O sală media plină la Polivalenta din Cluj, acolo unde, adăpostiţi de o caniculă atipică pentru oraşul ardelean, zeci de ziarişti o aşteaptă pe „The Special One“ a României: Simona Halep, care sâmbătă va juca un demonstrativ de tenis în faţa a 10.000 de fani înfocaţi. Alături de ea, Darren Cahill şi Marius Copil, co-protagonişti ai spectacolului numit Sports Festival, o manifestare de sport în masă care, pentru al doilea an la rând, arată cu adevărat bine.
Simona intră zâmbitoare, puţin timidă. Prima întrebare e despre o posibilă înnoire a colaborării cu Darren, pe care o deviază graţios către fostul ei antrenor: australianul, un tip foarte apreciat în România, ne spune că se simte bine zilele astea și are de gând să-și continue perioada de pauză de la tenis; însă dacă și când va simți nevoia să revină în circuit, Simona va fi prima persoană cu care ar vrea să vorbească. „Vreţi să vă mai răspund şi eu? Cred că a lămurit el“, spune Simona, parcă pentru a sublinia că momentul întrebării n-a fost cel mai bun.
Obiectul întâlnirii noastre e altul, aşa că o întreb pe cea despre care Nadia, altă legendă sportivă a României, spune că a creat coeziune şi emulaţie naţională, cum se simte în postura de model pentru noua generaţie şi, în special, cum i-ar putea călca pe urme fetele care „merg la tenis“ doar datorită exemplului ei? Simona se deschide şi e, pentru prima oară, relaxată.
„În ultimii 3-4 ani am avut de-a face cu acest lucru şi nu a fost deloc uşor. Ştiu că este o responsabilitate foarte mare, de la atitudine şi până la modul în care joc tenis. Eu sper să le inspir pe fetiţe, sper ca ele să ia tot ce este pozitiv din ceea ce fac eu şi sper să înţeleagă că atunci când îţi doreşti ceva cu adevărat, prin muncă şi prin seriozitate poţi să realizezi. Trebuie să creadă în visul lor, şi atunci există o şansă să îşi îndeplinească ceea îşi doresc“, îmi mărturiseşte Simona.
„Eu sper doar să petrec foarte mult timp cu ele sâmbătă, un timp plăcut, şi sper să le fac să zâmbească, pentru că ăsta este cel mai important lucru“, mai spune minunea minionă din Constanţa.
„Pe teren capeţi încredere în tine şi ca persoană, nu doar ca sportiv“
Un pic mai târziu, profit de ocazie şi o întreb pe Simona cum face faţă presiunii considerabile, de care puţini suntem conştienţi, la care e supus eroul sportiv modern. Se simte cel mai liberă în teren, aşa cum declară o pleiadă de alţi virtuozi ai sportului?
„Da, mereu, când am intrat pe teren, m-am simţit extraordinar, şi pot să spun acelaşi lucru: te simţi liber, simţi că stăpâneşti ceea ce faci şi de aceea ai şi încredere în tine ca persoană, nu numai ca sportiv. Da, este locul cel mai frumos, locul cel mai plăcut, pentru noi sportivii – dar, pot să spun, pentru cei care sunt pasionaţi cu adevărat de acest sport. Dacă îţi pui presiune şi încerci să priveşti numai rezultatul turneului, atunci nu mai este locul… terenul de tenis nu mai este cel favorit. Contează foarte mult cum gândeşti.“
Ecce homo! Simona, idolul discret al multor români, e conştientă că are o responsabilitate mare faţă de tânăra generaţie, pe care până acum şi-a onorat-o cu vârf şi îndesat, şi îşi permite un moment de fragilitate – în care libertatea, pe care filosofii încă n-au elucidat-o în mai bine de două milenii, se poate strecura centre court. Şi asta e, cu siguranţă, mai important decât reluarea colaborării cu Cahill, sau ce va face Halep la Wimbledon.
*
Teodor Burnar este Doctor în Istorie, poet, jurnalist. În cariera lui de peste 15 ani în presă, a fost, printre altele, redactor-șef adjunct al revistei Sport Magazin și a colaborat cu Federaţia Română de Fotbal, dar şi cu Eurosport. A scris prima teză de doctorat din lume despre eroizarea Simonei Halep („Mituri, eroi, sportivi în România contemporană. Studiu de caz: Simona Halep”), pentru care a fost declarat Doctor în Istorie, Summa cum laude, al Universității din București în martie 2023.
Foto main: Recep Sakar / Anadolu Agency /ABACAPRESS /Sport Pictures
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 săptămâni