„Să înoți în ștafetă e cel mai frumos sentiment!”. Ștafeta României obține locul 7 în finala europeană la 4×50 liber
Andreea Giuclea 5 decembrie 2023Echipa României de ștafetă 4×50 de metri liber a obținut locul 7 marți seara, în finala probei de la Campionatul European de înot în bazin scurt care are loc la Otopeni.
David Popovici a înotat în primul schimb, încheind al șaselea, Alexandru Stoica (23 de ani) l-a urmat, terminând pe șapte, poziție pe care echipa noastră a păstrat-o și după ultimele două schimburi, cele ale lui Mihai Gergely (20 ani, medaliat și el cu argint cu ștafeta la juniori în 2021) și Patrick Dinu. Românii au încheiat foarte aproape de locul 6, Estonia, și au stabilit un nou record național în această probă: 1:25:93, un timp mai bun decât cel obținut dimineață în calificări.
„Nu mi s-a părut o cursă dificilă. A fost scurtă, rapidă, s-a întâmplat foarte repede și noi ne-am simțit bine împreună ca echipă. Fiecare dintre noi arată mai bine decât dimineață. Oricum, timpul final e mai bun. Așa că e tot ce ne putem dori”, a spus David Popovici, care a adăugat mai apoi: „Chiar dacă am luat locul șapte, am avut niște competitori foarte buni. Momentan încă mai buni decât noi la proba asta foarte scurtă. Dar, cum ați zis și voi, sună bine finală europeană. Finaliști europeni. Am făcut foarte bine, ne-am îmbunătățit și timpul. Ăsta era cel mai important lucru pe care îl aveam de făcut. Asta am făcut. Misiune îndeplinită.”
„Așa cum au spus și colegii mei, am atins obiectivul pe care ni l-am propus și vrem să le mulțumim spectatorilor care au venit pentru galerie. A fost o atmosferă foarte frumoasă”, a spus și Patrick Dinu.
Marea Britanie a câștigat medaliile de aur, urmată de ștafetele Italiei și Greciei.
Tot marți seara, Andrei Anghel și Denis Popescu s-au clasat pe locurile 10, respectiv 12, în semifinalele de la 50 de metri spate, nenumărându-se printre cei calificați în finala acestei probe.
Patrick Dinu: „Cea mai frumoasă experiență e când ești cu echipa”
„Să înoți în ștafetă e cel mai frumos sentiment”, a spus Patrick Dinu marți dimineață, după ce se calificase în finala Europenelor de Seniori în Bazin Scurt împreună cu ștafeta de 4×50 metri liber. „Am făcut destul de multe ștafete, și la juniori și la seniori, este de departe cea mai frumoasă experiență când ești cu echipa.”
Titlurile mondiale și europene câștigate anul trecut cu ștafeta de juniori, din care făceau parte David Popovici, Patrick Dinu, Ștefan Cozma, Vlad Stancu și Alexandru Constantinescu, sunt printre cele mai frumoase amintiri ale înotătorului de 19 ani din Constanța, care e antrenat de Răzvan Florea. „Am avut emoții, normal, nu pot să zic că nu. Dar am învățat să mi le controlez. Știam că schimbul o să-mi iasă pentru că am repetat de atâtea ori cu colegii mei. Am avut emoții de entuziasm, de nerăbdare”, își amintește Patrick.
Dacă la Mondialele din Lima au câștigat fără emoții, în absența americanilor sau australienilor, la Europenele de juniori organizate anul trecut la Otopeni a fost o finală strânsă, cot la cot cu echipa Marii Britanii. Patrick a plecat în ultimul schimb. Când a urcat pe blocstart, România era condusă. În astfel de momente, îi place ca cei din jur să nu facă gălăgie, să se poată concentra la ultima gură de aer. Fix atunci, l-a auzit pe David în spate, strigându-i ceva în ureche cât l-au ținut plămânii. N-a înțeles ce i-a spus, pentru că era concentrat să-i prindă din urmă pe englezi. A sărit în apă, a depășit concurentul Marii Britanii și a adus aurul României. La final, David i-a spus ce-i strigase: „Dă-le cu bazinul în cap”.
Sunt cursele pe care Patrick n-o să le uite niciodată, pentru că să câștigi o medalie cu ștafeta e mai distractiv decât individual. „Ești cu unii dintre cei mai buni prieteni ai tăi, dacă nu chiar cei mai buni prieteni ai tăi. Este altceva decât atunci când ești singur, doar pe pielea ta. Să știi că reușești să aduci țara pe locul 1 și ai o echipă destul de bună, care să formeze o echipă de locul 1, este ceva în plus, părerea mea, și ceva puțin mai spectaculos decât singur.”
Să înoate lângă cel mai rapid din lume i-a făcut și pe ceilalți membri ai ștafetei de juniori să se autodepășească. David nu le-a zis multe înainte de finale; doar să fie atenți, să nu ne grăbească, să nu forțeze startul mai mult decât e nevoie. Și să se distreze. Dar văzându-l calm și încrezător, au devenit și ei mai liniștiți. „Dacă eram puțin stresați din cauza unui schimb, sau unei sosiri, ne calmam și noi și ne dădeam seama că, stai așa, noi chiar am repetat toată treaba asta. Ne-a ieșit de atâtea ori bine. Nu are cum să nu ne iasă acum.”
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni