Scris în stele: Liverpool trebuie să se plece în fața Stelei Roșii, Belgradul s-a întors în timp cu o victorie de legendă 

Danny Coposescu 6 noiembrie 2018
Fast
Împarte cu alții acest articol

Sunt ocazii când nu contează cum te cheamă, de unde vii sau câți bani ai în buzunar. Oricâte lucruri ar fi în favoarea ta, oricât de mult ar fi înclinată deja balanța în favoarea ta, poate să apară un moment când te izbești de ceva care seamănă amenințător de mult cu destinul. Nu al tău, ci al unui adversar care adulmecă în aer șansa nemuririi. E o miasmă aparte care s-a răspândit în aerul din Belgrad, mai ales deasupra unui stadion cu titlu legendar: Marakana. Pentru 90 de minute, Steaua Roșie – vechea și ilustră Crvena Zvezda – i-a făcut cinste. Așa cum o făcea cu regularitate acum aproape trei decenii, dar niciodată de atunci. Și totuși, în inimile suporterilor îmbătați de victoria cu 2-0 împotriva lui Liverpool, linia de la ultima victorie trăită în Cupa Europeană pare neîntreruptă.

Prosinecki, Mihaijlovic, Savicevic și Belodedici nu mai joacă de mult. S-au retras cu tot cu respectul pe care-l impuneau, cum se vede din râsetele infatuate ale comentatorilor de la Bleacher Report, la auzul ideii că, poate-poate, Steaua Roșie s-ar putea califica din grupa asta. Dar fanaticii din Delije au în sfârșit niște eroi noi de sărbătorit. Ca Milan Pavkov, de exemplu, marcatorul dublei și un candidat principal la golul sezonului în Champions League; sau Marko Marin, neamțul peripatetic care e și-a găsit în sfârșit un cămin adevărat în cel mai neașteptat loc; sau Vujadin Savic și Milos Degenek, fundașii centrali care au ridicat barajul în fața furtunii declanșate de englezi în repriza secundă.

E drept și că Liverpool a făcut unul dintre cele mai slabe meciuri de la venirea lui Jürgen Klopp. Fiecare compartiment a eșuat lamentabil, de la apărarea visătoare la mijlocul luat pe sus de tăvălugul gazdelor în prima repriză și la atacul care a pus doar patru șuturi din 23 pe poartă. Dar seara îi va aparține Stelei Roșii – ea merită toată atenția. O generație mai târziu, și-a regăsit locul sub reflectoarele fierbinți ale unei scene pe care-au marcat-o în 1991. 

 

Happening now