Sunt atâtea de spus despre finala de la Montreal: ce s-a întâmplat pe teren, la OCC, în tribune și la festivitatea de premiere. Voi acoperi în acest articol problematica non-tenis. Pentru că intervențiile verbale ale unor români din public au fost un comportament neadecvat pentru un meci de tenis.
*
De-a lungul întregului meci, câteva voci groase din tribune au insistat să strige sloganele vulgare sub care din păcate s-a raliat mișcarea anti-PSD mai nou. La fel de nefericite au fost momentele când acestea s-au petrecut: înainte ca jucătoarele să servească, sau între cele două servicii, când regula de aur pe un teren de tenis este liniștea. Când faci o acțiune care cere precizie, nimic nu este mai deranjant decât să auzi un zgomot brusc. La un meci de fotbal măcar este gălăgie de la început până la sfârșit și jucătorii se așteaptă să fie așa. La tenis însă, jucătorii sunt obișnuiți ca din momentul când pășesc spre linia de fund pentru a servi să nu se audă nici musca, pentru că orice sunet îi poate costa punctul. Ce anume se strigă e irelevant: pot să fie și versuri din Luceafărul, dacă sunt recitate când jucătorul este concentrat, sunt la fel de deranjante. Știți reclama aceea cu ”nu-i momentul acum?”. E un timp și un loc pentru orice, dar între serviciul unu și doi pe un teren tenis nu-i momentul potrivit să strigi nimic: nici mesaje de susținere, nici sloganuri politice, nici rețete de la bunica.
În discursul de după ceremonie, Simona a ținut să spună câteva cuvinte în românește referitor la asta. Tocmai mulțumea în engleză publicului român de acasă care ”s-a trezit noaptea să mă susțină”, când una din vocile cu pricina s-a auzit din tribune. Simona și-a întors capul spre direcția de unde venea și o umbră i-a traversat chipul: o recunoscuse. Atunci a decis să ia taurul de coarne în românește. A precizat că mesajul va fi pentru o parte spectatorilor români. A început prin a le mulțumi pentru susținere, pentru că majoritatea românilor din tribună s-au comportat foarte bine. Apoi a spus că cei care s-au comportat ”diferit”, data viitoare când vin la un meci de tenis, să respecte acest loc, pentru că e un loc special.
Simona nu a făcut nicio declarație politică, nici pro, nici contra vreunei tabere. Titlurile care vor apărea și au apărut deja prin presă, cum că Simona e pro aia și anti ailaltă sunt manipulatoare și nu reflectă vorbele ei. Ea a mers dincolo de partizanatul politic și s-a referit la conduita pe care trebuie să o aibă publicul la un meci de tenis oriunde în lume. Sunt niște reguli de comportament: nu intri și ieși de pe stadion decât la pauza de schimbare a terenului, nu te ridici de pe scaun în mijlocul punctului, și, nu în ultimul rând, păstrezi liniștea după ce aplauzele s-au sfârșit și jucătorii sunt pregătiți să joace.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 1 lună