Selecționerul Xavier Pascual: „Trebuie să readucem România în prim-planul handbalului masculin mondial”

Lead.ro 4 ianuarie 2022
Fast
Împarte cu alții acest articol

Muncă, seriozitate și disciplină. Acestea sunt cele mai importante caracteristici pe care spaniolul Xavier Pascual le caută la echipa națională de handbal masculin a României.

Naționala privește acum spre prima fază a drumului de calificare la Campionatul Mondial din 2023: cele trei meciuri cu Israel, Cipru și Moldova de la Cluj, în perioada 7-9 ianuarie.

Pascual, fostul antrenor al Barcelonei, astăzi pe banca lui Dinamo, i-a pus la muncă pe handbaliști, care au un program strict, cu câte două antrenamente pe zi.

„Dacă vrem să ne îmbunătățim jocul, trebuie să muncim mult, nu putem sta în fața televizorului și să spunem că putem face minuni. Handbalul este viața mea, este pasiunea mea! Înțeleg că nu este la fel pentru toată lumea, dar eu vreau să fac totul să iasă bine. Trebuie să luptăm cum putem mai bine pentru țară, să readucem România în prim-planul handbalului mondial”, spune Xavier Pascual.

„Nu avem jucători precum Cristina Neagu!”

Selecționerul României a scos în evidență atuurile echipei naționale și a explicat pe ce se bazează în turneul de calificare la Campionatul Mondial din 2023.

„Suntem o echipă, asta este arma noastră, faptul că suntem uniți. Cu tot respectul pentru jucători, noi nu avem o Cristina Neagu, un jucător de asemenea valoare, dar avem jucători care sunt buni și dau totul pentru națională. Uneori câștigi, alteori pierzi, dar trebuie să fii mereu mulțumit că ai făcut tot ce ai putut”, adagă Xavier Pascual.

Iulian Stamate: „Mi-ar plăcea ca la finalul anului naționala să fie în pregătire pentru participarea la CM din 2023”

Team-managerul naționalei, fostul pivot Iulian Stamate, este încântat de ceea ce observă zilnic la antrenamentele naționalei și vede potențial de creștere. Dar rămâne realist.

„Pregătirea este exact așa cum trebuie să fie, disponibilitatea jucătorilor este cea potrivită, avem o echipă tânără și frumoasă, un antrenor capabil, dar trebuie să fim realiști și cu picioarele pe pământ, avem un drum greu în față. Este nevoie de multă, multă, multă muncă pentru a reveni pe prima scenă a handbalului mondial. Și trebuie să facem asta constant. Mi-ar plăcea ca la finalul lui 2022 naționala să fie în pregătire pentru participarea la CM din 2023”, spune Iulian Stamate.

Program meciurilor din turneul de calificare (faza 1) – Cluj Napoca, sala „Horia Demian”

7 ianuarie ora 15.00 – Cipru-Moldova
7 ianuarie ora 18.05 – România-Israel
8 ianuarie ora 15.00 – Israel-Moldova
8 ianuarie ora 18.05 – România-Cipru
9 ianuarie ora 15.00 – Israel-Cipru
9 ianuarie ora 18.05 – Moldova-România

Context

Naționala de handbal masculin a României a ratat prezența la Campionatul European pe care Ungaria și Slovacia se pregătesc să-l organizeze între 13 și 30 ianuarie. România a terminat pe ultimul loc într-o grupă din care Suedia și Muntenegru au obținut biletele pentru EURO, iar Kosovo s-a clasat pe locul 3, cu cele 3 puncte luate României.

După o campanie începută foarte solid și încheiată foarte slab, am rămas cu sentimentul că se putea mai mult. Și că punctele esențiale au fost pierdute în cele două meciuri cu Kosovo.

Întrebat în toamnă, la numirea lui pe banca României, despre eșecul (25-30) în fața echipei din Kosovo, în faza a doua a preliminariilor pentru Campionatul European din 2022, Pascual a spus că „se întâmplă uneori ca atunci când joci cu Kosovo, Kosovo să câștige. Așa e în sport. Nu știm să acceptăm, dar aceasta e realitatea. Trebuie să fim sinceri și corecți cu noi. Trebuie să știm unde suntem. Avem nevoie de toți antrenorii, de toți jucătorii, avem nevoie de toată lumea să muncim împreună. După părerea mea, aceasta este cheia. Dacă vrem să ajutăm echipa României să crească.”

Parte din planul său de redresare e să convoace lunar echipa națională, ca să lucreze în special cu jucătorii tineri. „Vreau să îi văd pe jucătorii tineri nu doar la meciuri. Echipa națională trebuie să fie deschisă pentru toți, fiecare trebuie să ajute echipa națională. În acest moment suntem într-o perioadă grea și trebuie să muncim. Să vorbim puțin și să muncim mult.”

Despre acest plan a vorbit și Alexandru Dedu: „Este un proiect dezvoltat de Pascual și aprobat de Federație, în care în fiecare lună antrenorul echipei naționale se va întâlni câteva zile cu jucătorii selecționați, în mare majoritate cei tineri, pentru a-i antrena, a-i controla și a le da de lucru pe perioada dintre cantonamente, atunci când sunt la echipele de club. Acesta a fost și motivul pentru care s-a renunțat la play-off în Liga Națională, pentru a ajuta un pic echipa națională să crească. Toți antrenorii loturilor naționale, băieți plus antrenorii din centrele naționale, olimpice sau de excelență, toți sunt aici și vor alcătui planul de pregătire anual în funcție de obiectivele pe care le avem, strategia care va fi o coborâre de la modelul de joc al echipei naționale către juniori pe paliere de vârste.”

Xavier Pascual, unul dintre cei mai apreciați tehnicieni din handbalul masculin, a revenit în septembrie 2021 pe banca echipei naționale a României, pe care a mai antrenat-o în urmă cu doi ani. Pascual – care antrenează în paralel și pe Dinamo – a semnat un contract pe trei ani, cu obiectivul principal de a califica echipa României la Jocurile Olimpice de la Paris.

Pascual are 53 de ani. Timp de 12 ani a antrenat-o pe FC Barcelona, formație cu care a câștigat 61 de trofee, cele mai importante fiind Liga Campionilor (de trei ori), Campionatul Mondial al cluburilor (de cinci ori), campionatul spaniol (de 11 ori), Cupa Spaniei (de 10 ori) și Supercupa Spaniei (tot de 10 ori). Cu el pe bancă, Barcelona a ajuns să dețină recordul de meciuri consecutive fără înfrângere în campionat, 146, ceea ce înseamnă aproape 5 ani de victorii și un singur egal între 18 mai 2013 și 13 aprilie 2018.

 

Foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Happening now