Stan Wawrinka ia titlul US Open, îl învinge din nou pe Djokovic, are acum trei trofee de Grand Slam!
Adrian Țoca 12 septembrie 2016Stanislas Wawrinka este noul campion de la US Open, după o victorie în patru seturi cu Novak Djokovic, 6-7, 6-4, 7-5, 6-3. Wawrinka ajunge astfel la trei titluri de Grand Slam, oprindu-l pe Djokovic să atingă cota 13. Precedentul titlu de Slam al elvețianului, reușit la Roland Garros, fusese câștigat tot într-o finală cu Novak. Djokovic ajunge la a 5-a finală pierdută la US Open.
Cineva a apărut în cele din urmă în fața lui Novak Djokovic și nu s-a arătat dispus să se dea la o parte. Într-un turneu bizar pentru el, pe care l-a început el însuși accidentat și pe care l-a traversat trecând de adversari care n-au putut să încheie meciurile, liderul mondial a intrat în finală fără ritm și fără să fie testat. În vreme ce acest lucru i-a câștigat mai mult timp pentru refacere, l-a privat și de șansa de a acumula încrederea pe care ți-o aduc victoriile, fie ele convingătoare sau muncite. Novak a început bine meciul, dar a sfârșit prin a fi dominat și învins clar și fără asteriscuri de Stan Wawrinka, omul a cărui carieră a evoluat rapid pe traseul decentă – bună – extraordinară – Hall of Fame level. Însă în destule momente am văzut cel mai bun tenis al lui Djokovic din acest turneu și picături din forma care l-a purtat pe val în primele șase luni ale anului. Episodul accidentării din setul al patrulea nu va fi reușit decât să șteargă din impresia de finală memorabilă; dar prima impresie e că deznodământul ar fi fost, până la urmă, același.
E drept că direcția meciului n-a fost ușor de intuit de la început. Primele game-uri au lăsat impresia că Stan se va alătura și el listei de no-show-uri oferite lui Djokovic. Elvețianul a fost în contratimp în primele minute, posibil și pentru că a existat un schimb care l-a debusolat un pic: trecuseră doar patru minute când Wawrinka și-a construit frumos un atac dintr-o linie în alta, cu o varietate de mingi, lungimi, viteze și unghiuri. Dar Novak a ajuns cumva la toate, obținând până la urmă eroarea neforțată și o privire încurcată de peste fileu. Pesemne că lui Wawrinka i-a trecut rapid prin cap un “ce trebuie să fac ca să trec mingea de tipul ăsta?”, pentru că următoarele puncte le-a jucat ambiguu, ezitant și defazat, cu câteva rame și erori simple. Retururile devastatoare ale lui Djokovic nu i-au făcut viața mai ușoară. Dar la 2-5 și 15-40, clopotul (sau gongul) de alarmă a sunat în capul lui și Stan a dat semnalul revenirii, regăsindu-și brusc asprimea loviturilor. Nole a ajutat cu o dublă greșeală și breakul era evaporat. Am ajuns astfel în tiebreak, unde Stan a câștigat cel mai frumos punct al setului și unul dintre cele mai frumoase ale turneului. Avea să rămână și singurul câștigat de el în tot tiebreak-ul. Novak a răspuns cu propriul său winner spectaculos și a curățat tot drumul până la șapte, luând setul.
Dar Wawrinka se trezise deja și a luat cu el acea formă în setul al doilea, unde reverul elvețianului a început deja să-și rodeze miraculoasele-i mecanisme. Stan a găsit tot mai des lovituri puternice, adânci și grele, cu care l-a hărțuit non-stop pe Djokovic, înainte de a aplica pumnul final. A făcut break pentru 3-1 cu un rever în lung de linie, a salvat de la 0-40 pentru 4-1, apoi, după ce sârbul a recuperat totuși break-ul, Stan a adăugat și mai multă putere și agresivitate. Nole, care a servit foarte prost în tot setul, a clacat la 4-5 și a încheiat apoteotic, cu o dublă greșeală la minge de set.
Stan era deja în full flight mode: debutul setului al treilea l-a găsit pe elvețian împărțind pumni cu dărnicie în stânga și-n dreapta. Tot mai negativ în limbajul corpului, într-un permanent dialog cu echipa sa, Novak a avut o scurtă perioadă de rătăcire, în care a pierdut un pic contactul cu adversarul său, dovadă cele câteva veniri la fileu fără nicio acoperire, veniri soldate cu passinguri ușoare reușite de elvețian. A fost o perioadă a meciului care a amintit tuturor de tranziția între setul al treilea și al patrulea din finala de la Paris, de acum un an, când Wawrinka îl domina aproape brutal pe sârb. Stan s-a desprins la 3-0 și 30-0, dar geniul lui Nole constă tocmai în acele reveniri repetate din situații de spate-la-zid. Ca un balaur cu destule capete cât să rămână letal chiar și după ce îi tai două sau trei, Djokovic și-a regăsit brusc claritatea și s-a scuturat de orice ar fi fost ceea ce-l deranja la acel moment, agățându-se de meci exact când Stan se pregătea să-i facă vânt. A recuperat break-ul și a pus mare presiune la retur în următoarele game-uri. A fost cea mai bună perioadă a meciului, nu doar pentru intensitatea și spectaculozitatea punctelor, ci și pentru că ambii păreau conectați și jucau excelent în același timp. Stan a trecut prin mari emoții la serviciu și la 4-4, și la 5-5, dar s-a păstrat de fiecare dată în față. Cu tiebreakul asigurat, Stan a jucat cu mult mai multă libertate game-ul de la 6-5. Și-a asumat riscuri, a găsit varietate și forță și a făcut câteva puncte mari, care, la trasul liniei, se dovedește că i-au adus și victoria. Credit imens lui Wawrinka pentru cum a jucat acel game și cum l-a terminat, dezlănțuind un forehand imens în lung de linie pe care Nole nu l-a mai putut ține în teren. 2-1 la seturi și Wawrinka făcuse o bună bucată din drumul către sosire.
Încă o dată, Stan a simțit momentul favorabil și a forțat expert desprinderea încă din startul setului al patrulea, lucru pe care l-a obținut cu destulă ușurință, în condițiile în care Djokovic părea să acuze șocul pierderii setului trei.
Continuarea articolului, pe Treizecizero.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 1 lună