Speranțe și emoții. Idei după startul României în preliminariile pentru Euro 2024
Ciprian Rus 28 martie 2023După trei campanii consecutive ratate – România nu a mai prins un turneu final din 2016, de pe vremea lui Iordănescu Senior! – și încă niște dezamăgiri în nou-înființata Ligă a Națiunilor, România a pornit din nou la drum, de data asta cu Iordănescu Junior pe banca tehnică, în încercarea de a se califica la Europeanul de fotbal din 2024.
Chiar dacă debutul său la Națională nu a fost unul reușit, Edward Iordănescu pare să fi moștenit de la tatăl său norocul la tragerile la sorți: România are o grupă preliminară cu nume accesibile: Elveția, Kosovo, Israel, Belarus și Andorra. Nu doar adversarii, ci și programul pare să avantajeze echipa noastră, dar, dincolo de aceste mici detalii de care, de când nu mai jucăm fotbalul de pe vremea lui Gică Hagi și Gică Popescu, ne-am obișnuit să le tot luăm în calcul, marea temere a suporterilor era legată de felul în care va arăta echipa noastră la momentul martie 2023.
Primele două meciuri din noua campanie nu erau tocmai cele mai concludente pentru evaluarea nivelului alor noștri, în deplasare la cea mai slabă formație din grupă, apoi acasă cu o altă outsideră, Belarus. Sunt suficiente, însă, să ne facem o imagine despre sistemul propus de Edi Iordănescu, despre lotul pe care se bazează și despre atmosfera de la echipă.
Început nou, conflicte vechi
Apropo de atmosferă, campania nu a început în cea mai grozavă atmosferă. Ruptura dintre „Generația de Aur” și anturajul tehnico-administrativ al Naționalei continuă să ofere titluri bombastice. Neconvocarea lui Ianis Hagi, abia revenit la Rangers după o accidentare de mai bine de un an, a încins spiritele, iar peste asta venit un meci nu tocmai inspirat al alor noștri în Andorra, unde ne-am impus cu „doar” 2-0, goluri lui Dennis Man și Denis Alibec.
În fața unei echipe ermetice și arțăgoase, România a legat destul de greu, dar a rezolvat meciul la câteva sclipiri ale celor din față – tripleta Man – Alibec – Moruțan. Cu probleme în flancul stâng al apărării, Iordănescu Junior a mizat în Andorra pe un prim 11 cu I. Radu – Rațiu, Drăgușin, Burcă, Sorescu- Olaru, R.Marin, Stanciu – Moruțan, Alibec și Man.
O repriză la care ne-am putut uita cu bucurie
În al doilea meci, seara aceasta, cu Belarus, la București, selecționerul a făcut trei schimbări, iar România a pornit în formula I. Radu – Cr. Manea, Drăgușin, Burcă, Opruț – R. Marin, T. Băluță, Stanciu – Moruțan, Alibec și Man. În jurul celor 8 titulari confirmați e de așteptat să se contureze noua Națională.
Insistența pe tripleta din față, pe care demult o așteptam, s-a dovedit inspirată. Cu un mijloc și el bine legat, Naționala a oferit cea mai spectaculoasă repriză din ultimii ani, dovedind poftă de joc, cu faze fluide, adesea dezechilibrante. După 2-0, inspirația i-a lăsat, însă, pe ai noștri, dar România a continuat să joace avântat și să-și creeze ocazii de 3-0, mai cu seamă prin Alibec și a arătat că avem argumente pentru a spera la mai mult.
Noua formulă din apărare
Pe lângă creativitatea din atac, susținută de un mijloc în care Băluță s-a remarcat până să se accidenteze, marea noutate a startului de campanie o reprezintă formula din apărare. Cu un sezon în fine cursiv, în Franța, Ionuț Radu este noul pariu pentru postul de portar. Cristi Manea se profilează soluția de fundaș dreapta în meciurile cu miză, în timp ce noul cuplu de fundași centrali este format din foarte tânărul Drăgușin, care face un sezon excelent la Genoa (locul 2 în Serie B), unde a fost vândut de Juventus, și experimentatul Burcă, om cu experiență serioasă cu CFR Cluj în cupele europene. Ambii au jucat bine – desigur, contra unor adversari modești -, arată că au chimie, deși de-abia s-au cunoscut, în plus Burcă, care a și marcat, spectaculos, cu Belarus (ceea ce avea să se dovedească a fi, până la urmă, golul victoriei), arată că are și stofă de lider, fiind unul dintre căpitanii Naționalei.
Ce e greu în grupa asta vine curând
Sunt de ajuns toate cele de mai sus pentru a ne da speranțe? Adevăratele teste de-abia urmează, iar finalul de meci cu Belarus, cu gol primit și cu VAR în prelungiri e de natură să ridice destule întrebări. Chiar și așa, România de azi pare mai proaspătă, mai tupeistă, mai unită și are, în fine, poftă de joc. Naționala joacă mai mult în față, se ascunde mai puțin de minge, caută surpriza, artificiul. Cu un pic de rigoare defensivă, pe care ai noștri au mai demonstrat-o în meciurile cu echipele tari, sunt șanse ca România să ne surprindă în această campanie.
Un argument în plus: avem o bancă tehnică interesantă: Niță rezervă de portar, fundași cu experiență ca Rațiu, Nedelcearu sau Rus, mijlocași ca Olaru, Cicâldău, M. Marin, surpriza Dobre, și jucători de atac ca Fl. Tănase și Octavian Popescu. Totul e ca ei să intre mai inspirat în meci, nu ca împotriva celor din Belarus.
ROMÂNIA – BELARUS 2-1
Au marcat: Stanciu (’17), Burcă (’19) / Marozau (’86)
ROMÂNIA: I. Radu – Cr. Manea, Drăgușin, Burcă, Opruț – R.Marin, T. Băluță, Stanciu – Moruțan, Alibec, Man
Rezerve: Fl. Niță, Moldovan, Cicâldău, Rus, L.Munteanu, Olaru, M. Marin, Dobre, Fl. Tănase, Oct.Popescu, Sorescu. Selecționer: Edward Iordănescu
BELARUS: Plotnikov – Bykov, Volkov, Khadarkevich, Malkevich – Kovalev, Selyava, Yablonski, Ebong – Bakhar, Khvaschinski
Rezerve: Makavchik, Kudravets, Stepanov, Shvetsov, Polyakov, Shauchenka, Bacharou, Yuzepchuk, Kaplenko, Grechikho, Klimovich, Marozau. Selecționer: Georgi Kondratjev
*
Grupa I
25 martie: Belarus – Elveția 0-5 . Andorra – ROMÂNIA 0-2, Israel – Kosovo 1-1
28 martie: ROMÂNIA – Belarus 2-1, Kosovo – Andorra 1-1, Elveția – Israel 3-0
Următoarele meciuri din grupă
16 iunie: Kosovo – ROMÂNIA, Belarus – Israel, Andorra – Elveția
19 iunie: Elveția – ROMÂNIA, Belarus – Kosovo, Israel – Andorra
Foto: Sport Pictures
View this post on Instagram
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni