„Sper că vom fi primiți cu același vuiet în România, abia aștept acea atmosferă.” David Popovici și colegii lui din lotul României, înaintea Campionatelor Europene de Juniori
Lead.ro 4 iulie 2022„O să-mi aduc toți prietenii, toți cunoscuții”, îi povestea David Popovici fostului înotător australian Brett Hawke, într-o discuție purtată după Campionatele Mondiale de Seniori de la Budapesta. Vorbeau de Campionatele Europene de juniori, care au loc săptămâna aceasta (5-10 iulie) la Otopeni, un moment important pentru înotătorul născut în București, care a fost impresionat de atmosfera pe care o făceau fanii maghiari în Duna Arena, de fiecare dată când un sportiv local intra în bazin. „Era un roar chilling. Sper că vom fi primiți cu același vuiet în România, abia aștept acea atmosferă. Pentru că atmosfera luminează totul.”
Săptămâna aceasta, are șansa să înoate în fața prietenilor și familiei, a fanilor, a copiilor care-l au ca model, a tuturor celor pe care i-a impresionat și inspirat cu parcursul său. Are șansa să câștige în fața lor – să-și apere titlurile la 50, 100 și 200 de metri liber, cucerite anul trecut în Foro Olimpico din Roma – și să obțină un rezultat important împreună cu colegii săi din probele de ștafetă. Concurează în trei: 4×100 de metri liber băieţi, 4×100 metri liber mixtă şi 4×200 metri liber băieţi.
Despre obiectivele sale a vorbit în cadrul unei conferințe de presă: „Mă bucur că au devenit așa importante aceste Campionate și că va fi atât de multă lume în tribune. O să fim energizați de atmosfera de acolo și aștept cu nerăbdare să începem. Eu invit spectatorii să ne susțină pe toți, nu numai pe mine. Mi-am propus să mă distrez și să mă bucur de atmosferă. Am sperat și s-a întâmplat să fie bazinul plin. La Otopeni, apa e rapidă, te simți rapid în ea. Așa îmi place mie să spun. Sala este imensă, impresionantă și este un bazin frumos. E un sentiment plăcut, mă bucur că am onoarea să concurez chiar la mine acasă. Sunt convins că totul o să decurgă conform planului. Medaliile nu au fost niciodată un obiectiv pentru mine și nu vor fi niciodată, sper. Vreau doar să fiu cea mai bună versiune a mea, atât”.
Alături de David vor fi la start alți 25 de juniori români (12 la feminin și 14 la masculin, care au șansa să concureze pentru prima oară într-o competiție internațională în fața publicului român, într-un complex modern, cel mai mare din țară. (Lucrările la Complexul Olimpic de Natație din Otopeni au început acum 13 ani, au fost finalizate în urmă cu un an, dar nu a fost încă inaugurat.)
„Sunt foarte bucuroasă că voi avea ocazia să concurez în ultimul meu an de juniorat în România și foarte fericită că voi concura în fața publicului român”, a spus Bianca Costea, medaliată cu aur la 50 metri de liber la FOTE în 2019 și prezentă vara trecută la Jocurile Olimpice de la Tokyo. „Suntem emoționați cu toții, dar bucuroși în același timp.”
„Eu îmi doresc ca fiecare sportiv să reușească să urce pe podium, în primul rând pentru că poate fi o ocazie unică pentru ei, nu știu de câte ori vor avea ocazia să înoate acasă, în fața colegilor, în fața românilor”, a spus președinta Federației Române de Natație, Camelia Potec, într-un interviu acordat site-ului Federației. „Dar bineînțeles că suntem realiști, știm că timpii unora dintre ei sunt departe de podiumul European, dar cu siguranță vor câștiga experiența necesară pentru a munci mai mult. Șanse sunt: în afară de fenomenul și de dublul campion mondial David Popovici, ne așteptăm la ștafetele de băieți și cea mixtă să câștige medalii, și îl mai avem pe Vlad Stancu cu șanse reale; asta așa, fără presiune.”
Camelia Potec a vorbit și de problemele întâmpinate în organizarea acestor Campionate Europene, în premieră în România:
„Lucrurile s-au mișcat foarte, foarte încet, și nu din cauza noastră. Ne-am luptat foarte, foarte mult, de la a avea bugetul necesar, pe care nu l-am avut sută la sută, până la nesiguranța că vom putea să fim la timp cu toate lucrurile necesare. Noi facem tot ce putem, ne-am mutat aproape, și noaptea stăm aici, sunt multe lucruri de pregătit și sunt sigură că vor fi pregătite la timp. Dar cu un efort foarte, foarte mare. Din păcate, acest lucru sper să nu se mai întâmple și să putem să ne bucurăm și noi de aceste antrenamente pe care sportivii noștri le fac și de entuziasmul lor că înoată în acest bazin minunat. Mi-aș dori ca la următoarele ediții de competiții internaționale pe care le organizăm în România ca lucrurile să fie pregătite din timp și să avem sprijinul necesar din timp, cu cel puțin șase luni înainte, nu cu doar două luni înainte.”
„Suntem în fața unui moment istoric. Este pentru prima dată când România găzduiește o ediție de Campionat European de înot pentru juniori. Mă bucur că acest lucru va fi posibil doar în câteva ore. Sunt confirmate 42 de țări participante și 494 de sportivi. Au fost câteva zile dificile, dar suntem pregătiți. Mulțumesc domnului primar al orașului Otopeni pentru parteneriatul pe care l-am avut în toată această perioadă. Complexul Sportiv de Natație a fost oferit cu titlu gratuit pentru a putea organiza aceste Campionate Europene de înot și de sărituri pentru juniori.” (Camelia Potec)
„Sunt foarte emoționat. Abia aștept primul start. Așa ceva nu s-a mai întâmplat în România. Doresc să-i mulțumesc public lui David, pentru că la această competiție s-a pus în slujba echipei. Programul lui din această vară este infernal. Îmi doresc să văd cât mai mulți sportivi în finale și pe podium”, a spus Silviu Anastase, antrenor federal.
Lotul României:
FEMININ
Anastasia Bako (50 m liber, 100 m liber, 50 m fluture);
Bianca Costea (50 m liber, 100 m liber, 50 m spate, 50 m fluture);
Alexandra Roxana Curcan (50 m liber, 50 m spate, 100 m spate);
Rebecca-Aimee Diaconescu (100 m liber, 200 m liber, 400 m liber, 50 m spate, 100 m spate, 200 m spate);
Eliza-Elena Diamandescu (200 m individual mixt, 400 m individual mixt);
Andra Denisa Gorecki (100 m fluture, 200 m fluture);
Eva Maria Paraschiv (50 m fluture, 100 m fluture);
Irina Ana Preda (50 m liber, 100 m liber, 50 m fluture);
Aissia-Claudia Prisecariu (50 m spate, 100 m spate, 200 m spate);
Delia Safcencu (100 m spate, 200 m spate, 400 m individual mixt);
Ana Maria Sibișeanu (200 m liber, 200 m individual mixt);
Brigitta Vass (50 m bras, 100 m bras, 200 m bras);
MASCULIN
Robert Andrei Badea (50 m spate, 200 m spate, 200 m individual mixt, 400 m individual mixt);
Carol Cojocaru (50 m spate, 100 m spate, 200 m spate);
Darius Ștefan Coman (50 m bras, 100 m bras, 200 m bras);
Alexandru Constantinescu (100 m liber, 100 m spate, 200 m spate);
Ștefan Cozma (50 m liber, 100 m liber, 200 m liber);
Emil Dăncăneț (50 m bras, 100 m bras);
Patrick-Sebastian Dinu (50 m liber, 100 m liber);
Dragoș Ghile (50 m fluture, 100 m fluture, 200 m fluture);
Cristian Lăpădat (200 m fluture, 400 m individual mixt);
Vlad Ștefan Mihalache (200 m liber, 400 m liber, 50 m spate, 50 m fluture, 100 m fluture);
Nandor Nagy (400 m liber, 800 m liber, 1.500 m liber);
David Popovici (50 m liber, 100 m liber, 200 m liber);
Vlad Stancu (400 m liber, 800 m liber, 1.500 m liber);
Ștefan Andrei Vasilescu (200 m liber, 400 m liber, 800 m liber , 1.500 m liber).
Totodată, România va concura și cu următoarele ștafete: 4×100 m liber masculin, 4×200 m liber masculin, 4×100 m liber combinat, 4×100 m liber feminin, 4×100 m mixt feminin.
Șef delegație: Silviu Anastase.
Antrenori: Răzvan Florea, Adrian Radulescu, Ovidiu Galeru, Andrei Pințicanu, Bogdan Stroe, Claudiu Radu, Yvone Stoltz, Iulia Becheru.
Programul complet al Campionatului European de înot pentru juniori poate fi văzut și descărcat accesând link-ul de AICI.
Bilete se mai pot cumpăra de aici.
TVR va transmite semifinalele, finalele și festivitățile de premiere, în toate cele șase zile de concurs, începând cu ora 17:00. Cursele din serii, care vor începe în fiecare zi la ora 10:00 dimineața, vor putea fi urmărite LIVE pe contul oficial de Facebook și pe site-ul oficial al Federației Române de Natație și Pentatlon Mondern: www.frnpm.ro.