Simone Biles câștigă aurul la individual compus după opt ani, își recâștigă și dreptul de a-și scrie singură finalul poveștii, după retragerea de la Tokyo

Andreea Giuclea 1 august 2024

„I get to write my own ending”, spunea Simone Biles înainte de Jocurile Olimpice de la Paris, a treia ediție la care gimnasta care a rescris istoria acestui sport urma să participe. Putea să se oprească după ediția de la Tokyo, când retragerea ei din concurs, din cauza unor probleme de orientare în aer, a deschis o dezbatere globală despre sănătate mintală. În toamna lui 2022, a revenit (în secret) la antrenamente, ca să nu aibă regrete peste 10 ani. Ca să nu privească la televizor Jocurile Olimpice de la Paris și să se întrebe dacă ar fi putut să fie acolo. „Pot să fac orice-mi doresc după ce-mi închei cariera sportivă, dar nu voi avea o carieră pentru totdeauna”, a spus atunci.

În plus, nu voia să rămână cu amintiri triste de la ultima ei competiție olimpică, una desfășurată în pandemie, fără să aibă aproape familia, care a văzut-o concurând la fiecare competiție, și nu voia să rămână cu frica de gimnastică, un sport care i-a adus multe lucruri bune, dar și destule momente dificile – de la antrenamentele dure și extrem de restrictive din perioada în care lotul olimpic al Americii era antrenat de Marta Karolyi, la abuzul sexual suferit din partea medicului lotului, Larry Nassar, între timp condamnat pe viață, la presiunea incredibilă și așteptarea să câștige mereu, până la felul în care a fost tratată public decizia ei de a se retrage din finalele de la Tokyo, ca să nu riște o accidentare gravă. „Lumea te pune pe un piedestal”, spune în documentarul Rising, „iar eu o implor să mă lase să fiu om”.

Simone Biles e, cum spune David Popovici, un om care face lucruri incredibile, la limita imposibilului. Le-a făcut din nou joi seara, în costumul ei albastru cu pietre strălucitoare, în Arena Bercy, unde a câștigat titlul la individual compus după o finală strânsă, care a ținut cu sufletul la gură spectatorii care au umplut fiecare scaun din impresionanta arenă de pe malul Senei. Biles, care la un moment dat a fost și pe 3 în clasamentul finalei, a mers cot la cot cu Rebeca Andrade din Brazilia, o altă sportivă cu o poveste specială, revenită în gimnastica mare după trei operații la genunchi.

Dar aparatul care a închis concursul a fost solul, unde Biles execută salturi și răsuciri nemaivăzute, care îi poartă numele. Când i-a venit rândul, sala a tăcut. Spectatorii și-a ținut răsuflarea, jurnaliștii din ultimele rânduri, care n-au mai prins locuri la masa presei, s-au ridicat în picioare, celelalte gimnaste și-au încheiat execuțiile și au privit-o.

Când și-a încheiat fabuloasele răsuciri în aer, toată arena a simțit că va fi  din nou campioană olimpică la invidual compus, după opt ani. Când a venit și confirmarea arbitrilor, s-a reîntors pe covorul de la sol, fluturând steagul Americii, împreună cu colega de echipă Sunisa Lee, campioana olimpică în 2021, care acum s-a clasat pe 3. Pe 2 a fost Andrade, o gimnastă extrem de iubită, la doar 1.199 de puncte în spatele lui Biles, care a acumulat 59.131 de puncte.

E al șaselea titlu olimpic pentru cea mai decorată gimnastă din istorie, care a câștigat deja la Paris titlul olimpic pe echipe și pentru care mai urmează finalele pe aparate. E și un titlu special, pentru că e câștigat de o gimnastă matură, care a ales să se întoarcă după un moment greu pentru că voia să-și scrie singură finalul poveștii. Să o încheie zâmbind, fără frică. Să-și ia puterea înapoi.

După prezența în finala pe echipe, România a avut după 12 ani reprezentante și în finala la individual compus. Ultima oară se întâmpla la Londra, prin Larisa Iordache și Sandra Izbașa. La Paris, Ana Bărbosu a încheiat concursul pe 17, iar Amalia Ghigoarță pe 22, pentru care atmosfera unei astfel de finale poate fi o motivație importantă pentru viitor.

”Atmosfera a fost fantastică și abia aștept să intru din nou în această sală minunată în finala de la sol. Mă bucur că la individual compus am fost două sportive din România ca să ne putem susține una pe alta, a spus Ana după finală. Mă bucur de privilegiul să concurez alături de cele mai valoroase sportive din lume.”, a spus Ana Bărbosu, după finală.

Pentru gimnastele românce urmează finalele la bârnă (Sabrina Voinea) și sol (Sabrina și Ana), ambele având loc pe 5 august.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.