București: Dacă nu se desființează vreo echipă între timp, dacă nu se schimbă regululile în mers, Fair Play are toate șansele să retrogradeze la finalul sezonului. Singura reprezentantă a Bucureștiului în Liga 1 are cea mai slabă apărare din campionat, reușind să acumuleze puncte doar împotriva Selenei Constanța și a CSS Târgoviște.
Selena Constanța: Deși a produs câteva rezultate surpriză (victorie cu Vasas, egal cu Heniu), pălăria Ligii 1 pare prea mare pentru formația de la malul mării. Din prisma rezultatelor, nivelul primului eșalon valoric pare copleșitor pentru o nou-promovată care nu dispune de un buget consistent.
Concluziile
Judecând după numărul punctelor acumulate și rezultatele directe, prima parte a campionatului s-a dovedit mult mai competitivă și mai bogată în evoluții solide. În continuare, U Olimpia e vârf de lance, dar anul acesta nu s-a mai distanțat atât de mult față de urmăritoare, pe când între locul 2 și locul 5, diferența e făcută de doar 5 puncte. Echilibrul se rupe aproape de mijloc, unde Heniu Prundu Bârgăului devine liderul plutonului 2, pluton de supraviețuire ce nu pare să propună echipe care să se detașeze. La subsolul clasamentului, lucrurile par să fie destul de clare, totuși nu excludem posibile surprize.
Returul va începe cel mai probabil în luna martie și se anunță unul extrem de interesant, mai ales că am văzut deja o îmbunătățire a jocului. Echipele cresc de la etapă la etapă, iar evoluția jucătoarelor este evidentă. Cu toate astea, la echipa națională ajunge același număr însemnat de jucătoare de la aceeași echipă, Olimpia U Cluj. Din păcate, jocul naționalei nu merge prea bine, astfel că poate campionatul intern poate furniza mai multe soluții, mai ales după rezultatele bune avute de celelalte echipe.
Foto: FRF/Vasas Femina Facebook
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 săptămâni