SCM Râmnicu Vâlcea rezistă o singură repriză cu Gyor, pierde pentru prima dată în grupele principale ale Ligii Campionilor
Lead.ro 8 februarie 2020SCM Râmnicu Vâlcea plătește prețul deselor eliminări de două minute primite – șapte -, pierde destul de clar (20-29) cu Gyor, campioana en-titre și principala favorită a competiției, dar rămâne în cărți pentru calificarea în sferturile de finală ale Ligii Campionilor.
*
Dacă suporterii lui SCM Râmnicu Vâlcea mai aveau nevoie de o ultimă dovadă că echipa lor s-a întors spre cel mai bun nivel al handbalului feminin intercluburi, reîntâlnirea cu Gyor a venit la momentul potrivit.
În urmă cu aproape șapte ani, la precedentul ei sezon în Liga Campionilor, Oltchim – așa cum s-a numit echipa din Râmnicu Vâlcea înaintea desființării din 2013 – a mers până în semifinale, o dublă tur-retur pierdută (47-48 la general) în fața lui Gyor, care urma să și câștige finala cu Larvik. Era al doilea an consecutiv când Gyor o elimina pe campioana României în semifinale, o fază a competiției pe care Râmnicu Vâlcea o atingea în patru din ultimele cinci sezoane de atunci, incluzând aici și finala pierdută cu Viborg în 2010. De fapt, între 2008 și 2013, Râmnicu Vâlcea și Gyor s-au întâlnit aproape în fiecare an, cu excepția lui 2011, iar reluarea acestei rivalități i-a bucurat cu adevărat pe nostalgicii din Sala Traian.
Ei n-au uitat că la precedentul duel cu Gyor, în 2013, la Vâlcea jucau Cristina Neagu, Paula Ungureanu, Iulia Curea, Ada Nechita, Ramona Farcău, Oana Manea, Adina Meirosu sau Aurelia Brădeanu, dar și cinci jucătoare din străinătate: portărița Silvia Navarro, extrema Iulia Managarova, interii Jovanovic, Barbosa și Bulatovic, astăzi în echipa lui Gyor.
Și-n vreme ce Gyor a câștigat, din 2013 încoace, alte cinci trofee în Liga Campionilor, SCM Râmnicu Vâlcea abia și-a făcut reapariția în cea mai importantă competiție europeană.
Intrată fără puncte în Main Round, campioana României are totuși toate argumentele să prindă locul patru și sferturile de finală. Or, dacă ne gândim că misiunea din sferturi se anunță, încă de pe-acum, foarte dificilă – probabil o dublă cu Metz -, acest test cu Gyor a căpătat o miză în plus: un rezultat bun aici le-ar fi ajutat pe jucătoarele lui CSM să creadă în șansele lor de calificare în Final4.
Dincolo, pentru Gyor – care n-a mai pierdut un meci de Champions League din 2018, o înfrângere la București cu CSM -, deplasarea de la Vâlcea a venit într-un moment curios: înfrângerea cu Siofok și egalul cu Brest, ambele pe final de ianuarie, ne-au arătat câteva (mici) slăbiciuni într-o echipă care, atunci când joacă aproape de potențialul ei maxim, e greu de atins.
Și chiar dacă meciul de la Vâlcea ne-a fost prezentat ca întâlnirea dintre cea mai bună apărarea a Ligii (SCM) și cel mai bun atac (Gyor), poate n-ar fi rău de amintit că unguroaicele au și a doua apărare a competiției.
Iar asta s-a văzut din plin într-o primă repriză dominată – la ambele porți – de realizările din defensivă.
Portărița Marta Batinovic, excelentă în primele două meciuri din Main Round, a început foarte bine și cu Gyor, apărând și de la șapte metri, dar și de pe semicerc, ajutându-și echipa să se ducă la 2-0, dar campioana Ungariei a răspuns la timp, a trecut înainte la 4-3 și, chiar dacă Vâlcea a stat aproape până spre finalul reprizei, Gyor s-a desprins în ultimele minute, pentru un 10-6 și enervant, dar și încurajator.
Asta pentru că echipa lui Florentin Pera a reușit să joace binișor în ritmul alert propus de Gyor, dar mai ales pentru că Vâlcea a știut să se replieze suficient de iute pentru a încetini atacurile adverse. Fără faza a doua și forțate să atace în pozițional, Oftedal, Kurtovic, Hansen sau Kristiansen n-au mai fost atât de inspirate.
Însă Gyor s-a revanșat în apărare. Puternice și foarte agresive, campioanele en-titre au câștigat primele 30 de minute pe propriul semicerc, ajutate și de cele trei eliminări de două minute ale româncelor.
Iar eliminările au continuat și-n repriza a doua (alte patru până în minutul 45), spre nemulțumirea unui public enervat de unele decizii ale arbitrilor și descurajat de golurile tot mai ușoare ale lui Gyor.
Într-adevăr, SCM n-a mai reușit replierile rapide prin care și-a incomodat adversara în prima parte, iar jocul a alunecat imediat în ritmul preferat de Gyor: atacuri lungi și grele pentru Vâlcea, rezolvări iuți, din patru-cinci pase, pentru echipa lui Gábor Danyi.
Instalată confortabil la o diferență liniștitoare, Gyor a reușit alte 10 goluri în primele 13 minute ale reprizei secunde, înainte ca avansul să devină chiar și mai mare, 22-15 și 23-16, cu vreo zece minute rămase de jucat.
S-a terminat 29-20, un scor aspru, dar diferența a fost vizibilă mai degrabă în partea a doua a meciului, unde Gyor – cu mai multe variante pe bancă – a părut mult mai energică.
La trasul liniei, Vâlcea a arătat mai bine cu Gyor decât arătase contra lui Brest, altă echipă care speră să prindă Final4-ul de la Budapesta.
RESULT: Defending #deloehfcl champions #GyoriAudiETOKC's impressive second half hands them a nine-goal win in Romania against #SCMRmVâlcea, with @KristiansenV top-scoring with 9⃣ goals in the match. #ehfcl #VALGYO pic.twitter.com/IZ1tA2w1uD
— EHF Champions League (@ehfcl) February 8, 2020
În plus, înfrângerea asta nu schimbă mare lucru în calculele grupei, căci nu cu Gyor, ci cu Savehof și Krim se bate SCM Râmnicu Vâlcea. Dacă ținem cont că cele două joacă în deplasare cu Brest, respectiv Buducnost, atunci locul patru este în siguranță.
După victoria de azi, Gyor s-a dus la 13 puncte, două mai multe decât Brest. Buducnost are 6 puncte, Vâlcea are 4, două în plus față de Savehof și Krim, pe care le-a învins fără griji în primele două etape.
Așa cum știi, primele patru clasate se califică în sferturile de finală. Acolo, locul 1 din Grupa 1 – în care CSM București a revenit pe trasa bună – joacă cu locul 4 din Grupa 2, în timp ce locurile 2 vor juca cu locurile 3.
Programul lui SCM Râmnicu Vâlcea în Champions League:
Krim – SCM Râmnicu Vâlcea, 22 februarie;
SCM Râmnicu Vâlcea – Savehof, 29 februarie;
Gyor – SCM Râmnicu Vâlcea, 7 martie.
Foto: Dora Aionut Buharu / Sport Pictures
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni