„San Marino, tur-retur”: suporterii români au ținut să fie aproape de Naționala de tineret și marea ei aventură de la Europene
Ciprian Rus 18 iunie 2019(Corespondență de la San Marino)
„Dacă nu erau copiii ăștia faini, nu vedeam San Marino în viața asta”, gândește cu voce tare Mișu, în vreme ce autocarul horcăie din greu, la deal, pe serpentinele abrupte ce duc spre „Serena Republică” încapsulată în coasta centrală a Italiei. Urcușul spre San Marino e greu, dar nici drumul generației U21 nu a fost mai ușor până la meciul de la San Marino din debutul Euro 2019.
Sunt multe așteptări puse pe acești tineri și e mult drag în jurul lor. Simți asta și luni, la orele amiezii, în preziua debutului lor la Euro, de cum pui piciorul în avionul de Bologna. Două stewardese îți zâmbesc protocolar, faci dreapta pe culoar, iar acolo te întâmpină un zâmbet cunoscut. E Gică Popescu, fostul mare internațional român, fostul căpitan al Barcelonei și unchiul lui Ianis Hagi, una dintre vedetele României U21. Zâmbește și el la ineditul situației: înghesuit într-un avion „low cost”, de dragul de a ajunge cât mai repede la turneul U21 din Italia și San Marino.
Dar Gică nu e singura vedetă din avion. Adi Ilie e câteva rânduri mai încolo, George Ogăraru, omul Viitorului, e și el acolo, să fie alături de cei 11 oameni scoși de Academia lui Gică Hagi pentru Naționala de tineret, Nicolae Dică, fostul antrenor al tinerilor de la FCSB apare și el într-un târziu și ia loc în spatele aeronavei. Printre ei, sute de suporteri ai „tricolorilor” care și-au „inventat” concedii, care cu prietenii, care cu nevestele, pe la Rimini, numai ca să fie aproape de Naționala de tineret și marea ei aventură de la Europene.
E multă familiaritate în avion, la fel și în trenul spre Rimini. Galeria se îngroașă pe drum cu români din Italia, veniți din împrejurimile zonei Cesena – San Marino, ca să vadă și ei la lucru trupa lui Mirel Rădoi. „Au ceva copiii ăștia, și Mirel are ceva aparte, avem mare încredere în ei”, îmi spune un bărbat trecut de 50 de ani. „Nu va fi ușor, e grupă grea, dar măcar copiii ăștia ne-au arătat că știu să joace fotbal. Ne era dor să mergem cu drag la un meci, să nu mai mergem cu frica în sân, ca la ultimele turnee ale echipei mari”, îl completează prietenul mai tânăr, în timp ce înfulecă o felie de pizza luată în grabă, din gara din Bologna.
O mamă tânără și fiul ei adolescent, cu fularul „tricolorilor” înfășurat pe mână, sorb cuvintele „seniorilor” din compartiment. Ar vrea să intre în vorbă, dar sunt rușinoși. „Ia zi, puștiule, cu cine începe mâine Rădoi echipa?”, îl încearcă pe cel mic, mai în glumă, mai în serios, unul dintre „stranierii” din tren. Puștiul blond suflă imediat șapte nume, de la Andrei Radu la Cicâldău, iar bărbații îl opresc întinzându-i mâinile să bată „cuba”. Mama își privește fiul ca după un 10 în teză la Limba Română, când trenul frânează sec, ca într-o alunecare lungă, marca Rădoi, în gara Rimini.
Din gara Rimini treci strada până la stația de autocar care duce sus, la San Marino. Galeria se așază la coadă la bilete pe două rânduri, răbdătoare, în timp ce discuția zboară deja spre cele două meciuri din grupă de la Cesena: cu Anglia și Franța.
„Biletele la San Marino nu se vând decât tur-retur”, explică tânăra de la ghișeu. Nimeni nu protestează. Până la urmă, San Marino nu e un capăt de drum, să iei doar bilete dus. San Marino e doar un pas, e doar un pas pentru mai departe. Nimeni din autocar nu vrea ca aventura să se termine aici…
*
Programul:
18 iunie 2019: România – Croația (San Marino, 19:30), Anglia – Franța (Cesena, 22:00)
21 iunie 2019: Anglia – România (Cesena, 19:30), Franța – Croația (San Marino, 22:00)
24 iunie 2019: Franța – România (Cesena, 22:00), Croația – Anglia (San Marino, 22:00)
Campionatul European se joacă între 16 și 30 iunie, în San Marino și cinci orașe din Italia: Bologna, Reggio nell’Emilia, Cesena, Trieste, Udine, Serravalle. Din cele trei grupe se vor califica în semifinale câștigătoarele și cea mai bună ocupantă a locurilor secunde.
Configurația completă a grupelor:
Grupa A: Italia, Spania Polonia, Belgia
Grupa B: Germania, Danemarca, Serbia, Austria.
Grupa C: Anglia, Franța, România, Croația.
În primele două zile ale competiției, Italia a trecut de Spania, 3-1, Polonia a bătut Belgia, 3-2, Austria a învins, destul de simplu (2-0) Serbia, iar Germania, deținătoarea titlului, a pornit perfect: 3-1 cu Danemarca.
În semifinale se califică câştigătoarele grupelor și cel mai bun loc 2. Iar miza este dublată de faptul că semifinalistele se vor califica și pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Fotografii: deschidere – Uefa, text – Ciprian Rus
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 săptămâni