Spania transformă „Wanda Metropolitano” în curtea școlii, tinerii României primesc o lecție dură. Cosmin Contra nu va continua la Națională

Ciprian Rus 18 noiembrie 2019
Fast
Împarte cu alții acest articol

Se spune că orice sfârșit e un început. Sfârșitul ne e limpede, acum, după cele două înfrângeri consecutive, foarte dure, suferite de România în meciurile decisive cu Suedia, 0-2 la București, și cu Spania, 0-5 la Madrid. Naționala termină pe locul 4 grupa de calificare la Euro 2020, iar linia aceasta de clasament subliniază eșecul epocii Cosmin Contra, care a anuțat deja că nu va continua la cârma primei reprezentative.

La patru ani după ce dezamăgea crunt la Euro 2016, unde termina învinsă de Albania, România pare mai jos decât atunci, lipsită și de realismul defensiv din vremea lui Anghel Iordănescu, și de organizarea din vremea lui Christoph Daum, și de elanul din primele meciuri cu Cosmin Contra pe bancă. O echipă eșuată în ape tulburi, fără stil, fără energie și, cel mai grav, fără principii.

Cu șapte jucători eligibili pentru U21 și cu două dintre rezervele din San Marino și Italia pe post de titulari azi, pe de altă parte cu jumătate dintre jucători fără meciuri în picioare la echipele de club, Contra a greșit încă o dată rețeta de care ține, de fapt, măiestria meseriei de selecționer. Nici nu mizăm totul pe tinerii de la U21 – căci dacă făcea asta din convingere, Contra nu-i sacrifica pe eroii de la Euro 2019 tocmai într-un meci cu Spania – dar nu mizăm, sau nu mizăm inspirat, nici pe jucătorii cei mai în formă.

În aceste condiții, echipa experimentală a lui Contra a fost carne de tun pentru experimentata formație a Spaniei, care a avut minutul și ocazia mare în primele 8 minute! Gol anulat, bară, câteva respingeri disperate, după care vine golul, simplu, pe greșeli mari ale noastre în apărare, la fel ca împotriva Suediei.

La 1-0, am avut prima ocazie adevărată, un șut puternic din poziție bună al lui Pușcaș, puteam marca și la cornerul de după, și mai apoi, dacă primeam penalti la un atac asupra lui Coman. A venit apoi golul al doilea al Spaniei, apoi al treilea și, la final de repriză, al patrulea.

Fără miză în partea secundă, Spania a luat piciorul de pe accelerație și, astfel, ceea ce arăta a meci de 7-0 sau 8-0 s-a terminat 5-0, cu un gol marcat de unul dintre liderii campioanei U21 a Europei din vară, Oyarzabal.

Cu 8 goluri consecutive primite fără să marcheze, România privește fără prea mult optimism barajul din martie. Mai sunt patru luni, timp în care trebuie să găsim nu doar un nou selecționer, cât, mai ales, energie pentru a o lua, din nou, a câta oară în 20 de ani, de la capăt. Sfârșitul e limpede, începutul nu e câtuși de puțin clar…

U21 versus U21

După ani de zile de dezamăgiri pe toate fronturile, naționala U21 a adus, în vară, un strop de entuziasm prin jocul spectaculos de la Euro și prin calificarea la Jocurile Olimpice. Promovarea tinerilor jucători la echipa mare a fost cerută de toată lumea și a fost îmbrățișată până la urmă de Cosmin Contra. Numai că forțarea a șapte tineri, șase de la Euro 2019 plus Răzvan Marin, a părut hazardată tocmai într-un joc împotriva Spaniei.

Campioană europeană la U21 în vară, cu o echipă de tineret care părea cu o clasă peste restul competitoarelor, Spania a trimis în teren contra României doar doi dintre eroii din Italia și San Marino. Ambii au reușit să marcheze contra Naționalei…

Contra, demisie după meci

Imediat după meci, la zona mixtă, Cosmin Contra și-a anunțat demisia din funcția de selecționer al echipei naționale. „A fost o decizie luată după meciul cu Suedia”, a spus Contra, care a acuzat, voalat, lipsa de atitudine a jucătorilor din meciurile decisive ale campaniei pentru Euro 2020. „A fost o onoare să antrenez România, îmi pare rău că nu am reușit să îmi îndeplinesc obiectivul, acela de calificare directă a echipei la Europene”.

Cine vine pe banca României?

Marea discuție după înfrângerile drastice cu Suedia și Spania este numirea unui nou selecționer. Trei sunt numele cele mai vehiculate în acest moment: Gică Hagi, Dan Petrescu și Mirel Rădoi. Primii doi sunt însă legați de cluburile lor, CFR Cluj și Viitorul, celălalt e implicat în proiectul unei noi calificări la Euro U21 și participarea la Olimpiada de anul viitor.

Dacă Mirel Rădoi și Gică Hagi au atuul de a cunoaște foarte bine noua generație de la Națională, Dan Petrescu e o soluție mai realistă ca stil de joc. Încotro o va lua România, ce vrem de la jocul Naționalei ține și de stilul viitorului selecționer.

*

România își îndreaptă acum atenția și speranțele spre drumul ocolitor către EURO: vineri, 22 noiembrie, se va trage la sorți grupa de baraj care ia în calcul rezultatele din Liga Națiunilor, unde România a terminat pe doi, în spatele Serbiei. Sistemul este explicat într-un scurt clip de pe site-ul Uefa. După actualul clasament, România ar putea să apară fie în Grupa A, fie în Grupa C, și ar putea juca semifinala fie cu Islanda, fie cu Scoția. Iată:

Divizia A: Islanda, Ungaria/Bulgaria/Israel/România*
Divizia B: Bosnia, Țara Galilor/Slovacia/Irlanda/Irlanda de Nord
Divizia C: Scoția, Norvegia, Serbia, Israel/România
Divizia D: Georgia, Macedonia de Nord, Kosovo, Belarus

*În scenariul actual, tragerea la sorți de vineri ar urma să decidă care echipă dintre Israel și România poate ocupa locul liber din Grupa C și care va fi distribuită în Grupa A. Se va juca după sistemul semifinală și finală, pe terenul celei mai bine clasate echipe din grupă.

Spania – România 5-0

Au marcat: Fabian Ruiz (’8), G. Moreno (’32, ’43), Rus (a.g. ’45), Oyarzabal (’90+2)

Spania: Kepa – Carvajal, Sergio Ramos, Inigo Martinez Gaya – Fabian Ruiz, S. Buquets, Saul – S. Cazorla, Morata, G.Moreno

Rezerve: De Gea, P. Lopez, Albiol, Pau Torres, Alcacer, Thiago, Sarabia, D. Olmo, Rodri, Oyarzabal, Jesus Navas

Antrenor: Robert Moreno

România: Tătărușanu – R. Benzar, Nedelcearu, Ad. Rus, Toșca – R. Marin, T. Băluță – I. Hagi, N. Stanciu, Fl. Coman – G. Pușcaș 

Rezerve: S. Lung, Fl. Niță, Burcă, Bancu, Keșeru, Mogoș, C. Deac, Alibec, Mitriță, I. Cristea, Cicâldău, Budescu

Antrenor: Cosmin Contra

 

Foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Top Stories